logo
15 EKİM 2026

Dünyadaki sağlık uygulamaları

Milli Devlet’in insana ve devlete bakışını ilgili bölümlerde de ifade ettiğimiz gibi, bu model, insana hizmeti gaye edinen bir tezdir. Devlet insan için vardır

03.10.2026 01:30:00
Haber Merkezi
 
Dünyadaki sağlık uygulamaları
Dünyadaki sağlık uygulamaları
Milli Devlet'in insana ve devlete bakışını ilgili bölümlerde de ifade ettiğimiz gibi, bu model, insana hizmeti gaye edinen bir tezdir. Devlet insan için vardır.

Devletin, bireylerin haklarını kullanmasını ve hürriyetlerini yaşamasını temin etme vazifesi olduğu gibi; her türlü temel ihtiyacını da gidermekle mükelleftir. Bireylerin en önemli ihtiyaçlarından biri de sağlıklı yaşamdır. Devletin onun bu gereksinimine cevap verecek şekilde yapılandırılması gerekir.

Gerek İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve gerekse onun kabulünden sonra aynı konuda imzalanan 250 civarında anlaşma bulunmaktadır. Örneğin, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 25. Maddesi'nde açlık ve hastalıktan korunma konularına değinilmektedir:

"Herkes, kendisinin ve ailesinin sağlığı ve refahı için gıda, giyim, konut, sağlık ve gerekli sosyal hizmetler de dâhil olmak üzere uygun bir hayat standardına sahip olma hakkına ve işsizlik, hastalık, malullük, boşanmışlık ve yaşlılık gibi kendi denetiminin dışındaki durumlarda Sosyal Güvenlik hakkına sahiptir. Anneler ve çocuklar özel koruma ve yardım görme hakkına sahiptirler. Evlilik içi veya evlilik dışı doğan çocukların tümü aynı sosyal korumadan yararlanacaklardır."

Bütün bu sözleşmelere rağmen maalesef gerçek hayattaki tablolar tam tersini göstermektedir. 2016 yılı verilerine göre her gün, 5 yaşın altında yaklaşık 15 bin çocuk ölmektedir.

5 yaşın altında ölen bu çocukların %53'ü yetersiz beslenmeden dolayı ölmektedir. Her 4 çocuktan biri yetersiz beslenmeden dolayı mental ve fiziksel gelişimini tamamlayamamaktadır. Kalkınmakta olan ülkelerde her 3 yetişkinden 1'i, yetersiz beslenmeden dolayı fiziksel ve zihinsel problemlerle karşılaştığı gibi; yetersiz beslenme doğum kusurlarına da sebep olmaktadır. 







Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF'in yaptığı bir araştırmaya göre, dünyada her saat 1000 çocuk, kolaylıkla önlenebilecek hastalıkların ihmali nedeniyle ölmektedir. En basit tıbbi imkanlardan bile mahrum oldukları için hamilelik sırasında veya sonrasında ölen veya sakat kalan kadınların sayısı bunun iki katıdır.  Kapitalist modeller, dünyada yarattıkları gelir dağılımındaki adaletsizlikle şu fotoğrafı oluşturmuşlardır:

Bir tarafta stoklarda bekleyen gıda malzemeleri, diğer tarafta ise yetersiz beslenmeden dolayı hastalanan ve ölen milyonlarca insan.

Yine global firmaların dünyayı talan yerine çevirmesinden dolayı ekosistemde yarattıkları tahribat, insanlığın sağlık güvenliğini ciddi oranda tehdit etmektedir.

Toplam hastalıkların %35'ine çevresel etkenler sebep olmaktadır. Her yıl 1.8 milyon insan, yiyeceklerden bulaşan ishal tarzı hastalıklardan ölmektedir. 21. asırda yaşamamıza rağmen, maalesef 2017 yılı verilerine göre her yıl 212 milyon sıtma vakasına rastlanmakta ve 429 bin kişi bu hastalıktan ölmektedir. 

