İlkbahar veya sonbaharda yetişip elde edilir. İçeriğinde asaron içerikli eterli uçucu yağ, acı maddeler ve az miktarda tanen; ayrıca vitaminler, mineraller, nişasta, albümin ve müsilaj bulunan eğir bitkisinin kabuksuz kökleri kullanılmalıdır. Gaz söktürücü, mukoza koruyucu, kramp çözücü, sindirim sistemini yatıştırıcı ve iyileştirici, iştah açıcı, midebağırsaksafrakesesi hastalıklarını iyileştirici etkileri vardır. Bitki, içerdiği müsilaj sayesinde mukoza koruyucu, eterli uçucu yağ sayesinde sindirimi uyarıcı ve safra salgılarını arttırıcı olarak üç önemli özelliğe sahiptir. Mide ve bağırsakların güçlendirilmesinde fevkalade başarılıdır. Eğir kökü, her tür sindirim sorununa karşı ve mide ülserine karşı kullanılabilir. İştah açıcıdır ve sindirim sisteminden kaynaklanan güçsüzlük ve bitkinlik durumlarında mutlaka kullanılmalıdır. Şişkinlikten kaynaklanan koliklere karşı kullanılabilecek en önemli bitkilerdendir. Bağırsak kanserinde de, tıbbi tedaviyi destekleyici olarak mutlaka kullanılmalıdır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.