logo
05 HAZİRAN 2025

Ecnebileri bu topraklarda ırgat etmek

08.06.2020 00:00:00

Şu an Türk tarımı, uygulanan ithalata yönelik politikalarla bitme noktasında, tamamen dışa bağımlıdır. Tarımı ayağa kaldırma adına çok ciddi atılımlar gerekmektedir. Toprağına, köyüne, hayvanına ve topyekûn üretime küsmüş bir çiftçi profili ile karşı karşıyayız. Köylü ürettiğinde zarar etmekte ve bu nedenle toprağını ekmemektedir.

Uluslararası uygulanan gıda savaşında ülkemiz bu şekilde bir teslim alınma ile karşı karşıyadır. Bu yok oluşu yıllar evvelinde gören merhum Prof. Dr. Haydar Baş Bey yazmış olduğu  'Milli Ekonomi Modeli'nde tarımın stratejik olduğundan bahisle eşsiz çözümler ortaya koymuştu… Yapılan son seçimlerde de felç olan tarımın ivedilikle ayağa kalkması için, "ilk 5 yıl çiftçiye mazot, ilaç, gübre, elektrik ve su bedava" verilecek demişti.

Evet, sevgili okurlar tarım ve gıda olmazsa olmaz en önemli, en stratejik sektördür. Tarımın yapıldığı ilk yerler de köylerdir. Bundan dolayıdır ki; kalkınma köyden ve yerelden başlamalıdır.

Ekilmeyen ve biçilmeyen bir karış toprağımız olmamalıdır. Anadolu topraklarımızı vücudumuza benzetirsek, nasıl ki en ince kılcal damarlara kan gitmeli ve vücut hayatiyetini sürdürmeli ise her karış vatan toprağı da ekilip, biçilip sürülmelidir. Eğer kan pompalanmaz ise vücut örneğinde olduğu şekliyle topraklarda ölür ve gider. Canlı toprağı ekerek cana can katmalıyız.

"Tarım, hayvancılık, madencilik, ormancılık ile ilgili tüm projeleri köylerden, beldelerden en büyük vilayetlere kadar 'Dar Bölge Yaygın Kalkınma Modeli'yle hayata geçirebiliriz."

Dar Bölge Yaygın Kalkınma Modeli'nin matematiğiyle birlikte en küçük birimler yani köylerden başlayarak yahut da üç beş köyün bir araya gelmesiyle o köylerde üretilen mamullerin sanayi mallarına dönüşmesi adına fabrika ve işletmeler kurulmalıdır. Bu tüm ülke köylerinde gerçekleştirilmelidir. Bu model hayata geçerse herkes doğduğu yerde istihdam edilir ve boşalan köylere tekrar dönüş başlamasıyla büyük şehirlerde de nüfus patlaması yaşanmaz ve hayat oralarda da normale döner. 

Büyükşehir yasası ile Türkiye'deki 34 bin 434 olan köy sayısı 18 bin 214 adede inmiştir. Her 5 köye bir fabrika kuracak olursak bu toplam 3 bin 600 fabrika demek. 34 bin köy üzerinden hesaplarsak toplam 6 bin 800 adet fabrika demek.

Akıl için yol bir sevgili okurlar. Ülkemizi tarımsal potansiyeli ile değerlendirirsek pik yaparız ve tüm ülke insanını istihdam ederiz. Ayrıca tüm dünyaya tarımsal ürünleri pazarlamak adına yetiştiremeyiz ve elbette ki merhum Prof. Dr. Haydar Baş hocamızın deyişi ile elin gâvurunu bu topraklarda ırgat olarak çalıştırırız.

Dar Bölge Yaygın Kalkınma Modeli' nedir?

(Prof. Dr. Haydar Baş: Milli Ekonomi Modeli-Sayfa 165)

Bu modelle kırsal alan denilen yerlerde, köylerin yanında sanayi tesisleri oluşturulacak. Hammadde ve nakliye durumları tespit edilerek belli sanayi bölgeleri şehirlerin dışında ve ülkenin her yerinde devreye konulmalıdır. Nüfus göçünün doğudan batıya doğru veya kırsal alandan şehre doğru yaşanmasının sebebi bu bölgelerdeki insanımızın kendisine iş imkânı bulamamasıdır. Hâlbuki 'Dar Bölge Yaygın Kalkınma Modeli' ile bu göçün önüne geçilebileceği gibi, işçilik maliyetleri ve nakliye giderleri çok daha ucuz kalacak üretici için rekabet imkânları da artacaktır. Bu modelde pazarlama problemi de olmayacaktır. Küçük çaplı atölye ve KOBİ'ler çevredeki ihtiyaca göre yönlendirilecek. Böylece pazarın ihtiyacı da yerinden karşılanabilecektir. 'Dar Bölge Yaygın Kalkınma Modeli'nin önemli bir özelliği de; sanayinin yaygınlaştırılması ile milletin topyekûn bir atılım hamlesine başlaması ve her bölgenin devreye girmesi ile üretimin ve sermayenin tabana yayılmasıdır.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Adem Birinci / diğer yazıları
Yola çıkacaklar dikkat
Sabit radar noktaları belli oldu
CHP lideri TELE1'de konuştu
'Biz sandığa sahip çıkıyoruz'
5. dalga operasyon kapsamında
5 belediye başkanı görevden alındı
Bilim adamlarından açık uyarı
Bingöl ve çevresi depreme karşı tetikte olmalı
İşte namazı en erken ve en geç eda edecek iller
İl il bayram namazı saatleri
Sadece diploma yetmeyecek!
Bu yıl mezun olanların işi zor
Togg satışları iyi gidiyor
Otomobil piyasası hareketli
12 ülkeye tam, 7 ülkeye kısıtlama
Trump'tan yeni seyahat yasağı
İstanbul depremini etkiler mi?
Gökçeada'da deprem oldu
Otoyol ücretlerinde yeni dönem
Otoyol ücretleri otomatik artacak
Fas Kralı, halk adına kurbanı sembolik olarak kesecek
Fas'ta kurban kesimi yasaklandı!
Netanyahu'nun korktuğu başına gelecek!
İsrailliler erken seçim istiyor
Ben Gurion Havalimanı 2 İHA ile hedef alındı
Husilerin sözcüsü Yahya Seri açıkladı
Arafat günü
Kutsal topraklarda heyecan dorukta
Yola çıkacaklar dikkat
Sabit radar noktaları belli oldu
CHP lideri TELE1'de konuştu
'Biz sandığa sahip çıkıyoruz'
5. dalga operasyon kapsamında
5 belediye başkanı görevden alındı
Bilim adamlarından açık uyarı
Bingöl ve çevresi depreme karşı tetikte olmalı
İşte namazı en erken ve en geç eda edecek iller
İl il bayram namazı saatleri
Sadece diploma yetmeyecek!
Bu yıl mezun olanların işi zor
Togg satışları iyi gidiyor
Otomobil piyasası hareketli
12 ülkeye tam, 7 ülkeye kısıtlama
Trump'tan yeni seyahat yasağı
İstanbul depremini etkiler mi?
Gökçeada'da deprem oldu
Otoyol ücretlerinde yeni dönem
Otoyol ücretleri otomatik artacak
Fas Kralı, halk adına kurbanı sembolik olarak kesecek
Fas'ta kurban kesimi yasaklandı!
Netanyahu'nun korktuğu başına gelecek!
İsrailliler erken seçim istiyor
Ben Gurion Havalimanı 2 İHA ile hedef alındı
Husilerin sözcüsü Yahya Seri açıkladı
Arafat günü
Kutsal topraklarda heyecan dorukta
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.