logo
22 EYLÜL 2025


Şahit olduğum yönleri ile Haydar Baş Hocamız

13.05.2020 00:00:00

Meltem TV'ye teşekkür ediyorum. Haydar hocamızın muhteşem sohbetlerini dinleme fırsatımız oluyor. Varlığında kıymeti biliniyordu, ancak Hakk'a (c.c.) yürüdükten sonra kıymeti gün be gün daha çok anlaşılıyor. 

Tarih boyunca hayatı, dünyaya bakışı, yaşantısı şeffaf ve tarihe not düşülmüş sayılı insan vardır. 

İşte bunlardan bir tanesi Haydar Baş hocamızdır.  Ben O'nu 1985 yılında tanımıştım. Tam 35 yıl onunla birlikte olmayı Allah nasip etti.

O Hakk'a yürüdü, Allah'a (cc) kavuştu, sevdiklerine kavuştu. 

Gönlümüze su serpen kadere imanımızdır. Başka türlü rahatlamak da mümkün değil. Ama O'nun bıraktığı boşluk, hep gönlümüzde baki kalacaktır. Bir arkadaşımızın ifadesi ile ölümü sevdiren insandır O.

Prof. Dr. Haydar Baş hocamız ölümü bir perdeye benzeterek şöyle der;

"Hayat bir dünyadır. Ahrette bir dünyadır. İkisi arasındaki perde ölümdür. Ama nefis ahireti görmediği, bilmediği için o tarafa yokluk olarak bakar, ölümden de çok korkar, tir, tir titrer. Bilse ki ondan sonra muazzam, sonsuz bir hayat var; o zaman ölüme koşa, koşa gider…

Necip Fazıl Kısakürek bu konuda, "Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber... Hiç güzel olmasaydı, ölür müydü Peygamber" demektedir. 

Ancak biz geride kalanlar açısından meseleye baktığımızda, bir yürek ateşi bir hasret söz konusu.

1985 yılında ilk sohbetimizde bize İmam Ali efendimizi anlatmıştı. Yıllar içerisinde kelimelerin gerçek anlamlarını anlatmaya başladı; bu kelimelerden cümleler kurdu. Türk İslam medeniyetinin temellerini yeniden attı. Bize kardeşliği öğretti. Bir ve beraber olmayı; vatan, millet, devlet, bayrak, sancak sevgisini;  Oğuz Kağan atamızı, Hünkâr Hacı Bektaş'ı Veli'yi, Atatürk'ü tanıttı.

Haydar hocamız, ilk öğretmenlik yıllarından itibaren, bir Türk delikanlısı bir Türk hanımefendisi modeline olan ihtiyaçtan bahsederdi. Gençliğin önünde örnek insan olmadığı için hangi ülkeye gitse ona uyum sağladığını ve kendi olmaktan çıktığını üzülerek anlatırdı. İşte hocamız bizzat kendisi örnek bir insan olmuş ve örnek modeller yetiştirmiştir. 

O ülkemizde olsun, yurt dışında olsun, aynı Haydar hocadır. Cesurdur, milli ve dini duruşundan taviz vermeyen bir karakter sahibidir. O bir Müslüman Türk delikanlısı idi. Herkesle tek tek ilgilenirdi. Çok tedbirli bir insandı. Tedbiri elden bırakmazdı. Seyahatteki arkadaşlarının bütün ihtiyaçlarını görecek kadar yanında maddi imkân bulundururdu."Vesileye sarılınız" ayeti kerimesinin gereğini en iyi şekilde yerine getirirdi.

Açları doyurmayı çok severdi. Onu hiç yalnız yemek yerken göremezdiniz. Sürekli yanında kalabalıklar vardı. Hep ikram eden O olurdu. Bir gün seçim çalışmaları için ülke turundayız. Bir il başkanımız genel başkanımız Haydar Baş beye bir soru tevcih ettiler. Dediler ki; 'hocam sizin etrafınız hep kalabalık. Ama benim yanımda kimse yok ki. Nasıl bütün bu işleri yapacağım' diye sordular. Hocamızın cevabı çok anlamlıydı. "İkramda bulunacaksın, yemek yedireceksin, çay içireceksin. Sen bunları yapmıyorsun ki…"

Hocamız ikram ehliydi. Nasihat eder, moral verir, sorunlarınızı çözer, karnınızı doyurur. Sizi alır gezdirir. Böyle bir dost idi, Haydar hoca.

Onu hiç kendi adına bir kazanç peşinde görmedik. Hayatını hep birlikte yaşardı, paylaşımcıydı O.

Hacca, umreye gittik. 

Hindistan Ağra'da Taç Mahal'deydik, Mümtaz Mahal'in (Ercümend Banu Begüm) Ehl-i Beyt olduğundan hareketle onu ziyaret için gitmiştik. Taç Mahal'de metfun bulunan Banu Sultan, Ehl-i Beyt ailesindendir. Hocamız Mümtaz Banu'nun kabrinin insanı nasıl kucakladığını ve şefaat ehli olduğunu bize anlatmıştı. 

