YYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Türk El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Recai Karahan, Van ve yöresinde Urartular'dan sonra Selçuklular tarafından üretimi yapılan ve yakın zamana kadar da Bardakçı Köy halkının geçim kaynağını oluşturan çömlekçiliğin günümüzde yok olduğunu söyledi.
Karahan, Üniversite Rektörlüğü'nce de desteklenen projeyle köyde incelemelerde bulunduklarını belirtti.
Önemli kazanç kaynağı
"Yaptığımız incelemelerde köyde çömlekçiliğin altyapısının mevcut olduğunu gördük. Köydeki fırın ve çamur çarkları yakın zamana kadar vardı, ancak ilgisizlikten yok olmuş." Anadolu'da Eskişehir, Ürgüp, Avanos, Silifke'de çömlek üretimi yapıldığını ve yöre halkının çömlekçilikten önemli kazanç sağladığını dile getirerek, "Yöremizde de Bardakçı Köyü'nde 7 yıl öncesine kadar çömlek üretimi yapılıyormuş. Halen altyapı hazır olup, az bir masraflabu pontansiyeli harekete geçirebiliriz" diye konuştu.
Proje uyarınca, geleneksel fırın kurulması, dinlendirme havuzu ve üretime uygun atölyelerin yapılmasına öncelik verileceğini kaydeden Karahan, projenin 3 milyar gibi bir harcamayla hayata geçirilebileceğine dikkati çekti.
Çömlekçi ustaları
Köyde, 10-15 çömlekçi ustasının bulunduğunu bildiren Karahan, projenin hayata geçirilmesiyle bu kişilerin yanı sıra köydekilere de istihdam sağlanmış olacağını vurguladı.
Üniversite-halk işbirliğiyle hayata geçirecekleri çömlekçiliğin, zamanla seramikçiliğe doğru ilerleyeceğini ifade eden Karahan, "Potansiyeli harekete geçirmek için merkezimizle köy halkı arasındakiiletişim devam ediyor. Köylülerin konuya aşırı istekli olmaları da bizleri ayrıca mutlu ediyor" dedi.
Karahan, Üniversite Rektörlüğü'nce de desteklenen projeyle köyde incelemelerde bulunduklarını belirtti.
Önemli kazanç kaynağı
"Yaptığımız incelemelerde köyde çömlekçiliğin altyapısının mevcut olduğunu gördük. Köydeki fırın ve çamur çarkları yakın zamana kadar vardı, ancak ilgisizlikten yok olmuş." Anadolu'da Eskişehir, Ürgüp, Avanos, Silifke'de çömlek üretimi yapıldığını ve yöre halkının çömlekçilikten önemli kazanç sağladığını dile getirerek, "Yöremizde de Bardakçı Köyü'nde 7 yıl öncesine kadar çömlek üretimi yapılıyormuş. Halen altyapı hazır olup, az bir masraflabu pontansiyeli harekete geçirebiliriz" diye konuştu.
Proje uyarınca, geleneksel fırın kurulması, dinlendirme havuzu ve üretime uygun atölyelerin yapılmasına öncelik verileceğini kaydeden Karahan, projenin 3 milyar gibi bir harcamayla hayata geçirilebileceğine dikkati çekti.
Çömlekçi ustaları
Köyde, 10-15 çömlekçi ustasının bulunduğunu bildiren Karahan, projenin hayata geçirilmesiyle bu kişilerin yanı sıra köydekilere de istihdam sağlanmış olacağını vurguladı.
Üniversite-halk işbirliğiyle hayata geçirecekleri çömlekçiliğin, zamanla seramikçiliğe doğru ilerleyeceğini ifade eden Karahan, "Potansiyeli harekete geçirmek için merkezimizle köy halkı arasındakiiletişim devam ediyor. Köylülerin konuya aşırı istekli olmaları da bizleri ayrıca mutlu ediyor" dedi.