logo
30 EKİM 2026

A Milli Erkek Basketbol Takımı, Dünya Kupası'nda


 
A Milli Erkek Basketbol Takımı, İzlanda'yı 110-73 yenerek 2027 Dünya Kupasına katılma hak kazandı.

01.09.2026 00:48:00 / Güncelleme: 01.09.2026 01:18:39
Haber Merkezi/AA
 
A Milli Erkek Basketbol Takımı, Dünya Kupası'nda
A Milli Erkek Basketbol Takımı, Dünya Kupası'nda

A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA 2027 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 2. Tur J Grubu'ndaki ikinci maçında İzlanda'yı deplasmanda 110-73 mağlup etti.
 
8'de 8 zafer
 
Bu sonuçla elemelerde 8'de 8 yapan Türkiye, Dünya Kupası biletini alan ilk takım oldu.
 
Karşılaşmaya etkili başlayan ve İzlanda'nın sadece 1 sayı atmasına izin veren A Milli Basketbol Takımı, 4. dakikada 14 sayılık fark yakaladı: 1-15. Hız kesmeyen ve 7. dakikada farkı 21'e (6-27) çıkaran milliler, kaptan Cedi Osman ile Malachi Flynn'in toplam 24 sayı ürettiği ilk periyodu 33-14 önde tamamladı.
 
Ay-yıldızlı ekip, ikinci çeyrekte de çok üstün performans ortaya koydu. Oyuna kenardan dahil olan isimlerden önemli katkı alan Türkiye, 19. dakikada farkı 28 sayıya kadar çıkardı: 30-58. Milli takım, Onuralp Bitim'in 15 sayı kaydettiği bu çeyreği 60-37 üstün bitirdi.
 
Dengeli geçen üçüncü periyotta farkı koruyan Türkiye, son bölüme 80-56 önde girdi. Dördüncü çeyrekte rahat oyun sergileyen ve farkı açan A Milli Takım, mücadeleyi 110-73 kazandı.
 
İlk takım Türkiye
 
Elemelerde 8'de 8 yapan Türkiye, 2027 Dünya Kupası'na katılma hakkı kazanan ilk takım oldu.

 
MAÇIN KARNESİ
 
Salon: Laugardalshöll
 
Hakemler: Antonio Conde (İspanya), Andris Aunkrogers (Letonya), Elvis Binders-Coders (Letonya)
 
İzlanda: Fridriksson 7, Hermannsson 11, Palsson 11, Gudmundsson 9, Hlinason 7, Henningsson 5, Kari Jonsson 6, Thrastarson 10, Thorbjarnarson 2, Petursson 2, Bjarni Jonsson, Bjornsson 3
 
Türkiye: Şehmus Hazer 10, Flynn 13, Cedi Osman 17, Yiğitcan Saybir 10, Adem Bona 8, Furkan Korkmaz 8, Ömer Faruk Yurtseven 2, Kenan Sipahi 15, Onuralp Bitim 17, Sertaç Şanlı 5, Metecan Birsen 5, Erkan Yılmaz
 
1. Periyot: 14-33
Devre: 37-60
3. Periyot: 56-80
 
 
 
 

Franculino Dju, Paul Onuachu'yu aratmıyor

Trabzonspor'da Paul Onuachu'nun yokluğunda Franculino Dju çıktığı 8 resmi karşılaşmada 7 gol kaydetti

28.10.2026 12:52:00
İhlas Haber Ajansı
 
Franculino Dju, Paul Onuachu'yu aratmıyor
Franculino Dju, Paul Onuachu'yu aratmıyor
Trabzonspor'da Paul Onuachu'nun yokluğunda Franculino Dju çıktığı 8 resmi karşılaşmada 7 gol kaydetti.

Trabzonspor'un sezon başladıktan sonra Danimarka temsilcisi Midtjylland'dan kadrosuna kattığı Gine-Bissaulu futbolcusu Franculino Dju, kısa sürede takımın hücum hattındaki en etkili isimlerinden biri haline geldi. Nijeryalı futbolcu Paul Onuachu'nun Gençlerbirliği maçında sakatlanmasının ardından oyuna giren Dju, ilk karşılaşmasında gol atarak bordo-mavili kariyerine hızlı bir başlangıç yaptı. Son oynanan Çaykur Rizespor karşılaşmasında 2 gol atan 22 yaşındaki oyuncu, katkı vermeye devam ediyor.

Onuachu'nun yerini golleriyle doldurdu



Trabzonspor'un Gençlerbirliği'ni 5-0 mağlup ettiği karşılaşmada ilk golünü atan Franculino Dju, Süper Lig'in 7. haftasında Samsunspor deplasmanında da fileleri havalandırdı. Dju son olarak Rizespor karşısında attığı 2 golle takımının 4-3'lük galibiyetinde önemli rol oynadı.
Ligde 6 maçta 4 gol ve 2 asistte yapan Dju, bu sezon 7 lig karşılaşmasında 2 gol kaydeden Onuachu'yu geride bıraktı. Geçen sezon 22 golle gol krallığını paylaşan Nijeryalı futbolcunun yokluğunda sorumluluk alan 22 yaşındaki futbolcu, skor üretme becerisiyle takımına önemli katkı sağladı.