Kapitalist anlayışın aile yapısı üzerinde yaptığı tahribatın neticesinde, hızlı bir şekilde yayılabilen HIV virüsü nedeniyle; 2016 yılında 1 milyon insanın öldüğü hesaplanmaktadır. 36.7 milyon insanın bu virüsü taşıdığı saptanmış durumdadır.

Diğer taraftan, sağlığa son derece zararlı olan sigaranın sebep olduğu tahribatlar da ürkütücü boyutlardadır. Her yıl, 7 milyon insan sigaranın sebep olduğu hastalıklardan dolayı ölürken; şu anda sigara kullanan 650 milyon insanın yarısı, bu haliyle sigarayı kullanmaya devam ederse sigaradan dolayı ölebilecektir.  







Bütün bu ve benzeri sonuçlar dünyada uygulanan kapitalist anlayışların, insanlığa göz yaşından başka bir şey getirmediğini bize göstermektedir. Sağlık sistemleri de insanların sağlık problemlerini çözmekte tatminkar değillerdir.  Ve en önemlisi zaman ilerledikçe hükümetlerin sağlığa ayıracakları para azalmakta, çevresel problemler daha da artmaktadır. Globalizmin, devleti küçültün, talepleri, kamu harcamalarını ve sağlık sistemine ayrılan fonları kısmaktadır.

Küreselleşen dünyada gelişmekte olan ülkelerin neredeyse tamamı, IMF veya Dünya Bankası'ndan yardım almaktadırlar.

Bizim de içinde bulunduğumuz bu IMF etkisinde ve emrindeki ülkelerin, bütçelerinin üzerinde ciddi bir faiz yükünün bulunması; haliyle hem devletlerin sağlığa ayırdığı para miktarını azaltmakta, hem de sağlık yatırımlarına çok daha az bir bütçe ayırmak zorunda bırakmaktadır.

2012 yılında sağlığa dünyada harcanan toplam para 6.5 trilyon dolardır. Bunun %33'ü hükümet harcaması, %25'i sosyal sigortalar, %18'i şahsi harcamalar, %20'si özel sigorta kurumlarının harcamaları ve %4'ü ise diğerleridir.  







Her geçen gün ise hükümetlerin bütçeden Sosyal Güvenlik harcamalarına ayırdıkları pay düşmektedir. Zaten kalkınmakta olan ve geri kalmış ülkelerde devletin kişi başına yaptığı harcamalar, gelişmiş kabul edilen ülkelere göre de hayli düşüktür.

2014 yılı itibarı ile Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı rakamlara göre; Almanya'da kişi başına devletin yaptığı sağlık harcaması 5.182 dolar; Fransa'da 4.508 dolar, Japonya'da 3.727 dolar  İngiltere'de  3.377 dolar  ABD'de 9.403 dolardır.  Türkiye de ise bu rakam, 2015 yılı itibariyle sadece 1.345 liradır  ve her geçen gün bu harcama, daha da ciddi oranlarda IMF talimatları  doğrultusunda azaltılmaya çalışılmaktadır.

Ülkemizde 2016 yılında devletin sağlığa harcadığı miktar 73 milyar lira iken; Almanya'nın yaptığı sağlık harcaması 321 milyar Euro düzeyinde idi.  

Gelişmiş ülkelerde de nüfusun yaşlanması ve bütçe yapılarında meydana gelen bozulmalar, bütçelerinde sağlığa ayıracakları miktarın azalmasına neden olduğu için, sadece kalkınmakta olan ülkeler değil, aynı zamanda gelişmiş ülkelerdeki sağlık sistemini de menfi olarak etkilemektedir.

