Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim yatırımı olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüşme planları suya düşünce, daha alt seviyede bir görüşmeyle yetinilmesi gerekti.
Bu bağlamda 28 Aralık'ta, Türkiye-Suriye-Rusya üçlü görüşmesi Moskova'da gerçekleşti.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Moskova'da Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile Rusya ve Suriye istihbarat başkanlarıyla üçlü toplantıda bir araya geldi.
Akar'ın yaptığı açıklamalara göre Ankara'nın görüşmede verdiği mesaj özetle şunlar:
• Bölgede barış ve istikrar bir an önce sağlanmalı.
• Türkiye Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve egemenlik haklarına saygı duymaktadır.
• Türkiye'nin Suriye'de asker bulundurmasının tek amacı terörle mücadeledir. PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütleri etkisiz hale getirilmeli.
• Türkiye'nin hudut güvenliği sağlanmalı.
• Suriye sorunu BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde tüm unsurları kapsayıcı ve bütüncül şekilde çözülmeli.
Malumunuz BMGK'nin (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) 18 Aralık 2015'te oy birliği ile kabul ettiği 2254 sayılı kararında Suriye'de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılması çağrısı yapılmıştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuyla ilgili dün yaptığı açıklamada, Moskova'daki görüşmenin faydalı olduğunu vurguladıktan sonra kalıcı bir barış ve istikrar için Suriye hükümetiyle anlaşmanın önemine dikkat çekti.
Çavuşoğlu, Suriyeli sığınmacıların güvenli bir şekilde Suriye'ye dönebilmeleri için de Suriye'yle anlaşmanın gerekli olduğuna vurgu yaptı.
Suriye ile Türkiye'nin terörle mücadelede işbirliği yapabileceğini ifade eden Çavuşoğlu, "Suriye'yle önümüzdeki süreçte terörle mücadelede ortak zemin olabilirse ortak hareket edilebilir" dedi.
Çavuşoğlu'nun en çok dikkatimi çeken mesajı ise hâlihazırda Türkiye'nin kontrolündeki Suriye topraklarının Şam'a devredilmesi hususunda oldu.
Suriye'nin Türkiye'ye yönelik genel anlamda 'topraklarımızdan çıkın' açıklamalarında bulunduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Biz de buralarda terör örgütlerinin olduğunu, kendilerinin de hâkimiyet sağlayamadığını, siyasi bir istikrar olduğu zaman, ülkede her şey yoluna girdiği zaman buraları Suriye'ye devredeceğimizi söylüyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine verdiğimiz önemi de zaten tüm açıklamalarımızda vurguladığımızı tekrar hatırlatıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Bütün bu açıklamalardan çıkardığım sonuç, daha önce 'hayır' diyerek reddettiği Suriye'nin şartlarının tamamına Türkiye artık 'evet' demektedir.
Türkiye'nin bu politika değişikliğinin yegâne sebebi malumunuz 2023 seçimleridir.
Görünen o ki, Suriye'yle Türkiye arasındaki gerilimin sona erdirilmesinin seçmen tercihleri üzerinde en çok etkili olacak konulardan biri olduğunu bilen AKP hükümeti, Şam kapısını açtırmakta kararlı…
- Ya Öcalan cumhurbaşkanı olursa... / 10.04.2025
- DEM Parti’ye mağdur rolü mü biçildi? / 05.11.2024
- Bin tane Öcalan’ın çağrısı terörü bitirir mi? / 29.10.2024
- Türkiye’nin refleksleri yok edildi / 24.10.2024
- Vatikan çok üzüldü… / 22.10.2024
- Bir savcı çok şeyi değiştirir / 20.10.2024
- Kaç Erdoğan var? / 19.10.2024
- Kürecik’teki üs İsrail’in hizmetinde / 18.10.2024
- Neçirvan Barzani neden geldi? / 17.10.2024