Facebook için yolun sonu göründü mü?
Sosyal medya platformu Facebook'un Türkiye'de yürürlüğe giren sosyal medya yasasına uymayarak ülkede temsilci bulundurmayacağı belirtildi. Kararın, para cezasının yanı sıra sosyal ağın kapatılmasına da yol açabileceği belirtiliyor
06.10.2020 15:51:00





1 Ekim'de Türkiye'de yürürlüğe giren sosyal medya yasası, günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının, Türkiye'de en az 1 kişiyi temsilci olarak belirlemesini zorunlu hale getirdi. Bu aşamadan sonra sosyal medya sağlayıcıları yasanın gereğini yerine getirmesi gerekiyor. Ancak bazı kuruluşların bu yasaya uymayabileceği ifade ediliyordu. Bu konuda ilk işaret Facebook'tan geldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Yaman Akdeniz, Facebook'un söz konusu yasayı 'kısıtlayıcı rejim' olarak tanımlayıp bir parçası olmak istemediğinden temsilci atamayacağını bildirdi. Aynı zamanda Facebook'un, Türkiye ayağı ile ilgili Londra merkezli personelini Türkiye'ye taşıma planının da olmadığı ifade ediliyor. İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi de San Francisco merkezli şirketin Türkiye'de temsilcilik açmayacağı yönündeki kararını geçtiğimiz günlerde Türk hükümetine ilettiğini iddiaetti.
Diğer platformlardan henüz ses yok
Twitter ve YouTube gibi diğer büyük platformların yasa kapsamında temsilcilik bulundurup bulundurmayacakları henüz netlik kazanmadı. Türkiye'de yaklaşık 37 milyon kullanıcısı olan sosyal medya ağı Facebook da konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmadı.
Türkiye'de daha önce de YouTube, Twitter ve Wikipedia gibi platformlara geçici ulaşım engeli getirilmişti. 1 Ekim'de yürürlüğe giren yeni sosyal medya yasası, Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası sosyal medya sağlayıcılarının uyması gereken bir dizi kurallar getirdi. Buna göre Türkiye'de günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirlemesi gerekiyor. Temsilci bildirmeyen sosyal ağ sağlayıcısına 10 milyon lira ceza verilecek. Söz konusu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde 30 milyon lira daha idari para cezası uygulanacak.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.