Avrupa'da da etkili

Franculino Dju, UEFA Konferans Ligi'nde de golcü kimliğini ortaya koydu. Trabzonspor'un deplasmanda Finlandiya temsilcisi KuPS Kuopio'yu 4-2 mağlup ettiği maçta 2 gol kaydeden Dju, sahasında İskoçya ekibi Hearts'ı 2-0 yendiği karşılaşmada da 1 kez rakip fileleri havalandırdı.
Avrupa kupalarında 2 maçta 3 gol kaydeden 22 yaşındaki futbolcu, böylece bordo-mavili formayla çıktığı 8 resmi müsabakada toplam 7 gole ulaştı. Trabzonspor, Dju'nun ligde gol attığı 3 maçta 9 puan toplarken, Avrupa'daki 2 mücadeleden de 6 puan elde etti.

Salah'ın ardından takımın en skorer oyuncusu

Trabzonspor'un hücum hattında Mısırlı futbolcu Muhammed Salah da golleriyle öne çıkarken, Franculino Dju takımın en skorer isimleri arasında yer aldı. Süper Lig'in ilk 9 haftasında 22 gol atan bordo-mavili ekipte 8 golle Salah ilk sırada bulunurken, Dju da 4 golle takip etti.

Paul Onuachu'nun sakatlığı sonrasında bulduğu fırsatları iyi değerlendiren Franculino Dju, hem ligde hem de Avrupa'da ortaya koyduğu performansla Trabzonspor'un gol yollarındaki en önemli isimlerinden biri olduğunu gösterdi. Dju'nun yükselen grafiği, bordo-mavili takımın yoğun maç takviminde hücum gücünü korumasına da katkı sağladı.

Uzman psikiyatrist, Fenerbahçe taraftarına teşhisi koydu

Fenerbahçe'nin uzun yıllardır şampiyonluk hasreti çekmesi ve sezonların son bölümünde yaşanan hayal kırıklıkları, taraftarların psikolojisini de etkiliyor

28.10.2026 12:48:00
İhlas Haber Ajansı
 
Uzman psikiyatrist, Fenerbahçe taraftarına teşhisi koydu
Uzman psikiyatrist, Fenerbahçe taraftarına teşhisi koydu
Fenerbahçe'nin uzun yıllardır şampiyonluk hasreti çekmesi ve sezonların son bölümünde yaşanan hayal kırıklıkları, taraftarların psikolojisini de etkiliyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Akif Taşdemir, taraftarlığın yalnızca 90 dakikalık bir heyecandan ibaret olmadığını belirterek, güçlü aidiyet duygusunun yaşanan mağlubiyetlerin etkisini artırabildiğini söyledi. Taşdemir, yıllardır sürdürülen şampiyonluk beklentisinin zamanla kronik strese ve kaybetme endişesine dönüşebildiğini ifade etti.

Fenerbahçe'nin 12 yıldır Süper Lig'de şampiyon olamaması ve şampiyonluk yarışlarında son aşamada yaşanan hayal kırıklıkları, taraftarların psikolojisini etkiliyor. Büyük Anadolu Hastanesi Samsun'da görev yapan Psikiyatri Uzmanı Dr. Akif Taşdemir, yıllardır süren şampiyonluk beklentisinin zamanla kaybetme endişesine ve kronik strese dönüşebildiğini belirterek, kulübün başarısızlığını kişisel yetersizlikle özdeşleştirmenin psikolojik açıdan olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Taraftarlığın insanların kimlik, aidiyet ve sosyal bağ kurma ihtiyaçlarını karşılayan önemli bir olgu olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Akif Taşdemir, takımların yaşadığı başarı ve başarısızlıkların taraftarları psikolojik ve sosyolojik açıdan derinden etkileyebildiğini dile getirdi. Özellikle toplumsal aidiyetin güçlü hissedildiği ortamlarda bu etkinin daha belirgin olabildiğini kaydeden Taşdemir, her sezon başında yapılan transferler ve teknik direktör değişikliklerinin taraftarlar için yeni umutlar anlamına geldiğini belirtti.

Bu umutların aynı zamanda psikolojik bir yatırım olduğunu ifade eden Taşdemir, sezon ilerledikçe beklentilerin gerçekleşmeyeceğinin anlaşılmasının taraftarlarda tükenmişliğe yol açabileceğini belirtti. Taşdemir, kayıpla birlikte başlayan kabullenme ve iyileşme sürecinin yeni sezonla yeniden kesintiye uğrayabildiğini vurgulayarak, bu durumu "bitmeyen yas" döngüsüne benzetti.

"İş hayatını etkiliyor"



Bu döngünün sürekli stres, tetikte olma hali ve kaybetme endişesini beraberinde getirebildiğini kaydeden Taşdemir, taraftarlığın günlük yaşam üzerindeki etkilerine de değindi. Sürekli yaşanan hayal kırıklıklarının iş hayatında motivasyon düşüklüğüne ve öfke kontrolünde zorlanmaya neden olabildiğinin altını çizen Taşdemir, derbi mağlubiyetlerinin ardından alay edilme veya sosyal baskıya maruz kalma endişesiyle taraftarların içe kapanabildiğine dikkat çekti. Maç kayıplarının ardından ev içinde yaşanan gerginliğin eş ve çocuklarla ilişkilere de yansıyabildiğini söyledi.