Gelişmiş kabul edilen ülkelerde 5.266 dolar düzeyindeki kişi başına devletin sağlığa ayırdığı miktar, bireyler arasında homojen olarak dağılmamaktadır. Özellikle ABD'de ortalama gelir dağılımının altında kalan, evsiz yaşayan insanların ve göçmenlerin durumu Afrika kıtasının güney bölgesinin ürkütücü tablosunu bize hatırlatmaktadır. Bütün bu tablo yepyeni bir sağlık sistemini hayata geçirmeyi zorunlu kılmaktadır." (Prof. Dr. Haydar Baş Milli Ekonomi Modeli)

Arnavutköy'de yağış sonrası yol çöktü

Arnavutköy'de şiddetli yağışın ardından İSKİ tarafından altyapı çalışması yapılan ve yol düzenlemesinin henüz tamamlanmadığı belirtilen sokakta çökme meydana geldi. Çöken yolda bir hafif ticari araç mahsur kalırken, ihbar üzerine bölgeye gelen Arnavutköy Belediyesi ekipleri iş makineleriyle aracın kurtarılmasına yardımcı oldu. Olayda yaralanan olmadı

14.10.2026 12:24:00
İHA
 
Arnavutköy'de yağış sonrası yol çöktü
Arnavutköy'de yağış sonrası yol çöktü
Olay, Arnavutköy Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi Ören Sokak'ta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, İstanbul'da etkili olan şiddetli yağışın ardından İSKİ ekiplerince daha önce çalışma yapılan ve yol düzenlemesinin tamamlanmadığı belirtilen sokakta çökme oluştu. Bu sırada sokaktaki bir ticari araç, çöken yolun içerisinde mahsur kaldı.






Altyapı çalışması yapılan yol yağışın ardından çöktü

Yağışın etkisiyle zeminde meydana gelen çökme nedeniyle hafif ticari araç bulunduğu yerden çıkamadı. Durumun bildirilmesi üzerine Arnavutköy Belediyesine bağlı ekipler iş makineleriyle olay yerine geldi.








Mahsur kalan aracın yardımına belediye ekipleri yetişti

Bölgeye ulaşan belediye ekipleri, iş makineleri yardımıyla çöken yolda mahsur kalan hafif ticari aracın çıkarılması için çalışma gerçekleştirdi. Olayda herhangi bir yaralanma yaşanmadı.













Elazığ'da oluşan çukura ekiplerden önlem

Elazığ'ın Kovancılar ilçesinde yağışlardan sonra yaklaşık 15 metre derinliğinde çukur oluştu. İtfaiye ve zabıta ekipleri çukur etrafında önlem aldı

14.10.2026 12:10:00
İHA
 
Elazığ'da oluşan çukura ekiplerden önlem
Elazığ'da oluşan çukura ekiplerden önlem
Edinilen bilgiye göre, bölgede etkili olan yağışların ardından Kovancılar ilçesi İsmetpaşa Mahallesi'nde dün gece yaklaşık 15 metre derinliğinde bir çukur oluştu.






Çukuru gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine zabıta ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler çukurun etrafında ve üzerinde güvenlik önlemi alarak durum AFAD'a bildirildi. 






Yapılan ilk incelemelerde, yaklaşık 15 metrelik göçüğün eski bir su kuyusundan kaynaklanmış olabileceği değerlendirildi.








Olayın kesin nedeninin belirlenmesi için incelemelerin sürdüğü bildirildi.






Silifke'de sağanak sele dönüştü: Araçlar su içinde kaldı

Mersin'in Silifke ilçesinde etkili olan sağanak yağış, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Yağışın şiddetini artırmasıyla birlikte yollarda su birikintileri oluştu. Bazı bölgelerde yollar adeta göle dönerken, seyir halindeki küçük araçlar sel sularında ilerlemekte güçlük çekti ve bazı araçlar su birikintilerinde mahsur kaldı

12.10.2026 13:50:00
İHA
 
Silifke'de sağanak sele dönüştü: Araçlar su içinde kaldı
Silifke'de sağanak sele dönüştü: Araçlar su içinde kaldı
Hastane yolu ulaşıma kapandı

Aşırı yağış nedeniyle Silifke Devlet Hastanesi yolunda da ulaşım aksadı. Yolun suyla dolması üzerine araç geçişleri zorlaşırken, özellikle küçük araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Büyük araçlar ise su birikintilerinin içerisinden kontrollü şekilde geçmeye çalıştı.






