Vaka sayısı artıyor. Yeni dalga kapıda mı?
Türkiye'de Aralık ayı başından bu yana uygulanan hafta sonları sokağa çıkma yasağının etkisiyle haftalık bazda sürekli düşüş gösteren koronavirüs vaka sayısı, sömestr döneminde yeniden tırmanışa geçti. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, gelişme üzerine 'üçüncü dalga' uyarısında bulundu.
07.02.2021 18:11:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Türkiye Şubat ayıyla birlikte koronavirüs mutasyonlarını ithal etmeye başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ülkemizde İngiliz mutasyonunun yanı sıra Güney Afrika ve Brezilya varyantlarının da görüldüğünü kaydetti. Bakan Koca, 3 Şubat'taki sosyal medya paylaşımında, "Ülkemizdeki İngiltere mutasyonu 196 oldu. İki Güney Afrika, bir de Brezilya varyantı ile karşılaşıldı" ifadesini kullandı. Mutasyonların varlığı ve sömestr nedeniyle tatil beldelerindeki yoğunluk, vaka sayılarında yeniden artışa yol açtı. Ocak ayının sonunda günlük bazda 5 bin seviyesine gerileyen vaka sayısı, Şubat ayında 7-8 bin bandına tırmandı. 10 Ocak-17 Ocak arasında 60 bin 825 toplam vaka sayısı, 17 Ocak - 24 Ocak döneminde 42 bin 504'e kadar geriledi. Vaka sayısı 24 Ocak - 31 Ocak arasında 47 bin 858'e, 31 Ocak - 6 Şubat döneminde ise 47 bin 323'e çıktı. Bu artışta mutasyonlu virüslerin yanı sıra sömestr tatilinin de etkisi oldu. Öte yandan Covid-19 mücadele kapsamında ülke genelinde CoronaVac aşısı yapılanların sayısı 6 Şubat 19.30 itibariyle 2.5 milyonu aştı.
Rehavete kapılmayalım
Gelişmeleri değerlendiren Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, "Aşılama ve uzun süre izolasyonda kalmanın vermiş olduğu sıkıntı, aşılamanın vermiş olduğu rehavet ile maske, mesafe ve hijyen kurallarının ihmal edilmesi özellikle o beklediğimiz üçüncü dalganın oluşmasına neden olabilir" dedi. Taşova, tedbirlerin işe yaradığını ancak en ufak gevşemenin vaka sayılarını artıracağını vurgulayarak, "Çünkü aşılamayı daha henüz istediğimiz düzeye ulaştıramadık, onun ulaşması lazım" diye konuştu.
Mutasyonlar hızlı yayılıyor
Son dönemde virüsle ilgili üç önemli mutasyonun geliştiğini aktaran Taşova, şöyle devam etti: "Herkesin artık dilinde mutasyon. Son dönemde üç önemli mutasyon gelişti. Bu üç önemli mutasyonun en önemli özelliği, çok hızlı yayılıyor olması, gençler arasında yayılıyor olması.
Çok hızlı yayılıyor olması çok enfeksiyon, çok enfeksiyon daha çok hastaneye yatış, bunun yanı sıra riskli grupların hastalanması ve yine yoğun bakım doluluk oranlarının artmasına neden olabilir. Nitekim Avrupa'da İtalya, İngiltere, Almanya gibi yerlerde de bu tür alarmlar verildi, yüzde 30 ve daha üstünde yeni vaka sayılarının arttığı da söyleniyor."
Aşılama riski sıfırlamıyor
Aşı yaptıran kişilerin rehavete kapılmaması gerektiğine vurgu yapan Taşova, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aşı olan kişiler virüsü almayacak anlamına gelmiyor. Aşılama sonrasında virüsü tekrar alabilirsiniz. Bu aşının size sağladığı en önemli avantaj, semptomsuz olarak veya hastalığı çok hafif geçirmenizi sağlamak olacaktır. Virüsü alıyor olmak etrafa da saçabileceği, özellikle riskli gruplara saçabileceği anlamına geliyor. O yüzden, aşı olunması, maske, mesafe, hijyen kurallarının gevşetilmesi anlamına asla ve asla gelmemeli. Toplumun daha çok az kısmı, Türkiye'de yüzde 2'nin biraz üstünde bir aşılama oranı var, daha çok düşük. Hastalığı alıp da ağır hastalık geçirecek daha çok kişi var. O yüzden dikkat etmek lazım." Şu an aşı olanlarda lokal ağrıların yanı sıra çok düşük de olsa yüksek tansiyon belirtileri görüldüğüne işaret eden Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, aşı sonrasında da testleri pozitif olan ve enfeksiyon geçirenlerin yakından takip edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Ferahlama ne zaman?
Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz da, Covid-19 salgınının ne zaman biteceğinin öngörülmesinin şu an için zor olduğunu belirterek, "Ocak-Şubat-Mart aylarında tedbirlere ne kadar uyarsak ve aşılamayı ne kadar fazla miktarda yapabilirsek ülkemiz için Haziran ve Temmuz aylarını şu anda olduğumuzdan çok daha rahat geçirebileceğiz. Öngörümüz bu şekilde" dedi. Kayıpmaz, bir sonraki sonbahar-kış döneminde tekrar solunum yolu kaynaklı virüslerle karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.