"Kaybetme endişesi bekleme yorgunluğuna dönüşüyor"

Fenerbahçe'nin 12 yıldır Süper Ligde şampiyon olamaması ve şampiyonluk yarışlarının son bölümlerinde yaşanan hayal kırıklıklarının taraftarlar üzerindeki etkisini değerlendiren Taşdemir, "Fenerbahçe özelinde konuşursak, Fenerbahçe aidiyet hissinin çok bağlı olduğu bir kulüp çünkü kökleri çok derine inen, şampiyonluk sayıları çok fazla olan, belli bir seneye kadar geçmişi çok başarılarla dolu bir kulüp. Fenerbahçe özelinde taraftarların sürekli kayba bağlı olarak, maç kaybı, şampiyonlukları kaybetmeye bağlı olarak iş yerinde bu stres faktörünü sürekli yaşadıklarını gözlemliyoruz. İş yerinde motivasyonlarının düşük olduğunu, öfkelerini kontrol etmekte zorlandıklarını zaman zaman biz kendi çevremizde de gözlemleyebiliyoruz. Hele özellikle maç kayıplarında bir derbi kaybı olur ise alay edilme endişesinden veya sosyal olarak bir baskıya maruz kalma endişesinden zaman zaman içe kapanıklıklarını, sosyal bağlarını biraz sınırladıklarını gözlemliyoruz. Ev içinde kaybedilen bir maç sonrasında yaşanılan o gerginliğin eşe, çocuğa bir tahammülsüzlük olarak yansıdığını sıklıkla maalesef çevremizden de yaşayarak tecrübe ediyoruz" dedi.

"Şampiyon olamamak Fenerbahçe taraftarında kronik strese dönüştü"



Akif Taşdemir şunları söyledi:

"Şimdi sona kadar bir işi götürebilmek aslında ümidi sürdürmek demektir. Maruz kalma endişesi Sona kadar bir işi götürebilmek aslında ümidi sürdürmek demektir. Ümitle sürdürdüğüm bir şey eğer başarıyla neticelenirse o ümit senin psikolojik miras olarak zihninde kalacaktır. Fakat sona kadar götürüp hem de rekor puanlarla sonunda kaybetmek artık insanlarda ümitli bir bekleyişten daha ziyade kaybetme endişesini yaşamaya sebep oldu. Sene sonuna doğru yüksek puanla devam etse bile, yüksek seviyelerde, üst sıralarda takım sıralamayı götürebilse bile kaybetme endişesi sürekli olarak bu insanları aktif. Bu bekleme kaygısı adeta bir bekleme yorgunluğuna dönüşüyor. Bu bekleme yorgunluğu, bir öğrenilmiş çaresizlik mekanizmasına benzer şekilde, 'acaba yine mi sonunda kaybedeceğiz'' beklentisini hep aktif olarak insanların zihinlerinde maalesef canlı tutuyor. Bu aidiyet duygusunun güçlülüğüne bağlı olarak insanlar kendi başarılarını kulüplerin başarılarıyla özdeşleştirebilir. Yani eğer kulüp başarılıysa ben de güçlü, değerli ve başarılıyım demektir. Kronik başarısızlık, insanın bilinç dışında kendi yetersizlik algısına, kendisine olan saygısının düşmesine neden olabilir. Kendisiyle barışık olmayan bir insanın da psikolojik olarak olumsuz etkilenmesi maalesef kaçınılmaz bir durumdur."

Derbi yenilgisi bardağı taşırdı

Galatasaray derbisinde alınan 2-1'lik yenilginin ardından Fenerbahçe'de teknik direktör İsmail Kartal'ın geleceği tartışmaya açıldı

27.10.2026 20:44:00 / Güncelleme: 27.10.2026 21:10:54
Haber Merkezi
 
Derbi yenilgisi bardağı taşırdı
Derbi yenilgisi bardağı taşırdı
Galatasaray derbisinde alınan 2-1'lik yenilginin ardından Fenerbahçe'de teknik direktör İsmail Kartal'ın geleceği tartışmaya açıldı. Kartal'ın istifa etmek istediği öne sürülürken, yönetimden henüz resmî bir ayrılık açıklaması gelmedi. Gözler şimdi Aziz Yıldırım yönetimine çevrildi.

Fenerbahçe'de Galatasaray derbisinin faturası teknik direktör İsmail Kartal'a kesiliyor. Süper Lig'in 9. haftasında ezeli rakibine 2-1 mağlup olan sarı-lacivertli ekipte, karşılaşmanın ardından Kartal'a yönelik eleştiriler artarken istifa iddiaları da gündemin ilk sırasına yerleşti.

27 Ekim 2026 itibarıyla Kartal'ın istifa ettiği veya görevden alındığı kesinleşmiş değil. Bazı haberlerde deneyimli teknik adamın görevini bırakmak istediği ve yönetimle görüştüğü öne sürülse de bu iddialar resmî olarak doğrulanmadı.

DERBİ YENİLGİSİ BARDAĞI TAŞIRDI

Galatasaray karşısında alınan 2-1'lik mağlubiyet, Fenerbahçe'de teknik heyete yönelik tepkileri yeniden alevlendirdi. Takımın sahadaki performansı, oyun planı ve oyuncu tercihleri tartışma konusu olurken taraftarların istifa çağrıları da gündeme geldi.