İmam Ali efendimizi ziyaret için Irak'ın Necef kentine gittik. Haydar Baş hocamızın 15 cilt eserden oluşan Ehl-i Beyt Külliyatı ile Tevhidin merkezinin Ehl-i Beyt olduğunu ortaya koymuştur.

İmam Rıza'nın (as) kız kardeşi Hz. Fatıme-i Masume'nin (s.a) ziyareti için İran'ın Kum şehrine gittik. Hocamız Hz. Masume'nin hayatını kaleme alarak muhteşem bir eser ortaya koymuştur.

Uzakdoğu'ya Çin'e, Tayvan, Tayland'a gittik. Hocamız ekip halinde sanayilerini inceledi, ticaret yaptığı firmaları yerinde ziyaret etti. Bir firma yetkilisinin gösterdiği ilgiden memnun kalmamış olacak ki, ona fırça attı. Adam kalktı havalimanına kadar gelip özür diledi. Çin'in başkenti Pekin'de bulunan kentin en eski camisi olan Niujie Camii'ne gittik.

Haydar Baş hocamız yenen yemeğin helal olmasına çok dikkat ederdi. Giderken yeter miktarda gıda maddesi götürürdük.

Dönem dönem yurt dışındaki arkadaşlarımızı ziyaret ederdi. Almanya ve Avrupa devletlerine seyahatlerimiz oldu.

Son seyahatimiz Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesine oldu. Hocamız öğrencilik yıllarından beri bu bölgelere giderdi. Her sene Şanlıurfa'da Dede Osman Avni baba hazretlerini ziyaret ederdi. Ashab-ı Kehf'i ziyareti ihmal etmezdi. Bu defa sordum, hocam dedim bunun hikmeti nedir. Dedi ki; "evladım, dua ediyorum, umulur ki bizim milletimiz de Ashab-ı Kehf  gibi uykudan uyanır, değerlerine döner."

Sözün özü hocamız her an Allah (cc) ileydi. Gülerken de, ağlarken de O'nun huzurundaydı. Her ne yaparsa yapsın, son nefesi için yapardı. O'nu ne kadar iyi anlar ve yaşarsak biz de her anımızda Allah ile birlikte olabiliriz. 

Duamız ve niyazımız budur.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Doç. Dr. Ahmet H. Kepekçi / diğer yazıları
Yeni başkana Kasımpaşa şoku
Fenerbahçe'de puan kaybı sürüyor
Fenerbahçe'de Ali Koç dönemi bitti
Fenerbahçe'nin 38. başkanı Sadettin Saran
Kura ile CHP'de kaldı
Bayrampaşa Belediyesinde gergin oylama
Özgür Özel yeniden Genel Başkan
Geçerli oyların tamamını aldı
İsrail katletmeye devam ediyor
Gazze'de can kaybı 65 bin 283'e çıktı
CHP'de kongre günü
Özel'den Erdoğan'a Trump çıkışı
Erdoğan ABD'ye gitti
Özel'in Trump iddialarına cevap verdi
Kütahya gece yarısı 4.2 ile sallandı
Avrupa'da 'siber saldırı' krizi
Havalimanları felç oldu
Çok sayıda ev yandı
Alanya'daki orman yangınları kısmen kontrol altında
Trabzon’da kazanan yok
Trabzonspor ile Gaziantep FK berabere kaldı
Canları pahasına zulme direniyorlar
Gazze'de 900 bin kişi yerini terk etmedi
ABD Suriyelilere 'artık dönün' dedi
Türkiye ne yapacak?
Afganistan'daki yeni yönetim çıkmazda
Trump, Begram Hava Üssü konusunda ısrarlı
Alanya'da meyve bahçeleri yandı
Antalya ve Muğla'daki orman yangınları kontrol altına alınamıyor
Yeni başkana Kasımpaşa şoku
Fenerbahçe'de puan kaybı sürüyor
Fenerbahçe'de Ali Koç dönemi bitti
Fenerbahçe'nin 38. başkanı Sadettin Saran
Kura ile CHP'de kaldı
Bayrampaşa Belediyesinde gergin oylama
Özgür Özel yeniden Genel Başkan
Geçerli oyların tamamını aldı
İsrail katletmeye devam ediyor
Gazze'de can kaybı 65 bin 283'e çıktı
CHP'de kongre günü
Özel'den Erdoğan'a Trump çıkışı
Erdoğan ABD'ye gitti
Özel'in Trump iddialarına cevap verdi
Kütahya gece yarısı 4.2 ile sallandı
Avrupa'da 'siber saldırı' krizi
Havalimanları felç oldu
Çok sayıda ev yandı
Alanya'daki orman yangınları kısmen kontrol altında
Trabzon’da kazanan yok
Trabzonspor ile Gaziantep FK berabere kaldı
Canları pahasına zulme direniyorlar
Gazze'de 900 bin kişi yerini terk etmedi
ABD Suriyelilere 'artık dönün' dedi
Türkiye ne yapacak?
Afganistan'daki yeni yönetim çıkmazda
Trump, Begram Hava Üssü konusunda ısrarlı
Alanya'da meyve bahçeleri yandı
Antalya ve Muğla'daki orman yangınları kontrol altına alınamıyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.