Kış aylarında kilo alıyoruz
Uzmanlara göre kışın insanların hareket etme isteği azaldığı için kilo alması kolaylaşıyor
09.01.2012 00:00:00
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, kışın çevre ısısı düştüğü için vücudun standart sıcaklığını korumak istediğini bunun da metabolizmanın hızını yükselttiğini ve enerji açığının ortaya çıktığını söyledi. İrkin, “Enerji açığını giderebilmek için de daha fazla enerji verecek karbonhidrat ve yağ gruplarını istemeye başlıyor. Bunlar da daha çok kilo alımına neden oluyor” diye konuştu. Kış aylarında hem bağışıklığı güçlendirecek, hem de kilo aldırmayacak tüyoları açıklayan İrkin, “Bağışıklık sisteminin zenginleşmesi için A, C, E vitamini, selenyum, magnezyum, çinko alınmalıdır. A vitamini yumurtanın sarısı, ciğer, yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor. Turunçgiller, mandalina, portakal, greyfurt gibi, yeşil yapraklı sebzeler C vitamini içeriyor. C vitamini tüketirken meyve suyunu sıkıp, bir saat sürahide bekletirseniz faydası kalmaz. Aynı şekilde yemek yaparken sebzeyi saatlerce yıkıyor, birçok parçaya bölüp, ağzı açık pişiriyorsanız yine vitamin kaybı olur. E vitamini kuru baklagil, yağ, fındık, fıstık gibi besinlerde bulunur. E vitamini kalbi korur, antioksidan etkisiyle gıdaların bıraktığı serbest radikaller dediğimiz bize zarar veren bileşenlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Selenyumun kaynağı ise deniz ürünleridir. Hayvansal gıdalarda da bol bulunur. Kış aylarında D vitaminin en zengin kaynağı olan güneş ışınlarından mahrum kalıyoruz. Bu sebeple güneşli günlerde biraz dışarı çıkmak, yürüyüş yapmak gerekir. Besin olarak balık oldukça yararlıdır. Zengin bir Omega-3 kaynağıdır. Haftada iki defa balık tüketmek iyidir. Ancak balık kızartma olarak değil, ızgarada yağ ekleyerek tüketilmelidir” diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.