Derbi öncesinde Slavia Prag karşısında alınan 2-2'lik beraberliğin ardından da Kartal'a yönelik eleştirilerin yükseldiği belirtiliyor. Üst üste gelen sonuçlar, teknik direktörün geleceğiyle ilgili tartışmaları daha da büyüttü.

Samandıra'da Kritik Zirve


Derbi mağlubiyetinin ardından camiada yükselen sesler üzerine Başkan Aziz Yıldırım ve Futbol Şube Sorumlusu Cihan Kamer, Samandıra Can Bartu Tesisleri'ne giderek İsmail Kartal ile bir araya geldi.
 
Daha önce Roma maçı sonrasında da istifa kararı alan ancak yönetimin ısrarıyla görevde kalan Kartal, bu kez kesin olarak ayrılma kararını iletti. Yapılan kritik görüşmenin ardından deneyimli hocanın kararı yönetim tarafından onaylandı.

Okan Buruk’tan Fenerbahçelileri kızdıracak açıklama

Belki bu senenin en rahat maçını oynamış olabiliriz. Çok daha farklı bir skora gidebilirdik. Kaçırdığımız goller oldu

27.10.2026 12:11:00
Haber Merkezi
 
Okan Buruk’tan Fenerbahçelileri kızdıracak açıklama
Okan Buruk’tan Fenerbahçelileri kızdıracak açıklama
Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Fenerbahçe derbisinde sadece fiziksel olarak değil, taktiksel olarak da çok fazla doğru şey yaptıklarını söyleyerek, "Belki bu senenin en rahat maçını oynamış olabiliriz. Çok daha farklı bir skora gidebilirdik. Kaçırdığımız goller oldu" dedi.

Trendyol Süper Lig'in 9. haftasında Fenerbahçe'yi sahasında 2-1 mağlup eden Galatasaray'da teknik direktör Okan Buruk, derbinin ardından yaptığı açıklamalarda hem galibiyeti hem de takımının performansını değerlendirdi.

Buruk, futbolcularının fiziksel ve taktiksel açıdan iyi hazırlandığını vurgulayarak, "Belki bu senenin en rahat maçını oynamış olabiliriz. Çok daha farklı bir skora gidebilirdik. Kaçırdığımız goller oldu" ifadelerini kullandı.

"PLANLARIMIZ HEP TUTTU"

Maçın başından sonuna kadar oyun üstünlüğünü koruduklarını söyleyen Buruk, baskı, saha yerleşimi ve ikinci topları kazanma konusunda planlarını başarıyla uyguladıklarını belirtti.

Fenerbahçe ile yıllardır süren rekabete de değinen Buruk, sarı-lacivertlilere karşı geliştirdikleri planların başarılı olduğunu ifade ederek, üst üste gelen galibiyetlerin takıma özgüven kazandırdığını söyledi.

"SADECE BİR GALİBİYET ALDIK"

Derbi zaferinin şampiyonluk yolunda önemli olduğunu ancak yarışın henüz bitmediğini vurgulayan Buruk, takımların puan bakımından birbirine yakın olduğunu belirtti. Galatasaray'ın önündeki maçlara odaklanması gerektiğini söyleyen deneyimli teknik adam, milli takım arasına kadar oynayacakları üç karşılaşmayı da kazanmayı hedeflediklerini dile getirdi.

BATRAKOV VE ORTA SAHA VURGUSU

Aleksey Batrakov'un performansından memnun olduğunu belirten Buruk, oyuncunun yalnızca hücumda değil, savunmada ve ön alan baskısında da gelişim gösterdiğini söyledi.

Orta sahada Lucas Torreira ve Mario Lemina'nın performansını da öven Buruk, kadrodaki diğer oyunculara da daha fazla süre vermek istediklerini ifade etti.

MAÇ SONU GERGİNLİĞİNE DEĞİNDİ

Karşılaşmanın ardından yaşanan olaylarla ilgili de konuşan Buruk, maç içinde ciddi bir sorun yaşanmadığını, gerginliğin maç sonunda ortaya çıktığını belirtti. Olaylarla ilgili gerekli cezaların verileceğini düşündüğünü söyledi.

RAMS Park'ın zemininin daha iyi olması gerektiğini de kabul eden Buruk, derbi galibiyetinin taraftarları mutlu etmesinin kendileri için ayrı bir sevinç kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.

TRABZONSPOR’DAN MUHTEŞEM GERİ DÖNÜŞ!

2-0 geriye düştü, pes etmedi! Rizespor'u deplasmanda 4-3 deviren Trabzonspor, karakterini ve kazanma azmini ortaya koydu

26.10.2026 21:22:00 / Güncelleme: 26.10.2026 21:25:06
Haber Merkezi
 
TRABZONSPOR’DAN MUHTEŞEM GERİ DÖNÜŞ!
TRABZONSPOR’DAN MUHTEŞEM GERİ DÖNÜŞ!
2-0 geriye düştü, pes etmedi! Rizespor'u deplasmanda 4-3 deviren Trabzonspor, karakterini ve kazanma azmini ortaya koydu. Franculino iki golle yıldızlaşırken Ernest Muçi üç asistle galibiyetin mimarlarından oldu.

