Türkiye'nin yıllık buğday ihtiyacının 22 milyon ton olmasına rağmen, üretimin 19 milyon tonla sınırlı kaldığı, üretim alanlarının ise her geçen yıl azaldığı açıklandı. Tarım İl Müdürlüğü'nün kayıtlarına göre, buğday üretimi yönünden dünya ülkeleri arasında 7'nci sırada yer alan Türkiye'de, yılda yaklaşık 9 milyon 500 bin hektara buğday ekimi yapılıyor, 19 milyon ton civarında ürün elde ediliyor. Buğday üretiminin tüketimi karşılamaması nedeniyle yılda oluşan yaklaşık 3 milyon tonluk ihtiyacın bir bölümü ithalat yoluyla karşılanıyor. Buna rağmen, üretim alanlarında artış yerine daralma görülüyor. 1990'da 9 milyon 450 bin hektar alan ekim alanı 1993-1994'de 9 milyon 800 bin hektara çıktı. Ancak, 1996'dan itibaren başlayan daralmayla buğday ekim alanları 9 milyon 350 bin hektara geriledi. Ülkenin toplam buğday ihtiyacının yıllık 22 milyon ton olmasına rağmen, üretimin 19 milyon tonda kalması, aradaki 3 milyon tonluk açığın ithalatla kapatılmaya çalışılmasına neden oluyor. Bu durum aynı zamanda döviz kaybına da neden oluyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.