logo
06 MAYIS 2025

Seyahat şifadır

29.07.2022 00:00:00

İnsan doğuştan hareketli ve gezgin bir varlıktır. 

Aşık Veysel'imizin dediği gibi, iki kapılı bir handa gidiyor gündüz gece insanoğlu. Yani önce ruhlar âlemine, sonra anne karnına, sonra dünyaya, sonra kabir âlemine, sonra da sonsuz bir âlem olan ahirete doğru sürekli seyahat halindeyiz. Aslında seyahat insanın fıtratında mevcut. Allah gökleri, yeri ve evreni insanın emrine sunmuş, insanı da meraklı yaratmıştır. İnsan bu akıl almaz güzellikteki evrende merakını gidermek, aradığına ulaşabilmek için sürekli gezmiş, gezmek istemiştir. Seyahat, ilk insanın yeryüzüne inişi demek olan hayat yolculuğu ile başlamış ve insanla özdeşleşmiş, sonuçta insanın ayrılmaz bir parçası olmuştur. Hz. İsa şöyle demiştir:

"Dünya ibret alınacak pek çok hadisenin geçtiği ve hiç kimsenin ebedi kalmadığı bir taşınma yeridir. O halde gezginlerden olun ve öncekilerin kalıntı ve eserlerinden ibret alın." 

Psychological Science dergisinde yayımlanan araştırmada; bizi mutlu eden ancak kısa süre içerisinde varlıklarına alıştığımız eşyaların bir süre sonra mutluluğumuza etkisi kalmıyor. Bunun için eşya yerine deneyim satın almanın insanı daha mutlu ettiği anlaşılmıştır. 

Seyahat etmek de bu dünyada yaşayabileceğiniz en güzel deneyimlerin birisidir.  Psikologlara göre seyahat, türü ne olursa olsun insan ruhunun yenilenmesini ve insanın pozitif enerjiyi bulmasını sağlıyor. Tatili boş boş, aylak aylak oturma, vakit öldürerek, dinlenmek olarak algılayıp yaşadığımızda çoğu zaman yorgunluktan başka elimize bir şey geçmemekte hatta sıkılmaktayız. Hâlbuki seyahat edip yeni yerleri, yeni kültürleri, yeni insanları tanıma ve yeni yerleri keşfetmenin bizi olgunlaştırıp, iyileştirmek gibi önemli bir gücü olduğunu ya da seyahat etmenin pozitif gücünü görmeli, bu bakış açısıyla tatillerimizi değerlendirmeliyiz.

Seyahat etmek ya da gezmek toplumun birçok kesimi için maalesef lüks haline gelmiş olsa da bu büyük bir ihtiyaçtır. Seyahat, her adımda yeni bir şeyler öğreten, nereye yapılırsa yapılsın insanın zihnini açan ve geliştiren, dünyaya insanlara farklı bir açıdan bakmayı sağlayan bir süreç. Seyahat edenin diğer insanlara anlatacağı hep bir şeyleri olur ve bu durum kişiye özgüven verir. 

Seyahatler insanları daha iyi insan haline getirir. Kendini daha iyi tanımanın en iyi yollarından biri de seyahattir. Sık seyahat edenlerin hayata daha olumlu baktığı ve daha sık güldüğü yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bilim adamları, gelmesi dört gözle beklenen tatillerin ve seyahatlerin insanları her daim mutlu ettiğini savunuyor. 

Mucemu'l-Buldân (Ülkeler Ansiklopedisi) adlı meşhur eserin sahibi Yakût el- Hamevî¸ yolculuklara çıkmaya kendisini sevk eden en büyük âmilin Kur'ân'da ankebut süresinde geçen "Yeryüzünde gezip dolaşmazlar mı?" ayetlerinin olduğunu söylemektedir.

İmam-ı Şafi Hazretleri "Yolculuk et, ayrıldığın bazı şeylere karşılık yeni ve güzel şeyler bulursun" demiştir ve seyahatin strese iyi geldiğini söylemiştir. Mirac denen kutlu yolculuğu, Peygamberimizin en stresli ve hüzünlü anında yaptırmıştır Allah. Seyahatte eğlence, özlem, hasret, sevdiklerimize kavuşma, insan için yaratılmış şu âlemi keşfetme ve dünyanın ne kadar güzel yaratıldığını hissetme, yeni arkadaşlıklar dostluklar kurma, yeni yerler, yeni lezzetler keşfetme duyguları ve dolayısıyla bedenimize şifa veren adrenalin, dopamin, mutluluk hormonu serotonin bol bol mevcuttur. Durgun suların bozulması ama akarsuyun temiz ve güzel olması gibidir seyahat. İnsan, ister istemez daha çok yürür, daha çok hareket eder seyahat halindeyken.

