ABD'nin Irak'a düzenlemeyi planlandığı operasyon şekillendikçe sınır ötesindeki savaş, Türkiye'nin gündeminde ilk sıraya yerleşiyor.
1991 yılında Birleşik Devletler'e yapılan yardımlar karşılığında uğranılan zararı unutmuşcasına yeni bir maceraya sürüklenen Türkiye, bu sefer çok daha dikkatli hareket etmelidir.
Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz'in, Türkiye temasları sırasında; Irak, Türkiye ve bölge devletleri üzerine yaptığı tahlilleri, 1. Körfez Savaşı'ndan daha ciddi neticeler doğuracak yeni operasyona destek vermesi muhtemel Türkiye için adeta bir uyarı niteliğindeydi.
Konuşmasında, 1991 yılındaki Irak müdahalesinde, Kuveyt'i işgalleri söz konusu olduğu için bir haklılık payı olduğunun altını çizen Sn. Aziz, bugünkü savaşın ise tamamen mesnetsiz ve yalanlar üzerine bina edildiğini ifade ederek, "Yapılmak istenen, Irak içinde etnik ayrımcılığa dayalı küçük bölgeler oluşturarak, ülkeyi parçalamak ve bu zayıf yönetimlerle bölge petrolüne sahip olma projesidir" dedi.
7 bin yıllık bir medeniyet olan Irak'ı, 3 ayrı bölgeye ayırma planlarının konuşulduğunu anlatan Sn. Aziz, bölge devletlerinden İran, Suriye, Ürdün ve Türkiye'nin de farklı etnik grupları barındırdığını, aynı bahane ile Türkiye'nin parçalanmasının da ihtimal dahilinde olduğu ikazında bulundu.
Bilindiği gibi Türkiye, bir petrol denizinin üzerindedir. Bor, altın, uranyum vs. madenler bakımından da dünyanın sayılı ülkelerindendir.
Petrol amaçlı yapılan bir Irak operasyonunun benzerinin, zengin kaynaklara sahip Türkiye için de düşünülmesi kaçınılmazdır.
"ABD'nin amacı, bölge dengelerini değiştirerek zengin kaynaklara sahip olmaktır" şeklinde konuşan Irak Başbakan Yardımcısı, Türkiye'nin böyle bir operasyona destekle uğrayacağı maddi kayıplara da dikkat çekti.
91 yılında büyük maddi yardımlar umarak verdiğimiz desteğin, bize 100 milyar dolar zarara malolduğunu, karşılığında ise sadece 2 milyar dolarlık bir yardım alabildiğimizi hatırlatarak, bu savaşta kayıpların daha da fazla olacağını belirtti.
Ekonomik ve siyasi pek çok tehlikesi olacak böyle bir operasyon öncesi Türkiye'den Irak hükümetinin beklentilerini de açıklayan Sn. Aziz, "Türkiye bölgesinde lider vasıflı bir ülke. Çin ve Rusya ile beraber, bölge dengelerinin değişmemesi için yoğun bir diplomasi atağına başlanarak, ABD'ye engel olunmalıdır" mesajını verdi.
ABD'nin bu coğrafyadaki politikalarını ve hedeflerini açıkça ortaya koyan Başbakan Yardımcısı'nın tespitlerinin, siyasi irademizce değerlendirilmesini diliyoruz.
Nihayetinde Türkiye'nin de parçalanmasına dönük böyle bir operasyonu, başlamadan durdurmak ve ABD'yi bu noktada ikna etmek Türkiye'nin harekatla ilgili politikası olmalıdır.