logo
06 HAZİRAN 2025

Kâbe'de 2.5 milyon kişi namaz kılacak

İslam dininin en kutsal mekanı Mescid-i Haram'da yapılan genişletme çalışmaları tamamlandığında 2.5 milyon Müslüman aynı anda namaz kılabilecek. Projenin ilk aşaması 2 yıl, tümü 8 yıl içinde tamamlanacak

17.10.2012 00:00:00
RECEP BAHAR - MEKKE
Tarih boyunca birçok tamirata, yeniliğe ve genişletmeye sahne olan Mescid-i Haram, çok kapsamlı bir değişimden daha geçiyor. Beytullah'ı genişletme projesinin inşaat alanında sadece Arapça olarak yazılan orijinal adı şöyle: “İki Harem-i Şerif'in Hizmetkârı Kral Abdullah ibn-i Abdülaziz Mescid-i Haram ve Eklerini Genişletme Projesi.”
Biz de genişletme çalışmalarının nasıl gittiği konusunda inşaat alanında mühendislerle ve işçilerle sohbet ettik, herhangi bir sorunla karşılaşmadan fotoğraflarımızı çektik. Mühendis ve işçi arkadaşların bu görkemli yapı hakkında bizi bilgilendirmek için birbiriyle yarıştıklarını burada zikretmem gerek! Mısırlı bir mühendis, projenin ilk aşamasıyla halen 356 bin metrekare olan Mescid'in alanının 400 bin metrekareye çıkacağını ifade etti. İki minareyle birlikte dev bir Kral Abdullah Kapısı da inşa ediliyor. Yeni minareler ise inşa edilmiş durumda. Böylece Beytullah'taki minare sayısı şimdiden 11'e çıktı.
Suudi iki genç halen Mescid-i Haram'ın kuzeyinde gerçekleştirilen projenin (Bu nedenle, ‘Şimaliye Projesi' olarak anılıyor) maliyetinin net olarak 10.6 milyar dolar olduğunu ifade etti. Tavafın yapıldığı ‘metaf' alanı da genişletme projesine dahil edilmiş durumda ancak buradaki çalışmaya 2014 ya da 2015 yılında başlanması planlanıyor. Şimaliye bölümünde yapılan genişletme çalışmaları 2014 yılında tamamlanacak.

3-5 Türk işçi çalışıyor
Mısırlı Mustafa adlı işçiye, projede Türk çalışan olup olmadığını soruyorum. 3-5 tane var, diyor. İşçilerin çoğu Mısırlı... Bangladeş, Pakistan, Hindistan ve Afrika ülkelerinden gelen işçiler de Beytullah'ın inşasına emekleriyle katkıda bulunuyor. Proje sahasında Suudi gençleri işçi baretiyle görmek ise beni şaşırtıyor. Bunu kendilerine ifade ettiğimde, durumun normal olduğunu söylüyorlar. Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde aldığı yenilgiler onları bir hayli üzmüş! Eklemekte yarar var, bu coğrafyada Suudiler genelde bu tür ağır işleri yapmıyor. Yasir kardeşim, mühendislerin ağırlı olarak Mısırlı olduğunu, Lübnanlı ve Suriyeli mühendislerin de projede çalıştıklarını kaydediyor. Yasir ayrıca projede Ramazan öncesinde 10 bin kişinin çalıştığını, Hac dolayısıyla bu rakamın 5 bine indiğini dile getirdi.
Daha önce Katar'da bir Türk inşaat firmasında çalışan Bangladeşli Ümran Ali ise, işçilerin ortalama ayda 1800 Riyal kazandıklarını (yaklaşık 900 TL) ifade etti. Maaşlar bu kadar düşük olunca Türk işçilerin orada çalışması zor. Oysa Kâbe'nin 3. genişletme projesinde Türk müteahhitleri önemli işler almışlardı ve işçilerimiz işlerini hakkıyla yerine getirmişlerdi.
Mescid-i Haram'ın genişletme çalışmaları 2020 yılına kadar sürecek. Proje çerçevesinde meşhur Hilton ve yanındaki Intercontinental otelleri de yıkılacak. 1990'lı yıllarda yapılan, yolu daralttığı için hacı adaylarının tepkisini çeken Kraliyet ailesi rezidansı ile misafirhaneleri de yıkımdan nasibini alacak. Çok da büyük bir hizmet olacak.  Kral Abdülaziz ise Mekke'ye geldiğinde çoktandır 602 metrelik dünyanın en yüksek ikinci binası olan (aynı zamanda dünyanın en yüksek oteli burada) ve 18. yüzyılda yapılan Ecyad Kalesi üzerine yapılan Ebrac El - Beyt (Türkçesi, Ev Kuleleri), bir başka ismiyle Mekke Kraliyet Hotel Saat Kulesi'nde ikamet ediyor.
Sonuç olarak Mekke'de bir yandan Mescid-i Haram genişletilirken, öte yandan bu kutsal kentin çehresi de, rengi de değişime uğruyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Elif Azra hayatını kaybetti
Binlerce balon bırakılmıştı
Soykırım sürüyor
İnsan kasapları bayramda da durmadı
Sadece 'Arefe' günü 863 trafik kazası meydana geldi
10 kişi hayatını kaybetti, bin 319 kişi yaralandı
Sayı 226'ya çıktı
Vahşi tayfası meslektaşlarımızı da katlediyor
Trump'tan Musk'a şok!
Araları daha da açılmış durumda
'Kanıma dokundu. Canım acıdı'
Özel'den sevk görüntülerine tepki
Bahçeli'den yeni anayasa çağrısı
CHP'ye dikkat çekici mesajlar verdi
Bayramımız mübarek olsun
Kurban Bayramı idrak ediliyor
Elon Musk, Trump'ın azledilmesini istedi
Tartışma giderek büyüyor
Anne ve baba öldü bebekleri kurtuldu
İzmir'de acı kaza
"İsrail'in Beyrut saldırıları anlaşma ihlalidir"
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan tepki
İsrail Lübnan'a saldırdı
Beşkent Beyrut' vurdu
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Kurban
Yola çıkacaklar dikkat
Sabit radar noktaları belli oldu
CHP lideri TELE1'de konuştu
'Biz sandığa sahip çıkıyoruz'
Elif Azra hayatını kaybetti
Binlerce balon bırakılmıştı
Soykırım sürüyor
İnsan kasapları bayramda da durmadı
Sadece 'Arefe' günü 863 trafik kazası meydana geldi
10 kişi hayatını kaybetti, bin 319 kişi yaralandı
Sayı 226'ya çıktı
Vahşi tayfası meslektaşlarımızı da katlediyor
Trump'tan Musk'a şok!
Araları daha da açılmış durumda
'Kanıma dokundu. Canım acıdı'
Özel'den sevk görüntülerine tepki
Bahçeli'den yeni anayasa çağrısı
CHP'ye dikkat çekici mesajlar verdi
Bayramımız mübarek olsun
Kurban Bayramı idrak ediliyor
Elon Musk, Trump'ın azledilmesini istedi
Tartışma giderek büyüyor
Anne ve baba öldü bebekleri kurtuldu
İzmir'de acı kaza
"İsrail'in Beyrut saldırıları anlaşma ihlalidir"
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan tepki
İsrail Lübnan'a saldırdı
Beşkent Beyrut' vurdu
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Kurban
Yola çıkacaklar dikkat
Sabit radar noktaları belli oldu
CHP lideri TELE1'de konuştu
'Biz sandığa sahip çıkıyoruz'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.