Her yolculuk, o yolculuğa ilişkin anı ve fotoğraflar demektir. Her seyahat aslında bu dünyada bir yolcu olduğumuzu, bu dünyanın geçici olduğunu, asıl âleme doğru seyahat halinde olduğumuzu hatırlatır bizlere. Her seyahate çıkış, bu dünyadan sevdiklerimizden ayrılışın bir tatbikatıdır aslında. 

Seyahat bir ruh ve beden antrenmanıdır. Onunla ruhlar donukluktan, bedenler hantallıktan kurtulur. Bu yüzden "seyahat edin ki, sıhhat bulasınız" buyurmuştur Peygamber Efendimiz. 

Unutmayalım ki, insanların ruhu iyileşmeden bedenleri iyileşemez. Sonuç olarak seyahat hem beden hem de ruhumuz için tam bir şifa kaynağıdır.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Dr. Ali Konukseven / diğer yazıları
Deniz Gezmiş ve arkadaşları anılıyor
Hüseyin Baş onları unutmadı
Çok kritikTrump sorusu
'Bir mutabakata mı varıldı?'
Özgür Özel'e saldırmıştı
Selçuk Tengioğlu tutuklandı
‘FETÖ artığı operasyon çocuklarının itibar suikastları bıktırdı artık’
Savcı, Ece Üner hakkında hapis istedi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel
'Mücadeleye devam edeceğiz'
Yarından itibaren geçerli olacak
Motorine indirim geliyor
10 gün önce kalbine stent takılmıştı
Prof. Dr. Ercan beyin kanaması geçirdi
İsrailli bakandan insanlık dışı çağrı
'Filistinli siviller öldürülmeli'
Conscience gemisindeki 6 Türk ülkeye döndü
İsrail İHA ile saldırmıştı
Özel'in ailesini tehdit eden şüpheli tutuklandı
Bakan Ali Yerlikaya bilgilendirdi
Pentagon, general ve amiral sayısını azaltacak
ABD'de, 'ordu'da tasarruf dönemi!
ABD ve İsrail Yemen'de çimento fabrikasını vurdu
2 kişi öldü, 42 kişi yaralandı
Tel Aviv uçuşlarının askıya alınma süresi uzatıldı
Husilerin hava ablukası sonuç verdi
Ayağının tozuyla ilk açıklamasını da yaptı
En etkili büyükelçi geldi
Beyaz eşyada işler kesat
İçte de, dışta da kaybediyorlar
Deniz Gezmiş ve arkadaşları anılıyor
Hüseyin Baş onları unutmadı
Çok kritikTrump sorusu
'Bir mutabakata mı varıldı?'
Özgür Özel'e saldırmıştı
Selçuk Tengioğlu tutuklandı
‘FETÖ artığı operasyon çocuklarının itibar suikastları bıktırdı artık’
Savcı, Ece Üner hakkında hapis istedi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel
'Mücadeleye devam edeceğiz'
Yarından itibaren geçerli olacak
Motorine indirim geliyor
10 gün önce kalbine stent takılmıştı
Prof. Dr. Ercan beyin kanaması geçirdi
İsrailli bakandan insanlık dışı çağrı
'Filistinli siviller öldürülmeli'
Conscience gemisindeki 6 Türk ülkeye döndü
İsrail İHA ile saldırmıştı
Özel'in ailesini tehdit eden şüpheli tutuklandı
Bakan Ali Yerlikaya bilgilendirdi
Pentagon, general ve amiral sayısını azaltacak
ABD'de, 'ordu'da tasarruf dönemi!
ABD ve İsrail Yemen'de çimento fabrikasını vurdu
2 kişi öldü, 42 kişi yaralandı
Tel Aviv uçuşlarının askıya alınma süresi uzatıldı
Husilerin hava ablukası sonuç verdi
Ayağının tozuyla ilk açıklamasını da yaptı
En etkili büyükelçi geldi
Beyaz eşyada işler kesat
İçte de, dışta da kaybediyorlar
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.