Prof.Dr. Seçkin Pehlivanoğlu, fındığın, günlük dengeli beslenmede önemli bir besin maddesi olduğunu ve kanseri önlediğini söyledi
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Seçkin Pehlivanoğlu, fındık tüketiminin insan beslenmesi üzerine olumlu etkileri olduğunu belirterek, "Fındık, günlük dengeli beslenmede önemli bir besin maddesidir" dedi. Kan yapımı ve ruhsal sağlık açısından gerekli B2 ve B6 vitaminlerinin, fındık ve fındık yağında önemli düzeyde bulunduğunu ifade eden Pehlivanoğlu, şunları söyledi: "Fındık ve fındık yağı E vitaminin bilinen en iyi kaynağıdır. Bu vitamin, kalp ve diğer kasların sağlığı ve üreme sisteminin normal çalışması için gereklidir. Fındıkta ve fındık yağında E vitamininin yüksek, çok çift bağlı doymamış yağ asidinin az olması vücutta özellikle kalp dokularındaki hücrelerin korunmasını sağlamaktadır. Hergün sadece 25-30 gram fındık yemek, günlük E vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaktadır."
Kolesterol
ve kansere birebir
Son zamanlarda yapılan araştırmaların, fındıkta bol miktarda bulunan beta-sitosterol maddesinin, kolesterolü düşürme ve kanser gibi pek çok hastalığı önlemede önemli rol oynayabildiğini ortaya koyduğunukaydeden Pehlivanoğlu, "Ayrıca fındık, kalsiyum, magnezyum, fosfor vepotasyum başta olmak üzere iyi birer mineral kaynağıdır. Fındık ve fındık yağı, kemiklerin ve dişlerin yapımı için gerekli kalsiyum, kan yapımında görev alan demir, büyüme ve cinsiyet hormonlarının gelişmesinde rol oynayan çinko için en iyi kaynaklardan biridir. Sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gerekli potasyum açısından da zengindir" dedi.