Yaşanan olumsuzluklar üzerine trafik polisleri bölgede önlem alarak sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Sel sularında mahsur kalan araçların kurtarılması için de çalışma yapıldı.









Mahsur kalan araçlar çekicilerle çıkarıldı

Yollarda biriken su nedeniyle araçlarında mahsur kalan sürücüler, kendi imkanlarıyla ilerleyemeyince yardım bekledi. Su içerisinde kalan bazı araçlar, olay yerine çağrılan çekicilerin yardımıyla bulundukları yerden çıkarıldı.








Sağanağın etkili olduğu bölgelerde ulaşımda aksamalar yaşanırken, sürücülerin suyla kaplanan yollarda dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.

Manisa Valisi Özkan'dan yaralılara ziyaret: 13 kişi taburcu edildi

Manisa'nın Akhisar ilçesinde 11 kişinin hayatını kaybettiği, 26 kişinin yaralandığı feci kazanın ardından hastanelerdeki 13 yaralı taburcu edildi. Kazada yaşamını yitirenlerin cenazeleri ise işlemlerinin tamamlanmasıyla ailelerine teslim edildi

12.10.2026 07:00:00
İHA
 
Manisa Valisi Özkan'dan yaralılara ziyaret: 13 kişi taburcu edildi
Manisa Valisi Özkan'dan yaralılara ziyaret: 13 kişi taburcu edildi
Manisa Valisi Vahdettin Özkan, tur otobüsü ile çekicinin çarpışması sonucu yaralanan vatandaşları tedavi gördükleri Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi ve Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi'nde ziyaret etti. Yaralıların sağlık durumları hakkında doktorlardan detaylı bilgi alan Vali Özkan, hastalarla ve hastanede bekleyen yaralı yakınlarıyla sohbet ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.






Kazanın ardından çevredeki hastanelerde tedavi altına alınan 26 yaralıdan tedavisi tamamlanan 13 kişi taburcu edildi. Elim kazada yaşamını yitiren 11 kişinin cenazeleri ise kimlik tespiti ve adli işlemlerin tamamlanmasının ardından ailelerine teslim edildi.









Valilik kriz merkezi kuruldu

Öte yandan, kazanın hemen ardından Manisa Valiliği bünyesinde hızla bir kriz merkezi oluşturuldu. Kriz merkezi koordinasyonunda; Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı birimlerinden üçer kişilik özel destek ekipleri kuruldu.
 
Sahada görevlendirilen bu ekipler vefat edenlerin ve yaralananların aileleriyle anında iletişime geçerek, Manisa'ya gelen hasta ve cenaze yakınlarına ulaşım, konaklama ve psikososyal destek gibi tüm ihtiyaçlarında rehberlik edip destek sağladı.
 
 







Barınmadan ulaşıma her türlü destek sağlandı

Hastanede tedavisi tamamlanarak taburcu edilen yaralılardan 74 yaşındaki Bahriye Şener'in yakını, kaza sonrası süreçte devletin tüm kurumlarıyla yanlarında olduğunu belirtti. Bursa'dan geldiklerini ve kriz anından itibaren büyük bir destek gördüklerini ifade eden hasta yakını, Manisa Valisi ve İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin kendileriyle yakından ilgilendiğini; konaklama, yemek ve psikososyal destek gibi tüm ihtiyaçlarının eksiksiz karşılandığını kaydetti.
 
 







Hastanede çok iyi bir sağlık hizmeti aldıklarını aktaran Şener'in yakını, hastalarının sancıları bulunması nedeniyle Bursa'ya dönüşleri için kurumlar tarafından kendilerine özel bir sağlık aracı tahsis edildiğini dile getirdi. Tüm yetkililerin kendilerine iletişim numaralarını bırakarak sürekli irtibat halinde kaldığını ve kazazedelere ait şahsi eşya ile valizlerin jandarma ekiplerince bir hafta, on gün içinde tespit edilerek ailelere teslim edileceği bilgisini aldıklarını vurgulayan hasta yakını, süreçte emeği geçen Valilik, sağlık çalışanları ve jandarma ekiplerine teşekkür ederek kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.






