19 Şubat 2005 tarihli gazetelerde "Mali Suçları Araştırma Kurulu"nun (MASAK) verdiği bazı rakamlar ve bilgiler yayınlandı. Bu bilgilere göre yüzde 34'ünün kaynağı uyuşturucu olmak üzere Türkiye kara para aklama cenneti" idi. Bu bilgileri kaynak gösteren ABD Dışişleri Bakanlığı da 5 Mart 2005 tarihinde yayımladığı raporda Türkiye'nin kara para aklamada ve de vergi kaçakçılığında "dünya şampiyonu" olduğunu dünya aleme duyurmuştu.
Türkiye gerçekten de birçok konuda "cennet" olma vasfına sahip. Biz bile birçok ortamda Türkiye'nin doğal ve manevi güzelliklerini anlatmak için "cennet Türkiyem" deriz. Kara para aklayanlar ve vergi kaçıranlardan biraz farklı olsa da Türkiye'ye herkesin yükleyeceği bir "cennet" vasfı muhakkak vardır. Konuyu fazla dallanıp budaklandırmaya gerek yok. Türkiye uluslar arası para spekülatörleri için de bir cennettir. Onlar için bir koyup on almanın en rahat ve risksiz olduğu ülke Türkiye'dir. Bugün bir koyup yarın, hatta birkaç saat sonra on almanın dayanılmaz zevkini yaşayan bu spekülatörler aynı zamanda Türk ekonomisini yönlendiren gizli kahramanlar!
AKP iktidara geldiğinden bu yana dolarda hızlı bir düşüş yaşanıyor. Türk ekonomisinin üzerine oturduğu temellerden bîhaber bazı aklı evveller dolardaki bu düşüşle AKP'nin ekonomi politikaları arasında bağlantı kurmaya çalışıyor. Onlara göre dolar, AKP'nin başarılı ekonomi politikaları ve sağlanan güven ortamı neticesinde düşüyor!
Türk ekonomisinin ipleri hiçbir zaman AKP'nin eline geçmedi. O ipi kimlerin tuttuğunu çok iyi bildiğiniz için tekrarlamaya gerek yok.
Peki yabancı spekülatörler Türkiye'de nasıl para kazanıyor, bu iş bu kadar kolay mı? Gerçekten çok kolay. Şimdi önceki gün yaşanan "dolara müdahale" komedisini hatırlayarak bu spekülatörlerin birkaç saat içinde nasıl para kazandıklarını özetle anlatalım.
Dolardaki hızlı düşüş sonrasında
Merkez Bankası 2 milyar dolarlık ciddi bir müdahalede bulundu. Aynı zamanda gecelik borçlanma faiz oranları da bir puan aşağıya çekildi. Merkez'in bu müdahaleyle amacı doları bir miktar yukarıya çekebilmekti. Dolar 1.250 YTL civarındayken yapılan bu müdahale sonrasında kur 1.280'lere çıktı. Fakat bu yükselişi fırsat bilen spekülatörler 1.280 seviyesinden ellerindeki dolarları bozdurdular. Böyle olunca da aşırı satış karşısında daha fazla dayanamayan kur tekrar 1.260 seviyelerine geriledi. Ellerindeki dolarları yüksek kurdan bozduran yabancı spekülatörler, bu paralarla bono ve tahvil aldılar. Faizlerdeki 1 puanlık düşüşle de, birkaç saat içinde servetlerine servet kattılar! Merkez Bankası ise, dolardaki düşüşü engellemek maksadıyla giriştiği bu müdahaleden, amacına ulaşamadan zararlı çıktı.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, birkaç yabancı spekülatörün karşısında duramayacak, Türk ekonomisi de birkaç saat içinde birilerinin servetine servet katacak kadar itibar kaybetmiş durumda.
Dolardaki iniş ve çıkışlarda ve Türk ekonomisinin genel gidişatında hükümetin müdahil olduğunu düşünenlerle, Hacivat'a çattığı için Karagöz'e kızanlar arasında hiçbir fark yok. Çünkü her ikisi de kuklalara takılıp, hayaliyi görmüyor.