logo
10 MAYIS 2025

Zafer Günü

29.08.2019 00:00:00

Ağustos ayı Türk tarihinde zaferlerle doludur. Aslında bu bir tesadüf değildir. Mevsimsel koşulların çok önemli olduğu geçmişte savaşların hazırlığı genellikle kışın yapılırdı. Kışla sözcüğü de bu gerçeği ifade eder. Asker, kış mevsiminde savaş hazırlıkları kapsamında talimler yapar, bu amaçla ava çıkar, lojistik ve istihbarat stratejilerini tespit ederdi. 

Ordu, karların eridiği ve yolların geçit verdiği bahar aylarında yola çıkar, yaz ortalarında mesafesine göre savaş alanına ulaşırdı. Bu sebeple meydan savaşları Ağustos ayına denk gelirdi. 

26 Ağustos'a iki tane çok önemli savaşın aynı güne tesadüf etmesinin temel sebebi de budur. 26 Ağustos günü hem Malazgirt Savaşı'nın hem de Başkomutanlık Meydan Savaşı'nın başlama tarihidir. 26 Ağustos tarihin bir başka anlamı da aradan 851 yıl geçse de haçlıların Türk milletini Anadolu'dan çıkarma düşüncesinin asla değişmemesidir. Bizans Orduları Komutanı Diyojen 26 Ağustos 1071 yılında hangi duygularla hareket ettiyse, Yunanistan Orduları Komutanı Yorgo Hacıanestis de 26 Ağustos 1922 yılında aynı duygularla savaş meydanındaki yerini almıştı. İki savaş arasında 8.5 asır olmasına rağmen düşünce ve inançta milim fark yok. 

Diğer taraftan Atatürk ve Alpaslan'ın da duygu, düşünce ve iman benzeşmelerini aradan geçen 851 yıl değiştirememişti. Olaylara bütüncül bir bakış açısıyla bakan Prof. Dr. Haydar Baş bu hususta taşı gediğine oturtan tespitini, Türk gençliği kulağına küpe yapması gerekir. Sayın Baş, "Her zaman ve zeminde meydana gelen savaşlar iman küfür mücadelesi şeklinde tezahür etmektedir. Toplar ve tüfekler araçtır" der. 

Alpaslan, kılıç kalkan kullandı fakat göğsü Allah ve Resûlü'nün aşkıyla doluydu. Atatürk de aynı şekilde Türk topçusu ilk mermilerini fırlatırken Allah'a tam bir teslimiyetle dua ediyordu.

İki savaş da aynı tarihe denk geldiği için tarihçiler ve araştırmacılar için bu savaşların kıyasını yapmak adeta bir gelenek halini almıştır. Alpaslan kendisinden 4 kat daha fazla olan Bizans ordusunu yenmiştir. Fakat Alpaslan bu savaşı verirken müesses bir devletin sultanı sıfatını taşıyordu. Büyük Selçuklu Devleti'nin bütün kaynakları emrindeydi. Ordusu hazır kıta onun emirlerini tereddütsüz yerine getiriyordu. Elde ettiği zaferle Anadolu'nun kapıları ardına kadar Türklere açıldı. Malazgirt Savaşı'ndan sonra Doğu Roma İmparatorluğu bir daha böyle bir güç toplayamadı. Türkmen aşiretleri ve Yörükler dalga dalga Anadolu'nun içlerine doğru İzmir'den Antalya'ya, Muğla'dan İznik'e kadar yayıldılar.

Atatürk ise 19 Mayıs 1919 yılında Samsun'a çıktığında tek başına bir askerdi. Göğsünde imanından başka bir sermayesi yoktu. Tek varlığı inancı idi. Anadolu yedi düvelin işgaline uğramıştı. İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan ve Ermenilerle savaşmak zorunda kalması yetmezmiş gibi aynı anda İstanbul Hükümeti ve İngiltere'nin etkisi altındaki sarayla da mücadele etti. Bu olumsuzluklar yetmezmiş gibi iç isyanlar, fakirlik, mahrumiyet, hastalıklar ve bitmez tükenmez savaşlarla yorgun düşmüş milleti ikna etmek gerekiyordu. 

1919 yılı şartlarında bir bahis oynansaydı hiç kimse Atatürk'ün kazanacağından yana parasını koymazdı. Atatürk'ün elde ettiği zaferin tarihte eşi benzeri yoktur. Akla gelebilecek bütün olumsuzluklara rağmen böyle bir savaşı kazanmak maddi saiklerle asla izah edilemez. 

Rasyonel düşünce sistemiyle meşhur olan İngiltere Başbakanı Winston Churchill, İngiliz kabinesinde Anadolu hezimetinin hesabını verirken, "Tanrı, yüzyılda bir, dahi gönderir. Bu yüzyılda bu dahi Türk milletinden çıktı." ifadelerini kullanmak zorunda kalmıştır. Yani Churchill Atatürk'e insanüstü sıfatlar yakıştırmış olup onun evliya olduğunu itiraf eden ilk kişidir. 