Trendyol Süper Lig'in 9. haftasında Karadeniz derbisi nefesleri kesti. Çaykur Rizespor deplasmanına çıkan Trabzonspor, 2-0 geriye düştüğü karşılaşmayı 4-3 kazanarak unutulmayacak bir geri dönüşe imza attı. Bordo-mavililer, mücadeleyi bırakmayan yapısıyla taraftarına büyük sevinç yaşatırken şampiyonluk yarışındaki iddiasını da ortaya koydu.

İKİ FARKTAN DÖNDÜ, PES ETMEDİ!



Karşılaşmaya hızlı başlayan ev sahibi Çaykur Rizespor, 12. dakikada Borrelli ile öne geçti. Aynı futbolcu, 32. dakikada bir kez daha sahneye çıkarak farkı ikiye yükseltti. İlk yarıyı 2-0 geride kapatan Trabzonspor'u zorlu bir ikinci yarı bekliyordu.

Ancak bordo-mavililer, ikinci devreye bambaşka bir kimlikle çıktı. 49. dakikada Muçi'nin pasında Melih Kabasakal farkı bire indirdi. Yalnızca iki dakika sonra yine Muçi'nin hazırladığı pozisyonda Aral Şimşir skoru 2-2'ye getirdi.

Üst üste gelen gollerle oyunun kontrolünü eline alan Trabzonspor, geri dönüşün kapısını sonuna kadar açtı.

FRANCULINO'DAN İKİ GOL!



dakikada Franculino, attığı golle Trabzonspor'u 3-2 öne geçirdi. İki farklı geriden gelen bordo-mavililer, maçta ilk kez üstünlüğü ele geçirdi.

Çaykur Rizespor, 70. dakikada Laçi'nin golüyle skoru yeniden eşitledi: 3-3. Ancak Trabzonspor'un pes etmeye niyeti yoktu.

Dakikalar 85'i gösterdiğinde Franculino bir kez daha sahneye çıktı. Ceza sahasına topla giren yıldız futbolcu, meşin yuvarlağı ağlara göndererek maçın skorunu belirledi: 4-3!

MUÇİ ÜRETTİ, TRABZONSPOR KAZANDI

Karadeniz derbisinin öne çıkan isimlerinden Ernest Muçi, yaptığı üç asistle galibiyette büyük rol oynadı. Franculino iki golle skora damga vururken Melih Kabasakal ve Aral Şimşir de birer golle geri dönüşe katkı sağladı.

İki farklı geriye düşmesine rağmen mücadeleden kopmayan Trabzonspor, hücum gücü ve son ana kadar süren kazanma arzusuyla alkış topladı.

PUANINI 19'A YÜKSELTTİ

Deplasmanda aldığı kritik galibiyetle puanını 19'a çıkaran Trabzonspor, Süper Lig'in 9. haftasını büyük bir moral kazanarak geride bıraktı. Çaykur Rizespor ise 10 puanda kaldı.

Bordo-mavililer, ligin 10. haftasında Gaziantep FK'yı sahasında ağırlayacak. Çaykur Rizespor ise Kocaelispor deplasmanında puan arayacak.

Ziraat Türkiye Kupası'nda 3. eleme turu, yarın başlayacak

Futbolda Ziraat Türkiye Kupası 3. eleme turu, yarın oynanacak 12 karşılaşmayla başlayacak

 

26.10.2026 10:27:00
Anadolu Ajansı
 
Ziraat Türkiye Kupası'nda 3. eleme turu, yarın başlayacak
Ziraat Türkiye Kupası'nda 3. eleme turu, yarın başlayacak

Kupada üçüncü tur, 31'i bir önceki etaptan toplam 72 takımın katılımıyla oynanacak. Tek maç eleme usulüne göre yapılacak müsabakaları kazanan takımlar, adlarını dördüncü eleme turuna yazdıracak.

Türkiye Futbol Federasyonunun açıklamasına göre 27, 28 ve 29 Ekim tarihlerinde oynanacak maçların programı şöyle:

Yarın:

13.00 Ağrı 1970 Spor-İstanbulspor (Vali Lütfü Yiğenoğlu)

13.30 Etimesgutspor-Gaziantep FK (Etimesgut Belediyesi Atatürk)

13.30 İnegöl Kafkasspor-Akedaş Kahramanmaraş İstiklalspor (İnegöl İlçe)

