logo
03 TEMMUZ 2025

Milli Kütüphane'nin hizmet koşulları değişti

11.11.2002 00:00:00
Yeni yönetmeliğe göre, üyeler; kitap, süreli yayın, yazma, mikrofilm, mikrofiş, plak, bant, harita, levha, pul, para, afiş, kartpostal ve benzeri arşiv malzemelerinin yanı sıra nadir eser, şer'iye sicili, disk, disket, cd, resim, heykel, tablo, fotoğraf, gravür, kupür, ilan, pankart, figür gibi teknolojinin getirdiği olanaklardan ve kütüphanenin gün ışığına çıkardığı tarihi belgelerden de yararlanabilecekler. Çeşitli kolleksiyonları içeren kart kataloglarının yanı sıra on-line kataloglar da üyelerin hizmetine sunulacak. Kütüphane dermesinden, yükseköğretim elemanları, üniversite ve yüksekokul öğrencileri ve mezunları, odaya kayıtlı meslek sahipleri, devlet memurları, ordu mensupları, emekliler ve araştırmacılar yararlanabilecek.

Yabancı uyrukluların kütüphaneden yararlanması Dışişleri Bakanlığı'nın izniyle olacak, ancak Türkiye üniversitelerinde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler Türk öğrenciler gibi hizmetlerden yararlanabilecekler.

Çarşamba günleri de açık

Milli Kütüphane bundan sonra Çarşamba günleri de hizmet verecek.

Kütüphane, ulusal-dini bayram gibi genel tatil günleri dışında hafta içi hergün 09.00-21.00 hafta sonu ise 09.30-18.30 saatleri arasında kullanıcılara açık olacak. Ancak, İbn-i Sina El Yazması ve Nadir Eserler Okuma, Müzik Dinleme, Kitap Dışı Materyaller Bölümü, Harita Okuma ve Konuşan Kitaplık Salonlarından ve bilgi işlem merkezinden hafta içi mesai saatleri içinde yararlanılabilecek. Kitap isteme yöntemlerinde de teknolojik gelişime paralel düzenlemeler yapıldı. Kullanıcılar eskiden kart katalogu ile sınırlı olan arama işlemlerini artık "sistematik ve alfabetik kart katalogları veya on-line kataloglar" yoluyla yapabilecekler. İbn-i Sina Okuma Salonu'nda, kütüphane dermesindeki el yazması ve nadir eserlerin yanı sıra yeni düzenlemeyle şer'iye sicilleri ve Arap harfli Türkçe kitaplardan yararlanılabilecek. Düzenleme, salonunu kullanımına saat sınırlaması da getiriyor. Buna göre materyaller, hafta içi 09.30-12.00 ve 14.00-17.00 saatleri arasında kullanıma açık olacak. Materyallerin salon dışına çıkarılmasına izin verilmezken, mikrofilm çekimine olanak tanınıyor.

Müzik Dinleme Salonu göze ve kulağa hitap eden bir yapıya kavuşturulacak. Afiş, tablo, güzel sanatlar ile ilgili danışma kitapları gibi "kitap dışı materyaller" de bu adı taşıyan yeni bir bölümde hizmete sunulacak.

Ödünç verme süresi

15 güne indirildi

Yeni oluşturulan Bilgi İşlem Merkezi de, CD ve abone olunan bilgi bankalarından yararlanma olanağı sunacak. Kullanıcılar, istedikleri takdirde araştırdıkları konuya ilişkin bilgileri bilgisayar çıktısı veya disket ortamında alabilecekler. Ancak bunlar çoğaltılarak ticari amaçla kullanılamayacak.

Kütüphaneden ödünç kitap alma süresi ise 30 günden 15 güne indirildi.

Yeni yönetmelikle kullanıcıların fotokopi çekme hakkı sınırlandırıldı. Eserlerin ancak yüzde 10'una kadar fotokopisi çekilebilecek.

Yazma ve nadir eserlerin yanı sıra şer'iye sicillerinin de fotokopisi çekilemeyecek. Yeni yönetmelikle, kütüphane kurallarına uymayanlar için uygulanan müeyyide yumuşatıldı. Geçmişte, bu kişilerin giriş kartları sürekli iptal edilirken, bundan böyle giriş kartları 1 yıl süreyle iptal edilecek.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
MSB'den terörle mücadele açıklaması
Son 1 haftada 3 terörist teslim oldu
Benzine, motorine, LPG'ye zam
ÖTV'de otomatik artış
TÜİK enflasyon verilerini açıkladı
Haziran enflasyonu yüzde 1,37
280 bin 875 TL
Bedelli askerlik ücreti belli oldu
Memur ve emekliye hayal kırıklığı
Beklenen enflasyon verileri açıklandı
Pilot hayatını kaybetti
Düşen uçak bulundu
İsrail Gazze'de 48 saatte 26 katliam yaptı
300'den fazla Filistinli öldü
Trump-Fed kavgası büyüyor
"Powell derhal istifa etmeli"
Tek motorlu uçak düştü
Arama çalışmaları sürüyor
Türkiye'nin ilk iklim kanunu
Tartışmalı yasa Meclis'ten geçti
İsrailli bakanlar Batı Şeria'nın ilhakını istedi
Mısır'dan İsrail'e kınama
Karikatür provokasyonunda
4 kişi tutuklandı
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar
3 sanık tahliye edildi
Çeşme'de yangın büyüdü
5 uçak, 18 helikopterle müdahale sürüyor
'Kimseyi satmadım'
'Tunç Soyer'i de satmam'
MSB'den terörle mücadele açıklaması
Son 1 haftada 3 terörist teslim oldu
Benzine, motorine, LPG'ye zam
ÖTV'de otomatik artış
TÜİK enflasyon verilerini açıkladı
Haziran enflasyonu yüzde 1,37
280 bin 875 TL
Bedelli askerlik ücreti belli oldu
Memur ve emekliye hayal kırıklığı
Beklenen enflasyon verileri açıklandı
Pilot hayatını kaybetti
Düşen uçak bulundu
İsrail Gazze'de 48 saatte 26 katliam yaptı
300'den fazla Filistinli öldü
Trump-Fed kavgası büyüyor
"Powell derhal istifa etmeli"
Tek motorlu uçak düştü
Arama çalışmaları sürüyor
Türkiye'nin ilk iklim kanunu
Tartışmalı yasa Meclis'ten geçti
İsrailli bakanlar Batı Şeria'nın ilhakını istedi
Mısır'dan İsrail'e kınama
Karikatür provokasyonunda
4 kişi tutuklandı
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar
3 sanık tahliye edildi
Çeşme'de yangın büyüdü
5 uçak, 18 helikopterle müdahale sürüyor
'Kimseyi satmadım'
'Tunç Soyer'i de satmam'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.