logo
17 EKİM 2025


Çiller ağzındaki baklayı çıkardı

12.07.2002 00:00:00
Türkiye'de yaşanan siyasi acziyet dış dünyada, özellikle de Amerika'da çok büyük dikkatle takip ediliyor. ABD, önümüzdeki aylarda Irak'a yapmayı düşündüğü operasyonda Türkiye'nin takınacağı tavrın önemini çok iyi bildiği için, Türkiye'deki hükümetin, kendisine hiçbir konuda itiraz etmeyecek bağlılıkta olmasına özel önem veriyor.

Bu bağlamda, İngiliz The Times gazetesi, Türkiye'de gündeme gelen erken seçime ABD'nin tepkisini ve bu gelişmelerin Irak operasyonu planlarını nasıl etkileyeceğini değerlendirirken; olası bir Irak operasyonunda Türkiye'nin desteğini olmazsa olmaz olarak gören ABD'nin, olası erken seçim sonucu meydana gelecek yeni hükümetin kendine boyun eğmeyeceğinden duyduğu derin endişelere değiniyor.

Öte yandan, Washington Institute'un Türkiye araştırma programı direktörü Helena Finn Kane, Türkiye'deki siyasi gelişmelerin, AB ile ilişkiler ve ABD'nin Irak'a yönelik çabaları konusunda 'felç durumu' meydana getirdiğini belirtiyor. Helena Kane, son gelişmeleri değerlendirdiği raporunda, "ABD'nin, Irak'a askeri eylem planlarının New York Times gazetesinde tartışıldığı, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin, Ankara'nın siyasi reform kriterlerini karşılamakta başarısızlığı yüzünden işlemediği, tıpkı tarihin en kötü krizinin başında olduğu gibi ekonomik tehlikelerin depreştiği bir dönemde, son yarım yüzyılın Türk politikasındaki en kuvvetli güçlerinden biri olan Başbakan Bülent Ecevit'in hastalığının uzaması bir felç durumu yarattı" ifadesini kullanıyor.

Türkiye'deki mevcut manzaradan hoşnutsuzluğunu bu şekilde dile getiren ABD, Türkiye'deki olayları sadece takip etmekle kalmıyor aynı zamanda Türkiye'deki bazı politikacılara şifreli mesajlar yolluyor. ABD, bu mesajlarda; "Irak konusunda bana sorun çıkarmayacak, her isteğe boyun eğecek bir Başbakan ve hükümet istiyorum" diyor ve ekliyor: "Aradığım başbakan ve hükümet yapılacak seçimlerde işbaşına gelemeyeceği için, erken seçim olmadan mevcut hükümet yıkılarak yapılsın bu iş."

Mesaj oldukça açık. ABD kendisine Irak operasyonunda koltuk değneği olacak bir başbakan arıyor.

ABD'nin bu mesajına ilk cevap DYP lideri Tansu Çiller'den geldi. Çiller, önceki gün, Kemal Derviş ile yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada şunları söylüyordu: "Bu hükümete talibiz ve olası bir Irak operasyonunda Türkiye'nin başbakanı olmak istiyorum. Türkiye'nin başında olan kişinin terör mücadelesini, o coğrafyada terörün etkilerini bilmesi ve tecrübeli olması lazım." Çiller, lafı sağa sola çevirmeden direk cevap veriyordu ABD'ye: "Göreve hazırım"

Hem de daha iki gün önce çıkıp televizyonlarda, "benim başbakanlıkta gözüm yok, tek derdimiz ..." diye konuşmuştu. Çiller böylece, erken seçim çıkışlarının blöften öte birşey olmadığını açık açık göstermiş oldu.

