Ramazan boyunca oruç tutanlar ile diyet uygulamak zorunluluğuna sahip olan hastaların, 'Ramazan Bayramı'nda, kendi sağlıkları için her ikramı kabul etmemeleri öneriliyor.
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyet Uzmanı Aynur Aydın, yaptığı açıklamada, oruç tutanların mide salgılarının, ramazan ayı boyunca azaldığını söyledi.Oruç tutanlardan çoğunun, iftar vakti fazla yemek yeme alışkanlığı nedeniyle ramazan ayında hazımsızlık problemleri yaşadığını hatırlatan Aydın, şöyle konuştu: "Bir ay boyunca oruç tutanlar ile sürekli diyet uygulamak zorunluluğuna sahip olan hastalar, bayramda gerçekleştirdikleri ziyaretlerde, gelenekler nedeniyle ikram edilenleri geri çeviremiyor. Bu nedenle oruç tutmuş olanlarda hazımsızlık, diyabet hastalarında ani şeker komaları görülebiliyor. Tansiyon ve mide rahatsızlığı olanlarda da problemler yaşanabiliyor. Misafirsek 'hayır' demeyi, ev sahibiysek ısrarcı olmamayı öğrenmeliyiz."
Aydın, Türkiye'de genellikle hamur tatlılarına ağırlık verildiğini belirterek, "Burada ev sahiplerine görev düşüyor. Ev sahipleri, bayramda tatlı ikram edeceklerse, hafif tatlıları tercih etmeliler. Mesela hazmı kolay meyve tatlıları tercih edilebilir" diye konuştu.Oruç tutanların öğünlerde yedikleri miktarı yavaş yavaş artırması gerektiğine işaret eden Aydın, bayramın ilk gününe, çok hafif bir kahvaltı ile başlanılması tavsiyesinde bulundu.
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyet Uzmanı Aynur Aydın, yaptığı açıklamada, oruç tutanların mide salgılarının, ramazan ayı boyunca azaldığını söyledi.Oruç tutanlardan çoğunun, iftar vakti fazla yemek yeme alışkanlığı nedeniyle ramazan ayında hazımsızlık problemleri yaşadığını hatırlatan Aydın, şöyle konuştu: "Bir ay boyunca oruç tutanlar ile sürekli diyet uygulamak zorunluluğuna sahip olan hastalar, bayramda gerçekleştirdikleri ziyaretlerde, gelenekler nedeniyle ikram edilenleri geri çeviremiyor. Bu nedenle oruç tutmuş olanlarda hazımsızlık, diyabet hastalarında ani şeker komaları görülebiliyor. Tansiyon ve mide rahatsızlığı olanlarda da problemler yaşanabiliyor. Misafirsek 'hayır' demeyi, ev sahibiysek ısrarcı olmamayı öğrenmeliyiz."
Aydın, Türkiye'de genellikle hamur tatlılarına ağırlık verildiğini belirterek, "Burada ev sahiplerine görev düşüyor. Ev sahipleri, bayramda tatlı ikram edeceklerse, hafif tatlıları tercih etmeliler. Mesela hazmı kolay meyve tatlıları tercih edilebilir" diye konuştu.Oruç tutanların öğünlerde yedikleri miktarı yavaş yavaş artırması gerektiğine işaret eden Aydın, bayramın ilk gününe, çok hafif bir kahvaltı ile başlanılması tavsiyesinde bulundu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.