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları Bağımsız Türkiye Partisi tarafından destanın 97. yıldönümünde Trabzon'da iki ayrı program ile anılacak. 30 Ağustos 2019 Cuma günü saat 15.00'te Trabzon Yalıpark Otel'de bir sempozyum gerçekleştirilecek. Onlarca konuşmacı, bilinen ve bilinmeyen yönleriyle 30 Ağustos'u ve Atatürk'ü anlatacak. Aynı günün akşamı saat 21.00'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhuna Akçaabat Şehitlik Camii'nde Mevlid-i Şerif okunacaktır. Her iki programın onur konuğu Hoş Geldin Atatürk eserinin sahibi BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş olacak. 

Her iki programa da muhakkak çocuklarınızı ve efradınızı beraberinizde getirerek bu milli heyecanı yerinde takip ediniz. Kesinlikle hayatınızda iz bırakacaktır. Zafer günü nasıl anlatılır? Nasıl yaşanır? Bu cennet vatanı bize emanet eden atalarımıza vefa borcumuzu nasıl ödeyebiliriz? Bu duyguları doya doya yaşamak istiyorsanız, haydi Türkiye 30 Ağustos'ta Trabzon'da buluşalım.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Cihat Tekin / diğer yazıları
'Her an müjdeleri alabilirsiniz'
Erdoğan'dan açılım süreci mesajı
Özel'den açılıma destek
'Sonuna kadar destekliyoruz'
Hindistan-Pakistan arasında ateşkes sağlandı
Açıklama ABD Başkanı Trump'tan geldi
Çanakkale'de feci kaza
8 kişi hayatını kaybetti
6 kişi gözaltında
Çalık Holding önünde bir kişi öldürüldü
Türkiye'de bu da yapıldı
MİT'ten "sahte baz istasyonu" kuran siber casusluk ağına operasyon
"Durursanız, duracağız"
Pakistan'dan Hindistan'a açık mesaj
Trump: Çin ile iyi bir anlaşma yapmalıyız
Gözler ABD-Çin görüşmesinde
İsrail, Yemen ve İran'a odaklandı
ABD bıraktı, İsrail devam ettiriyor
Pakistan 'Bunyan-un-Marsoos Operasyonu' başlattı
Hindistan Sindoor Operasyonu'nu başlatmıştı
Üstelik bunu tıp profesörü söylüyor
Hareket edin, kronik ağrılarınızdan kurtulun!
Yunanın namlusunu böyle dolduruyoruz!
Türklerden Yunan ekonomisine büyük katkı
Üretim azaldıkça, ithalat fırlıyor
Tarım ürünlerinde ithalat patladı
'Ağır arsenik ve cıva verildim'
Fidan suikast girişimine uğradığını açıkladı
ABD'li yargıçtan emsal teşkil etmesi gereken Rümeysa kararı
Yargıç Sessions: 'Şiddet çağrısı ya da tehdit yok, sadece düşüncesini ifade etti'
'Her an müjdeleri alabilirsiniz'
Erdoğan'dan açılım süreci mesajı
Özel'den açılıma destek
'Sonuna kadar destekliyoruz'
Hindistan-Pakistan arasında ateşkes sağlandı
Açıklama ABD Başkanı Trump'tan geldi
Çanakkale'de feci kaza
8 kişi hayatını kaybetti
6 kişi gözaltında
Çalık Holding önünde bir kişi öldürüldü
Türkiye'de bu da yapıldı
MİT'ten "sahte baz istasyonu" kuran siber casusluk ağına operasyon
"Durursanız, duracağız"
Pakistan'dan Hindistan'a açık mesaj
Trump: Çin ile iyi bir anlaşma yapmalıyız
Gözler ABD-Çin görüşmesinde
İsrail, Yemen ve İran'a odaklandı
ABD bıraktı, İsrail devam ettiriyor
Pakistan 'Bunyan-un-Marsoos Operasyonu' başlattı
Hindistan Sindoor Operasyonu'nu başlatmıştı
Üstelik bunu tıp profesörü söylüyor
Hareket edin, kronik ağrılarınızdan kurtulun!
Yunanın namlusunu böyle dolduruyoruz!
Türklerden Yunan ekonomisine büyük katkı
Üretim azaldıkça, ithalat fırlıyor
Tarım ürünlerinde ithalat patladı
'Ağır arsenik ve cıva verildim'
Fidan suikast girişimine uğradığını açıkladı
ABD'li yargıçtan emsal teşkil etmesi gereken Rümeysa kararı
Yargıç Sessions: 'Şiddet çağrısı ya da tehdit yok, sadece düşüncesini ifade etti'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.