Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinden acı haber geldi. Bugün saat 15.15 sıralarında, Nevşehir'in merkez ilçesine bağlı Göreme beldesinde bulunan, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası Göreme Açık Hava Müzesi girişindeki ikonik bir peribacası büyük bir gürültüyle çöktü.
Aşırı yağışların yol açtığı toprak kayması ve kaya düşmesi sonucu meydana gelen faciada 3 kişi hayatını kaybetti, yaralanan 5 kişi ise hastaneye sevk edildi.
Vali Kök: "Aşırı yağış kaynaklı toprak kayması"
Olayın hemen ardından kriz masası oluşturulurken, bölgeye çok sayıda AFAD, UMKE, jandarma, polis, sağlık ve arama-kurtarma ekibi sevk edildi. Olay yerine giderek çalışmaları yakından takip eden Nevşehir Valisi Hüseyin Kök, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Saat 15.15 itibarıyla aşırı yağıştan kaynaklanan bir toprak kayması oldu. Göreme beldemizde meydana gelen kaya düşmesi nedeniyle şu an itibarıyla maalesef 2 vatandaşımızın cenazesine ulaştık. Yaralılarımız hastaneye kaldırıldı. Devletimiz tüm imkanlarıyla, personeliyle arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor."
Bakanlıktan adli soruşturma açıklaması
Yaşanan facianın ardından adli süreç de gecikmeden başlatıldı. Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, peribacası çökmesine ilişkin Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ivedilikle soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi.
Hassas dinleme çalışmaları sürüyor
Bölgede kopan dev kaya kütlelerinin altında başka kazazedelerin bulunup bulunmadığını tespit etmek amacıyla ekipler adeta zamanla yarışıyor. Arama-kurtarma ekipleri, göçük alanında periyodik olarak sessizlik sağlanmasını isteyerek hassas cihazlarla dinleme çalışmaları yürütüyor. Güvenlik çemberine alınan bölge, dronlar vasıtasıyla havadan da saniye saniye taranıyor.
Doğal yapının kırılganlığı ve koruma çalışmaları yeniden gündemde
Uzmanlar, Kapadokya genelindeki peribacalarının milyonlarca yıl önce volkanik tüflerin aşınmasıyla oluşan, doğası gereği oldukça hassas yapılar olduğuna dikkat çekiyor. Kaya çatlaklarına sızan yağmur ve kar sularının, ani sıcaklık değişimleriyle birlikte bloklarda kopma ve kaymalara yol açabildiği belirtiliyor.
Kapadokya Alan Başkanlığı yetkilileri, bölgenin kırılgan yapısı nedeniyle deformasyon riski taşıyan peribacalarını korumak amacıyla bir süredir yoğun çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Son dönemde riskli olduğu saptanan 5 peribacasında koruma uygulamalarının gerçekleştirildiği, müze girişindeki bu acı olayın ardından bölgedeki diğer riskli yapıların da süratle incelemeye alınacağı bildirildi. Bölgedeki gelişmeler ve kimlik tespit çalışmaları anlık olarak takip ediliyor.