13.30 Pazarspor-Aliağa Futbol (Pazar İlçe)

15.00 Adana Adaletgücüspor-MKE Ankaragücü (Yeni Adana)

15.00 Seza Çimento Elazığspor-Açıkalın Erciyes 38 (Elazığ Atatürk)

15.00 Orduspor 1967-Artı Değer Vanspor (Ordu 19 Eylül)

15.00 SMS Grup Sarıyer-Ayvalıkgücü Belediyespor (Yusuf Ziya Öniş)

15.30 Boluspor-Karşıyaka (Bolu Atatürk)

18.00 Kocaelispor-Eti Gübre Mazıdağı Fosfatspor (Kocaeli)

19.00 Yeni Mersin İdmanyurdu-Muşspor (Mersin)

20.30 Corendon Alanyaspor-12 Bingölspor (Alanya Oba)

28 Ekim Çarşamba:

13.00 Kars 36 Spor-Antalyaspor (Kars Atletizm Çim Sahası)

13.30 Ankara Demirspor-Gemlik Sümerbey (Etimesgut Belediyesi Atatürk)

13.30 Ankaraspor-Kırklarelispor (Sincan 15 Temmuz Milli Birlik)

13.30 GMG Kastamonuspor-Erzincan Futbol Yatırımları (Gazi)

13.30 Düzce Cam Düzcespor-ISBAŞ Isparta 32 Spor (Düzce Şehir)

13.30 Güzide Gebzespor-Malatya Yeşilyurtspor (Gebze Alaettin Kurt)

13.30 Silivrispor-Beyoğlu Yeni Çarşı (Silivri Müjdat Gürsu)

13.30 Serikspor-Hakkari Zapspor (Serik İsmail Oğan)

13.30 Sultan Su İnegölspor-Sebatspor (İnegöl İlçe)

13.30 Eskişehir Anadoluspor-68 Aksaray Belediyespor (Osmangazi Üniversitesi Futbol Sahası)

15.00 Adana 01 FK-Kütahyaspor (Yeni Adana)

15.00 Balıkesirspor-Arkent Arnavutköy Belediyespor (Balıkesir Atatürk)

15.00 Karabük İdmanyurduspor-Ekinciler İskenderunspor (Dr. Necmettin Şeyhoğlu)

15.00 Menemen FK-Karacabey Belediyespor (Menemen İlçe)

15.00 Eminevim Ümraniyespor-Küçükçekmece Sinopspor (Ümraniye Belediyesi Şehir)

15.00 Kızılkaya Tarım Şanlıurfaspor-Gölcükspor (11 Nisan)

15.00 Mısırlıcomtr Fatih Karagümrük-Somaspor (Yusuf Ziya Öniş)

15.30 Fethiyespor-Eyüpspor (Fethiye İlçe)

18.00 Sakaryaspor-Bursa Yıldırımspor (Yeni Sakarya Atatürk)

20.30 52 Orduspor FK-KCT 1461 Trabzon FK (Ordu 19 Eylül)

29 Ekim Perşembe:

13.30 Bitlis 1916 Spor-Metro Holding Kayserispor (Eren)

15.30 Gençlerbirliği-Halil Bayram İnşaat Karaköprü Belediyespor (Eryaman)

18.00 Kasımpaşa-Çorluspor 1947 (Recep Tayyip Erdoğan)

20.30 Eskişehirspor-Alagöz Holding Iğdır FK (Prof. Dr. Fethi Heper) 

Hızlı koşucular Valensiya Yarı Maratonu'nda kapışacak


 
Valensiya; dünyada hem maraton, hem de yarı maratonda en çok ilgi gören koşulara ev sahipliği yapıyor. Bu yıl yarı maraton 25 Ekim'de, maraton ise 6 Aralık'ta yapılacak. Her iki yarışta da süper koşucular yarışacak.
 

24.10.2026 05:30:00
Yaşar Cebesoy
 
Hızlı koşucular Valensiya Yarı Maratonu'nda kapışacak
Hızlı koşucular Valensiya Yarı Maratonu'nda kapışacak

Valensiya Yarı Maratonu, 25 Ekim'de 35. kez gerçekleştirilecek. Yarış için son hazırlıklar da tamamlandı. Valensiya'da 21 bin 097 metrellik, kısaca 21.1 kilometrelik yarışı bu yıl ilk kez bir İspanyol koşucunun kazanma ihtimali var! Rodrigue Kwizera, 58:16'lık kişisel en iyi derecesiyle, İspanya'nın en iyi yarı maratonu ve dünyanın en hızlılarından biri olan bu yarışta zafer için yarışan tüm erkekler arasında en iyi zamana sahip. Kwizera aslında Burundili... 2026'ya kadar da Burundi adına yarıştı. Bu yıl İspanya vatandaşlığını aldı. En iyi derecesi olan 58:16'yı bu yıl 25 Mart'ta Prag Yarı Maratonu'nda Burundi adına koştu. 10 kilometrelik yol yarışında da 26:54'lük derecesi var! Bu yıl Madrid'de 31 Mayıs'ta 26:01'lik dünya rekoru bir 10 kilometresi var ancak bu derece, Dünya Atletizm Federasyonu tarafından Madrid Vintage Run parkurunun 160 metreden fazla net irtifa düşüşüne (yokuş aşağı) sahip olması nedeniyle kurallar gereği resmi dünya rekoru olarak tescillenmedi.
Ancak Valensiya Yarı Maratonu'nda 2025'te 58:38 ile ikinci olan Kwizera, sadece birincilik için değil, aynı zamanda Avrupa rekorunu da hedefleyecek. O rekor bu yıl Kopenhag Yarı Maratonu'nda 58:06 ile İsveçli Andreas Almgren tarafında kırıldı.



