logo
29 HAZİRAN 2025

Ortadoğu için tek kurtuluş: ATATÜRK modeli

29.06.2025 00:00:00
Ortadoğu coğrafyasında yaşanmış olan ve halen daha yaşanmaya devam eden tarifsiz büyük acıların sorumluları, elbette ki emperyalizme uşaklık eden Araplardan başkası değildir. 

Dün Şerif Hüseyin'lerdi, bugün Kral Selman'lar. 

Peki, Ortadoğu'da, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra dinmeyen gözyaşı ve sinmeyen barut kokusunun arka planında neler var? 

Esasen bu coğrafyaya uzun yıllar boyunca hakim olan Türkler, XI. yüzyıldan itibaren bölgedeki tüm halklarla çok iyi ilişkiler kurmuşlardı.  

Ortadoğu bölgesi 400 yıl gibi bir süre Osmanlı Devleti hakimiyeti altında huzurlu bir dönem yaşamıştı.  

Birinci Dünya Savaşı sırasında ise, Şerif Hüseyin'in isyan etmesi ile birlikte Türk-Arap ilişkileri bozulmaya başlamıştır. 

Hemen bu savaş sonrası İngiltere ve Fransa, bağımsız bir Arap Krallığı kurmak vaadini tutmayarak Arap topraklarını işgal etmiştir. 

Bu hadisenin, bugün aynı tuzağa düşme eğiliminde olan Kürt vatandaşlarımıza da, çok önemli bir ölçü ve uyarı olması gerektiği kanaatindeyim. 

Netice itibariyle Osmanlı Devleti'ne karşı yaptıkları isyandan pişman olan Araplar, son tahlilde tekrar Türklere yakınlaşma ihtiyacı duymuşlardır. 

Irak, Suriye, Filistin, Lübnan, Ürdün ve Mısır'daki Arap milliyetçileri ve önemli aşiret liderleri ile Arap toplumu, Mustafa Kemal Atatürk'ten kendilerini kurtarmaları için girişimlerde bulunmuşlardı. 

Mustafa Kemal Atatürk ise, tereddütsüz Ortadoğu'daki bu devletlere gereken maddi ve manevi desteği vermişti. 

Yetmedi, sınır olduğu devletlerle, İngiltere ve Fransa'ya karşı ortak askeri harekatlar düzenlemişti.  

Ortadoğu bölgesindeki halklar, Mustafa Kemal Atatürk'ü kurtarıcı olarak görmüştür.  

Böylece ve bu sayede, bozulan Türk-Arap ilişkileri yeniden düzelmeye başlamıştı. 

Eşsiz önderimiz yüce Atatürk'ün şehit edilmesine kadar bu iyi ilişkiler hep devam etmiştir. 

Şayet Atatürk bir 10 yıl daha hayatta kalabilseydi, Ortadoğu ülkelerinin belki de tamamına, Cumhuriyet ilkelerini ve en önemlisi de, herkesin inancını özgür bir şekilde yaşamasına olanak tanıyan laiklik ilkesini transfer edecekti. 

Ben bunun olacağından, zerrece kuşku duymuyorum. 

Şayet bugün, adeta kaynayan bir cehennemi andıran Ortadoğu coğrafyasında Atatürk'ün bizde uygulanan ilkeleri hayata geçirilmiş olsaydı, bugün kimsenin burnu bile kanamayabilirdi. 

Özellikle laiklik ilkesi. 

Mesela bugün sırf mezhepsel farklılıklarından dolayı birbirlerine diş bileyen İran ve Suudi Arabistan, Atatürk'ün laiklik anlayışı sayesinde birbirleriyle tamamen dostane ilişkiler içerisinde olacaklardı. 

S. Arabistan'ın yönetimi Sünni, İran'ın yönetimi ise Şii olmayacaktı. 

Ulus devlet kavramının hakim olacağı bu coğrafyada etnik ayrışmalardan tamamen uzak durulacak, mezhepsel farklılıklardan ise hiç söz edilmeyecekti. 