12 Gündür kayıp olan 16 yaşındaki Elvan Şanlıurfa'da bulundu

Adıyaman'da, 12 gün önce çarşıya gitmek için evden ayrılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan 16 yaşındaki Elvan Yücetaş, polis ekiplerinin çalışmaları sonucunda Şanlıurfa'da bulundu

11.10.2026 06:30:00
İHA
 
12 Gündür kayıp olan 16 yaşındaki Elvan Şanlıurfa'da bulundu
12 Gündür kayıp olan 16 yaşındaki Elvan Şanlıurfa'da bulundu
Edinilen bilgilere göre, Adıyaman merkez Yeşilyurt Mahallesi'nde yaşayan Elvan Yücetaş, 28 Eylül sabahı çarşıya gitmek üzere evden ayrılmıştı. Kızlarından bir daha haber alamayan Yıldız ve Abdurrahman Yücetaş çifti, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirerek kayıp ihbarında bulunmuştu.








İhbar üzerine Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü ile Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, Elvan'ın bulunması için çalışma başlattı. Ekiplerin yürüttüğü çalışmalar sonucunda 16 yaşındaki Elvan Yücetaş'ın Şanlıurfa il merkezinde olduğu tespit edildi. Elvan, kaybolmasından 12 gün sonra polis ekiplerince bulundu.









Ailesiyle görüşmek istemediği öğrenildi

Bulunmasının ardından ailesiyle görüşmek istemediğini belirten Elvan Yücetaş'ın, gerekli araştırma ve işlemlerin tamamlanmasının ardından Şanlıurfa'da bulunan çocuk koruma kuruluşuna teslim edileceği öğrenildi. Öte yandan Elvan'ın sağlık durumunun iyi olduğu ve 12 gün boyunca Şanlıurfa'da parklarda uyuduğu belirtildi.
Olayla ilgili çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

Bağcılar'da silahlı saldırı: 1 kişi hayatını kaybetti

Bağcılar'da sokakta yürüyen bir kişi, kimliği henüz belirlenemeyen bir şahsın silahlı saldırısına uğrayarak hayatını kaybetti. Polis ekipleri, saldırganın yakalanması için çalışma başlattı

11.10.2026 06:02:00
İHA
 
Bağcılar'da silahlı saldırı: 1 kişi hayatını kaybetti
Bağcılar'da silahlı saldırı: 1 kişi hayatını kaybetti
Olay, Fatih Mahallesi Pazar Caddesi üzerinde akşam saatlerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, henüz kimliği öğrenilemeyen bir şahıs, sokak üzerinde yürüyen bir vatandaşa silahla ateş etti. Kurşunların hedefi olan kişi olay yerinde hayatını kaybetti.






Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Polis ekipleri sokağın giriş ve çıkışlarını kapatırken, olay yeri inceleme ekipleri, olayın yaşandığı yerde inceleme yaptı. 







Hayatını kaybeden vatandaş, otopsi işlemlerinin yapılması üzerine Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.








Maltepe'de çöken binanın beton örneklerinde deniz kabuğu görüldü

Maltepe'de 5 kişinin hayatını kaybettiği 7 katlı binanın çökmesinin ardından enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, binadan alınan beton örneklerinin arasında deniz kabuğu görüldü. Görüntüler, binanın yapı malzemelerinin niteliğine ilişkin soru işaretlerini gündeme getirdi

09.10.2026 12:14:00
İHA
 
Maltepe'de çöken binanın beton örneklerinde deniz kabuğu görüldü
Maltepe'de çöken binanın beton örneklerinde deniz kabuğu görüldü
Maltepe'nin Cevizli Mahallesi'nde dün sabah saat 05.40 sıralarında 7 katlı binanın çökmesi sonucu 5 kişi hayatını kaybetti. Enkaz altında kalan vatandaşların çıkarılmasının ardından ekipler bölgede enkaz kaldırma çalışmalarına başladı.






