Kuruyemişlik ayçekirdeği üretimiyle tanınan Aksaray'da, bu yıl hava şartlarına bağlı yüksek kalitede ürün bekleniyor. Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Muharrem Düzel, Aksaray'da yılda ortalama 8 bin ton kuruyemişlik ve yağlık ayçekirdeği üretiminin yapıldığını bildirdi. Coğrafyası ve elverişli toprağıyla Aksaray'da üretilen kuruyemişlik ayçekirdeğinin Türkiye'de birkaç ille yarışacak ölçüde kaliteye sahip olduğunu belirten Düzel, bu yüzden çok sayıda tüccarın ürün kesim zamanı Aksaray'a geldiğini, yolu bölgeden geçen tatilcilerin ise ününü duydukları çekirdekten almadan gitmediklerini söyledi. Üreticilerin talep nedeniyle Aksaray'ı Ankara, Konya ve Nevşehir gibi çevre illere bağlayan karayollarının kenarlarında ayçekirdeği sattığını ve bundan da önemli gelir sağladıklarını ifade eden Düzel, şöyle konuştu: "Aksaray çekirdeği lezzeti, iriliği ve dış görünüşüyle biliniyor.Kuruyemişlik ayçekirdeği üretiminde hava şartları büyük önem taşıyor. Örneğin olgunlaşma döneminde yağan bir yağmur kaliteyi tamamen bozuyor. Bu yıl ise çiftçinin beklediği gibi hava şartları ayçekirdeği üretimi için çok iyi geçti. Çekirdek olgunlaşma sürecini de en iyi şekilde geçirdi. Tarlaları sürekli gezerek kontrol ediyorum. Bir tek lekenin bulunmadığı Aksaray ayçekirdeğinde bu yıl yüksek kaliteli üretim olacak. Bu kış ayçekirdeğinin kalitelisini tüketeceğiz." Düzel, geçen yıldan üreticinin elinde bir kilogram bile ayçekirdeğinin kalmadığını belirterek, yüksek talebe bağlı olarak geçen yıl beklediği kazanca ulaşan çiftçinin bu yıl daha fazla ayçekirdeği üretimine yöneldiğini bildirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.