Çiller Türk milletini

tanıyamamış

Çiller'in bir başka özelliği de, yıllardan beri siyasetin içinde olmasına rağmen Türk milletini zerre kadar tanıyamamış olması. Nereden mi anlıyoruz? Bugünlerde Doğru Yol Partisi'nin caddelere, sokaklara astırdığı, Tansu Çiller imzalı şu afişten: "Avrupa Birliği'ne koşulsuz destek" Gerçi Çiller bu duruşunu açıklamalarında dile getirmekten çekinmiyor ama ilk defa halkın bilgisine sunuluyor bu tavır. Çiller aklısıra TESEV'in gerçekleri yansıtmayan yönlendirmeli anketinden yola çıkarak, halkın çoğunluğunun AB'yi desteklediği zehabına kapılmış ve bunu değerlendirebilmek adına da kendini bu şekilde ifade etme yolunu seçmiş. Bu noktada Çiller'le Yılmaz'ın sonları birbirlerine çok yakın duruyor. İkisi de aynı yolun yolcusu. Halkın AB konusundaki gerçek düşüncesinden habersiz, AB'yi deneyerek, seçimlerde oy alacaklarını sanıyorlar ama seçimlerde AB duvarına toslayacaklar farkında bile değiller...

Zaten Türkiye'de halkın AB konusundaki gerçek tavrını bilen ve politikasını Türk'e göre çizen tek Parti Bağımsız Türkiye Partisi, tek lider de 2. Kuvayı Milliye'nin Önderi Prof. Dr. Haydar Baş değil mi?
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Alperen Polat / diğer yazıları
Zelenskiy 'Tomahawk' alabilecek mi?
Bugün Beyaz Saray'da Trump'la görüşecek
Venezuela Devlet Başkanı Maduro:
"CIA, Venezuela'ya rejim değişikliği için gönderildi"
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Peygamberimizin ahlakı
Hamas: Ateşkese bağlıyız
"Halkımız üzerinde hiçbir uluslararası vesayeti kabul etmiyoruz"
Kritik seçime saatler kaldı
KKTC'de kozlar paylaşılıyor
İşler kesat ötesi
Markalara Eylülde soğuk duş
İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan anlattı
İşte hazır giyimdeki en büyük sorun
İsrail Lübnan'ı bombalıyor
Füze yağdırdılar
'20 bin patlamamış mühimmat var'
İsrail terörüne bir de böyle bakın
2.9 milyar dolarlık ihale
5G ihalesi sona erdi
Bahçeli'ye 'Kurucu önder' tepkisi
'Eskiden akla Atatürk gelirdi'
Özel sektörün yurt dışı borcu artıyor
202.5 milyar dolara ulaştı
İstanbul'da tefecilik operasyonu
Sezgin Baran Korkmaz'ın da arasında bulunduğu 7 kişi hakkında gözaltı kararı
Su tasarrufu şart
İstanbul barajları alarm veriyor
MSB'den SDG mesajı
'SDG'nin entegrasyonu kritik önemde'
Zelenskiy 'Tomahawk' alabilecek mi?
Bugün Beyaz Saray'da Trump'la görüşecek
Venezuela Devlet Başkanı Maduro:
"CIA, Venezuela'ya rejim değişikliği için gönderildi"
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Peygamberimizin ahlakı
Hamas: Ateşkese bağlıyız
"Halkımız üzerinde hiçbir uluslararası vesayeti kabul etmiyoruz"
Kritik seçime saatler kaldı
KKTC'de kozlar paylaşılıyor
İşler kesat ötesi
Markalara Eylülde soğuk duş
İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan anlattı
İşte hazır giyimdeki en büyük sorun
İsrail Lübnan'ı bombalıyor
Füze yağdırdılar
'20 bin patlamamış mühimmat var'
İsrail terörüne bir de böyle bakın
2.9 milyar dolarlık ihale
5G ihalesi sona erdi
Bahçeli'ye 'Kurucu önder' tepkisi
'Eskiden akla Atatürk gelirdi'
Özel sektörün yurt dışı borcu artıyor
202.5 milyar dolara ulaştı
İstanbul'da tefecilik operasyonu
Sezgin Baran Korkmaz'ın da arasında bulunduğu 7 kişi hakkında gözaltı kararı
Su tasarrufu şart
İstanbul barajları alarm veriyor
MSB'den SDG mesajı
'SDG'nin entegrasyonu kritik önemde'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.