... 28 Aralık 1919'da, Ankara halkına yaptığı uzun bir konuşmada o günün şartlarını değerlendirir Mustafa Kemal. 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi şartlarından anlatmaya başlar ve şöyle der:
"Pek mühim olan yedinci madde, 'İtilaf Devletleri'nin herhangi stratejik noktayı işgal hakkına sahip olmalarını, müttefiklerin emniyetini tehdit edecek vaziyet ortaya çıktığında' açık şartıyla tayin etmiştir.
Mütarekenamenin ilk imzalandığı zamanlarda İngilizler Musul'u işgal etti. Adana havalisini, Urfa'yı, Antep ve Maraş'ı evvela İngilizler, sonra Fransızlar işgal ettiler. Buna dair mütarekede bir madde yoktur. İtalyanlar Antalya'yı işgal ettiler, Yunanlılar da İzmir ve havalisini işgal ettiler. İstanbul'da mesela henüz barış yapmadığımız bir milletten, jandarmamıza kumandan tayin ettiler. Kömür tedarikindeki aciz yüzünden İstanbul'un tramvaylarını, su kumpanyamızı, bütün demiryolu hatlarımızı henüz mütareke halinde bulunduğumuz İtilaf Devletleri'nin idaresi altına verdiler.
Babıali'nin muhafazasını bile Ferit Paşa son zamanlarda yabancılara terk etmiştir. Tevfik Paşa vatanımızın bir kısmını Ermenistan'a ilavede bir beis görmemekte idi. Ferit Paşa resmi beyanatlarında doğu vilayetlerinde geniş bir Ermenistan özerkliğinden bahsettiği gibi, Paris'te de güney sınırımızın Toros olabileceğini söylemişti. İzmir faciasından sonra milletimiz hakikaten hislendi ve uyandı. Erzurum ve Sivas Kongrelerinde genel birliğimiz vücuda geldi. (…)
Maksat, 'Osmanlı vatanının bütünlüğünü ve yüce hilafet ve saltanat makamının ve millî bağımsızlığın dokunulmazlığını temin için Kuvva-yi Milliye'yi hakim kılmaktır.' (…)
Bu mukaddes maksadın temini ile iştigal edildiği bir sırada, pekala hatırlarınızdadır ki Ferit Paşa buna mani olmaya kalktı. Bu teşebbüsleri memleket dahilinde kötüye yormaya uğraştı. İttihatçılıktır dedi. Bu isnad dahilî ve haricî kamuoyunda muvaffak olamadı. Bunu gördükten sonra yeni bir silah aradı. Bolşeviklik dedi. Resmi telgraflarında Bolşeviklerin Karadeniz'den takım takım Samsun, Trabzon ve dahiline doğru yürüdüğünü, memleketi alt üst ettiğini resmen yaydı." (Atatürk'ün Bütün Eserleri, cilt 6, 3. Baskı, Kaynak Yayınları, İstanbul, 2012, s.26-31.)
Burada Mustafa Kemal, bir halk hareketi olarak başlayan Kuvva gücünün, Erzurum ve Sivas Kongrelerinde aldığı müdafaa kararlarına karşı Ferit Paşa hükûmetinin "Bolşevik hareketi" iftirasını attığını bizzat kendi ifşa etmektedir.
Kısaca Bolşevik ihtilalinden etkilendiği belirtilen Mustafa Kemal, bu beyanı ile ajan faaliyetini bozmaktadır.
(devam edecek...)
- ABD ve İsrail’i gölgede bıraktılar… / 28.10.2024
- Büyük Ortadoğu Projesi’nin Türkiye ayağı / 24.10.2024
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-II / 10.12.2020
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-I / 09.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-VI / 08.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-V / 07.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-IV / 04.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-III / 03.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-II / 02.12.2020