İşte sırf bu yönü itibariyle Atatürk'ün Fransa'da olduğundan çok daha farklı bir mana yükleyerek uyguladığı laiklik ilkesi, Ortadoğu ülkeleri için kurtarıcı bir reçete olacaktı. 

Devletlerin yönetimlerinde temsil imkanı bulan mezhebi hassasiyetlerin yerine ikame edilecek olan laiklik prensibi, inanın tüm coğrafyayı birleştiren ve kardeş yapan bir mucizevi işlev görecekti. 

O bakımdan bugün asıl tartışılması gereken ve bana göre mutlaka Ortadoğu'da hayata geçirilmesi elzem olan uygulamalar, Atatürk ilke ve devrimleridir. 

İnanın Ortadoğu'nun bundan başka hiçbir çaresi ve bir araya gelme ihtimali yoktur. 

Umarım bu yazımız büyük bir hayra vesile olur ve artık Ortadoğu için içi boş manasız tartışmalar yerine, Atatürk modeli üzerinde tartışmalar yoğunlaşır. 

Atatürk'ün yaşadığı ülkede yaşamak, büyük bir şans. 

Türk olmak ve bunu kıymetini bilmek, çok büyük bir övünç. 

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Hacı Gaydan / diğer yazıları
2 günde 150 yangın
Orman yangınlarında ürküten tablo
270 kişiye mezar olmuştu
Hindistan'da düşen Boeing havalandıktan sonra arızalanmış
İşte nedeni
İstanbul'da Pazar günü çok sayıda metro istasyonu kapalı olacak
Başakşehir'de indirim izdihamı
Vatandaşlar fenalaştı
Özel Almanya'da konuştu
Free İmamoğlu pankartları
Feci kazada can pazarı
4 kişi öldü, 1 kişi yaralandı
Madende facia
Oltu'da maden ocağı çöktü: 3 ölü
Ucuz atlatıldı
Boeing 737 tipi uçak az kalsın Çin'de yere çakılıyordu
İran'da büyük cenaze töreni
İsrail saldırılarında katledilenlere veda
İsrail'den ABD'ye Abraham Antlaşması ziyareti
İran tokadı sonrası harekete geçildi
Libya'dan acı haber
Pilot Albay İsmail Haldun Maden şehit oldu
Siber suç patlaması
1 haftada 284 şüpheli yakalandı
İstanbul'da meyve fiyatları rekor seviyeye tırmandı
Günaydın!
İş dünyası dert küpü
Üç ay sonrasını göremiyoruz
İran'ın Ankara Büyükelçisi Habibullahzade
İran tek başına savaştı
2 günde 150 yangın
Orman yangınlarında ürküten tablo
270 kişiye mezar olmuştu
Hindistan'da düşen Boeing havalandıktan sonra arızalanmış
İşte nedeni
İstanbul'da Pazar günü çok sayıda metro istasyonu kapalı olacak
Başakşehir'de indirim izdihamı
Vatandaşlar fenalaştı
Özel Almanya'da konuştu
Free İmamoğlu pankartları
Feci kazada can pazarı
4 kişi öldü, 1 kişi yaralandı
Madende facia
Oltu'da maden ocağı çöktü: 3 ölü
Ucuz atlatıldı
Boeing 737 tipi uçak az kalsın Çin'de yere çakılıyordu
İran'da büyük cenaze töreni
İsrail saldırılarında katledilenlere veda
İsrail'den ABD'ye Abraham Antlaşması ziyareti
İran tokadı sonrası harekete geçildi
Libya'dan acı haber
Pilot Albay İsmail Haldun Maden şehit oldu
Siber suç patlaması
1 haftada 284 şüpheli yakalandı
İstanbul'da meyve fiyatları rekor seviyeye tırmandı
Günaydın!
İş dünyası dert küpü
Üç ay sonrasını göremiyoruz
İran'ın Ankara Büyükelçisi Habibullahzade
İran tek başına savaştı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.