Son iki yılın şampiyonu dünya rekortmeni

Valensiya Yarı Maratonu'nu 2024'te Etiyopyalı atlet Yomif Kejelcha 57:30 ile dünya rekoru kırarak kazanmıştı. Kejelcha, geçen yıl da 58:02 ile yine birinci oldu. Kejelcha, bu yıl Buenos Aires'te 56:51'lik derecesiyle yarı maraton dünya rekorunu kırarak birinci oldu. Geçen yıl 1:59:40 ile Londra Maratonu'nda ikinci olan Kejelcha, bu yıl 6 Aralık'ta Valensiya Maratonu'nda yarışacak. Rakibi de bu yıl Boston Maratonu'nda 2:01:52 ile parkur rekoru kıran Kenyalı John Korir... Korir, geçen yıl Valensiya Maratonu'nu 2:02:24 ile kazanmıştı.

Kwizera'nın rakipleri Kenyalılar ve Etiyopyalılar

Kenya'dan Owen Korir (58:58) ve Valensiya'da koşmanın nasıl bir şey olduğunu zaten bilen iki Etiyopyalı Jemal Yimer (58:33) ve Tadese Worku (58:35) Kwizera'yı geçerek birincilik için yarışacak. Onlara Daniel Ebenyo (59:04), Andrea Kiptoo (59:11), Alex Matata (59:11) ve İspanyol Thierry Ndikumwenayo (59:42) da katılacak. Daniel Ebenyo 2023'te 59:52'lik derecesiyle, Alex Matata ise 2024 59:40 ile 2026'da ise 59:59 ile İstanbul Yarı Maratonu'nu kazanmış isimler...

Kadınlarda da çekişme bekleniyor

Kadınlar kategorisinde, Etiyopyalı Tsigie Gebreselama (1:04:21), 2025 ve 2026 yıllarında Lizbon'da kazandığı zaferlerin ardından Valencia'ya geri dönüyor. Başlıca rakipleri, bu yıl Paris Yarı Maratonu'nu kazanan hemşehrisi Ftaw Zerai (1:05:12) ve Kenyalı Daisilah Jerono (1:05:21) olacak. İzlenmesi gereken diğer koşucular arasında, 2025'te Valencia'da üçüncü olan ve yakın zamanda Kopenhag'daki Dünya Şampiyonası'nda yarı maratonda gümüş madalya kazanan Veronica Loleo (1:05:35) ve Danimarka'da 5K etkinliğinde gümüş madalya kazanan Caroline Gitonga (1:06:16) yer alıyor. Ayrıca Etiyopyalı Yalemzerf Yehualaw (1:03:51) anne olduktan sonra geri dönüyor.

İstanbul Maratonu'nda büyük çekişme yaşanacak


 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ve İBB Spor İstanbul tarafından 1 Kasım Pazar günü düzenlenecek Türkiye İş Bankası 48. İstanbul Maratonu’nda yarışacak elit atletler belli oldu. Kadınlarda geçtiğimiz yılın şampiyonu Bizuager Aderra ve erkeklerde 2024 yılının kazananı Dejene Debela İstanbul’da bir kez daha ipi göğüsleyebilmek için koşacak.

24.10.2026 00:10:00
Yaşar Cebesoy
 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ve İBB Spor İstanbul tarafından 1 Kasım Pazar günü düzenlenecek Türkiye İş Bankası 48. İstanbul Maratonu için geri sayım sürerken, yarışta boy gösterecek elit atlet kadrosu belli oldu. Kadınlarda son şampiyon Bizuager Aderra ünvanını korumak için şehre dönerken, erkeklerde 2024 yılının şampiyonu Dejene Debela yeniden zirve hedefiyle dünyanın tek kıtalararası maratonunda start alacak.

Dünya Atletizm Birliği'nin (World Athletics) "Gold Label-Altın Etiket" yol yarışları kategorisinde yer alan Türkiye İş Bankası İstanbul Maratonu, bu yıl da dünya çapında yıldızları ağırlayacak. 48'inci defa koşulacak yarışta tüm kategoriler dahil edildiğinde yaklaşık 45 bin kişinin parkura çıkması bekleniyor. Maratona 6'sı tempocu 28 erkek ve 19 kadın olmak üzere toplam 47 elit atlet katılacak.

Kadınlar yarışı çekişmeli geçecek

Geçtiğimiz yıl son kilometresi dört atletin nefes kesen çekişmesine sahne olan kadınlar yarışında ipi göğüsleyen genç Etiyopyalı Bizuager Aderra, derecesini iki dakikadan fazla geliştirerek 2:26:19 ile kişisel rekorunu kırmış ve kariyerinin en büyük zaferini elde etmişti. Geçtiğimiz Eylül ayında Çin'deki Şenyang Maratonu'nu da 2:30:21 ile ilk sırada bitiren 23 yaşındaki atlet, tahtını korumak için parkura çıkacak. Aderra'nın karşısındaki en büyük engel ise start listesinin bir numaralı favorisi Judith Korir olacak. 2022 Dünya Şampiyonası'nda maraton yarışından gümüş madalyayla ayrılan Kenyalı atlet, o yarışta elde ettiği 2:18:20'lik göz dolduran kişisel rekoru ve aynı yıl Londra'da koştuğu 2:18:43'lük derecesiyle kadınlar kategorisinde çıtayı oldukça yukarı taşıyor. 30 yaşındaki tecrübeli isim, bu yıl Nisan ayında Milano'da 2:26:48 koşarak formunu koruduğunu gösterdi.

