logo
17 MAYIS 2025

Yiyecek ihmale gelmez

28.09.2006 00:00:00
Kışlık yiyecek hazırlayanlar dikkat! Yiyecekleri saklarken besin değerlerini korumak ve sağlığı bozacak duruma gelmelerini önlemek için başlıca bu tedbirleri almalısınız... Sağlık Bakanlığı yetkilileri kışlık besinlerin nasıl hazırlanması gerektiği konusunda bazı tavsiyelerde bulunuyor:Ev koşullarında besinleri konserve etmek için basınçlı konserve tenceresi, sıcağa dayanıklı kavanozlar, bunlara özel konserve kapakları kullanılmalıdır. Bu araçlar olmadığı zaman, evlerde sebze ve benzeri besinlerin konserve edilmesi ekonomik değildir. Sağlık açısından tehlikeli olabilir. Meyve ve sebzelerin içeriğindeki suyun yüzde 10-20 oranlarına düşürülerek uzun süre dayanmasını sağlayan kurutma işleminde de önemli ölçüde C vitamini kayıpları olur. Bazı B vitaminlerindeki kayıp ise kurutma sırasında güneşle temas derecesine bağlıdır. Eğer kurutma işlemi iyi yapılmazsa yiyeceklerde küflenme ve böceklenme görülebilir. Bu işlem yapılacaksa sebze ve meyveler tarım ilacı artıklarından arındırmak amacıyla mutlaka yıkanmalı; serin, havadar ve kuru ortamlarda saklanmalıdır. Yoğurt ve unun karışımıyla mayalandırılarak yapılan tarhananın hazırlanırken içine pişmiş nohut, mercimek, havuç eklenmesi besin değerini daha da arttırmaktadır. Ancak tarhananın güneş altında değil, gölgede veya üzerinde ince bir örtü ile kurutulması gerekmektedir. Reçel yapılacak meyvelerin ezik ve çürük olmaması uygun miktarda şeker kullanılması, saklanırken köpürme ve kristalleşmenin olmaması gerekmektedir.Turşu yapımında ve sonrasında salamuranın yüzeyinde zar oluşmaması için hava ile temasını en az düzeyde tutan temiz kaplar kullanılmalı ve yiyecekler hazırlanırken çok iyi yıkanmalıdır."Besinlerin cam kaplarda saklanması en ideal uygulama olup, plastik kap kullanılması durumunda vatandaşlar Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izinli olan plastik malzemeleri tercih etmeleri gerekir. Turşu yapımında bu kapların tekrar tekrar değil, bir kez kullanılması gerekiyor.Besinler dondurulmadan önce ve tüketime hazırlanırken dikkatli olunması gerektiğini belirten yetkililer, bu konuda şu önerilerde bulundular: "Kullanılan tüm malzemelerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Dondurulacak sebze ve meyveler önce temiz soğuk suyla iyice yıkanmalı, zedelenmiş, berelenmiş ve yumuşamış olanlar ayrılarak, aynı boyutta olanların bir arada dondurulmasına özen gösterilmelidir.Sebzeler hazırlanırken enzim faaliyetlerini durdurmak için haşlama gibi bir ön işlemden geçirilmesi faydalıdır. Sebzeleri haşlamadan önce, haşlama suyunun kaynar durumda olmasına dikkat edilmeli, uygun süre ile (yaklaşık 3-4 dakika) haşlanan sebzeler hemen soğutulmalı, bekletmeden paketlenmeli ve dondurucuya yerleştirilmelidir. Besinlerin dondurulmasında soğutma ne kadar hızlı yapılıp, dondurulmaya geçilirse besin öğeleri kaybı o kadar az olmaktadır.Besinler, bir seferde tüketilecek miktarlarda paketlenip dondurulmalıdır. Ambalajlama 1 kilogramdan fazla yapılmamalıdır. Dondurucuya hiç bir zaman sıcak veya ılık besin yerleştirilmemelidir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Cumhurbaşkanı kararı ile kritik atamalar
Resmi Gazete'de yayımlandı
3 yeni Bölge İdare Mahkemesi kurulacak
Karar Resmi Gazete'de
1 ile turuncu, 18 ile sarı uyarı
İçişleri Bakanlığı uyardı
İsrail, Gazze'de 'kalıcı işgal" saldırılarını başlattı
İsrail kabinesi planı onaylamıştı
'Önümüzü göremiyoruz'
İş dünyası dert küpü
Üstelik sayıları da azalıyor
Her 10 gençten 6'sının işi yok
Gerçek beka sorunu
2010'da yüzde 17 idi, 2024'te yüzde 14.9
Türkiye düşmanlığı körükleniyor
Hintliler Türk elmasına bile düşmanlık besliyor
Bir Türkiye klasiği
Yıllardır hizmet veren hastane bugün açılıyor
"Can kaybı yok"
Bakan Yerlikaya açıkladı
Rusya-Ukrayna esir takasında anlaştı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan açıkladı
Kongre tarihi belli oldu
Fenerbahçe'den kongre kararı!
İsrail kan kusmaya devam ediyor
Katledilenlerin sayısı 53 bin 119'a yükseldi
Hafta sonu yağışlı geçecek
İstanbul'da sağanak bekleniyor
Adalet Bakanı açıkladı
Af çıkacak mı?
Cumhurbaşkanı kararı ile kritik atamalar
Resmi Gazete'de yayımlandı
3 yeni Bölge İdare Mahkemesi kurulacak
Karar Resmi Gazete'de
1 ile turuncu, 18 ile sarı uyarı
İçişleri Bakanlığı uyardı
İsrail, Gazze'de 'kalıcı işgal" saldırılarını başlattı
İsrail kabinesi planı onaylamıştı
'Önümüzü göremiyoruz'
İş dünyası dert küpü
Üstelik sayıları da azalıyor
Her 10 gençten 6'sının işi yok
Gerçek beka sorunu
2010'da yüzde 17 idi, 2024'te yüzde 14.9
Türkiye düşmanlığı körükleniyor
Hintliler Türk elmasına bile düşmanlık besliyor
Bir Türkiye klasiği
Yıllardır hizmet veren hastane bugün açılıyor
"Can kaybı yok"
Bakan Yerlikaya açıkladı
Rusya-Ukrayna esir takasında anlaştı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan açıkladı
Kongre tarihi belli oldu
Fenerbahçe'den kongre kararı!
İsrail kan kusmaya devam ediyor
Katledilenlerin sayısı 53 bin 119'a yükseldi
Hafta sonu yağışlı geçecek
İstanbul'da sağanak bekleniyor
Adalet Bakanı açıkladı
Af çıkacak mı?
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.