Çalışmalar kapsamında ekipler, çöken binanın molozlarından beton örnekleri almaya başladı. Örneklerin alındığı sırada beton parçalarının arasında deniz kabuğu bulunduğu görüldü. Ortaya çıkan görüntüler, binanın yapımında kullanılan malzemelerin niteliğine ilişkin dikkat çekti.








Binadan alınan örneklerin incelenmesiyle birlikte çöküşün nedenine ve yapının dayanımına ilişkin teknik değerlendirmelerin netleşmesi bekleniyor.






Maltepe'de hayatını kaybeden 2 kişinin kimlikleri belli oldu

İstanbul Maltepe'de 7 katlı binanın 3 katının çökmesi sonucu hayatını kaybeden 2 kişinin kimlikleri belli oldu. Hayatını kaybedenlerin Gülce Turhan ve Ahmet Muhammet İnan oldukları öğrenildi

08.10.2026 14:13:00
İHA
 
Maltepe'de hayatını kaybeden 2 kişinin kimlikleri belli oldu
Maltepe'de hayatını kaybeden 2 kişinin kimlikleri belli oldu
Maltepe Cevizli Mahallesi Doğu Sokak'taki 7 katlı binada saat 05.40 sıralarında meydana gelen olayda binanın 3 katında çökme yaşandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen ekipler arama kurtarma çalışması başlattı.






Çalışmalarda 2 kişinin hayatını kaybettiği belirlenirken, 2 kişiyi de arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Hayatını kaybeden vatandaşların kimlikleri belli oldu. 






Vatandaşların Gülce Turhan ve Ahmet Muhammet İnan oldukları öğrenildi.

Gökçe Barajı'nda su seviyesi yüz güldürdü

Yalova'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı'nda su seviyesi yüzde 49 olarak ölçülürken, ekim ayı verilerine göre doluluk oranının bir önceki dönemin üzerinde olduğu görüldü

08.10.2026 13:53:00
İHA
 
Gökçe Barajı'nda su seviyesi yüz güldürdü
Gökçe Barajı'nda su seviyesi yüz güldürdü
Gökçe Barajı'nda ekim ayının ilk günlerinde yüzde 50 seviyesinde seyreden su miktarı, 6 Ekim itibarıyla yüzde 49'a geriledi. Böylece barajın su seviyesi 2025 yılının aynı dönemindeki yüzde 30'luk seviyenin 19 puan, 2024 yılındaki yüzde 38'lik seviyenin ise 11 puan üzerinde bulunuyor. 2023 yılındaki yüzde 52'lik seviyeye göre ise 3 puan daha düşük durumda.






Gökçe Barajı'nda 2026 yılı oldukça düşük seviyelerle başlamış, ocak ayında su rezervinin azalması nedeniyle kentte uygulanan planlı su kesintileri, baraj seviyesinin yüzde 15'e yükselmesinin ardından 13 Ocak'ta sona ermişti. İlkbahar yağışlarıyla hızla yükselen baraj, nisan ayında yüzde 90, mayıs ayında yüzde 93 ve haziran ayında yüzde 96 seviyesine ulaştı.








Yaz aylarıyla birlikte yeniden düşüşe geçen su seviyesi, temmuz ayında yüzde 88, ağustos ayında yüzde 74 ve eylül ayında yüzde 58 olarak ölçüldü. Ekim ayının ilk günlerinde yüzde 50 seviyesinde seyreden su miktarı, 6 Ekim itibarıyla yüzde 49'a geriledi.








Ekim itibarıyla Gökçe Barajı'nın su seviyeleri 2023'te yüzde 52, 2024'te yüzde 38, 2025'te yüzde 30 ve 2026'da yüzde 49 olarak kayıtlara geçti.

logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.