Kadınlarda podyumu hedefleyen diğer iki isim ise bu yıl kariyer rekorlarını geliştiren Etiyopyalı Kasaneh Baze (Hamburg'da 2:19:39 ile üçüncü) ve 2023 İstanbul Maratonu'nu ikinci sırada tamamlayıp parkur deneyimi kazanan Kenyalı Veronicah Maina (Wuhan Maratonu şampiyonu, 2:24:14) olarak öne çıkıyor. Maina, son yarışında Bali Maratonu'nu da birinci tamamlayarak İstanbul'a formunun zirvesinde geleceğini kanıtladı.

Kadınlarda parkur rekoru gelir mi?

İstanbul Maratonu'nda parkur rekoru 2:18:35 ile Kenyalı Ruth Chepngetich'e ait... Chepngetich, 2024'te Şikago Maratonu'nda 2:09:56 ile dünya rekorunu kırmıştı. Bu rekor halen onun elinde... Chepngetich, yasaklı madde hidroklorotiyazid için yapılan pozitif testin ardından Nisan 2025'ten itibaren Atletizm Dürüstlük Birimi tarafından üç yıl süreyle yarışmalardan men edildi!

Erkeklerde de iyi koşucular var!

Erkekler kategorisinde gözler, üst üste üçüncü kez İstanbul'da koşacak olan Etiyopyalı Dejene Debela'nın üzerinde olacak. 2024 yılında son derece zorlu hava şartlarında 2:11:40'lık performansıyla Sultanahmet'te bitiş çizgisini ilk sırada geçen 31 yaşındaki Etiyopyalı, kariyerinin en büyük zaferine İstanbul'da ulaşmıştı. Geçtiğimiz yıl son kilometreye kadar Rhonzas Kilimo ile şampiyonluk için mücadele edip yarışı ikinci tamamlayan Debela, bu sezon koşacağı ilk maraton olan Türkiye İş Bankası 48. İstanbul Maratonu'nda birincilik ünvanını geri almayı amaçlıyor.
Debela'nın bu amacına ulaşmasının karşısındaki en büyük engellerden biri vatandaşı Amdework Walelegn olacak. Erkekler elit atlet listesinde en iyi ikinci kişisel dereceye sahip Etiyopyalı, tıpkı Debela gibi İstanbul'a aşina bir isim. 2018'de burada ilk yarışına katılan Walelegn, İstanbul Yarı Maratonu'nu kazanarak kariyerinin ilk yarı maraton zaferini elde etmişti. Bu yarışın ardından İstanbul'da iki yarı maraton daha koşan 27 yaşındaki atlet, Türkiye İş Bankası 48. İstanbul Maratonu'yla birlikte buradaki ilk maratonunda ter dökecek.

En hızlısı Woliyi

Start listesinin en hızlı ismi ünvanını elinde bulunduran 23 yaşındaki Sufaro Woliyi ise yarışın gizli favorisi olarak dikkatleri çekiyor. Geçtiğimiz yıl İstanbul'da şampiyon Kilimo'nun 14 saniye gerisinde üçüncü olan genç Etiyopyalı, bu ilkbaharda Seul'de 2:04:35 ile koşarak en iyi derecesini yaklaşık 3 dakika geliştirdi. Henüz bir maraton şampiyonluğu bulunmayan Woliyi, kariyerinin ilk zaferine 1 Kasım'da İstanbul'da ulaşmak için koşacak.


Hüseyin Can zirve için yarışacak

Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) tarafından Şevki Koru Türkiye Maraton Şampiyonası olarak kabul edilen Türkiye İş Bankası 48. İstanbul Maratonu'nda yerli atletler ulusal şampiyonluk hedefiyle de koşacak. Erkeklerde geçtiğimiz yılın yerli klasman birincisi ve Türkiye şampiyonu Hüseyin Can bu yıl da aynı amaç için ter dökecek. Geçtiğimiz yıl 2:10:58'lik derecesiyle genel klasmanı da beşinci sırada tamamlayan 27 yaşındaki atlet, bu yıl katıldığı tek yarış olan Sevilla Maratonu'nda 2:10:03 ile koşarak kariyerinin en iyi derecesini elde etti ve İstanbul'da da en iddialı isimlerden biri olacağını kanıtladı. Can'ın ulusal şampiyonluk yolundaki en büyük rakipleri, geçtiğimiz yıl kürsüyü paylaştığı Halil Yaşın ve Yavuz Ağralı olacak.

Kadınlarda ise Eylül ayındaki İzmir Yarı Maratonu'nu ilk iki sırada tamamlayan Hasibe Demir ve Dilan Atak Kuluk şampiyonluk mücadelesini bu kez İstanbul'a taşırken, Tuğçe Özkan ve Sultan Haydar da en hızlı yerli kadın atlet olmak için ter dökecek.
Türkiye İş Bankası'nın isim sponsorluğunu üstlendiği 48. İstanbul Maratonu, ana sponsor Sportive, tedarik sponsorları ASICS, Kahve Dünyası, Züber, Hydro Flask, Lilly, Kızılay, Hamidiye, SKG, Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Hardline Nutrition, Rexona, araç sponsoru MG, medya sponsoru Metro FM'in destekleriyle koşulacak.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.