logo
01 ARALIK 2025


Pekmez kaynatma

17.07.2020 00:00:00

Birçok bölgemizde dutların olgunlaşmasıyla pekmez kazanları kaynamaya başladı, dut mevsimi geldi. 

Türkiye'nin geleneksel gıda ürünlerinden biri olan ve farklı meyve türlerinden elde edilen pekmez kültürümüzdeki önemli tatlardan biridir. Taze ya da kurutulmuş dut, üzüm, incir, keçiboynuzu, andız, hurma, şeker pancarı gibi şekerli meyvelerin yaprak, böcek, odun parçacığı gibi yabancı maddelerinden uzaklaştırılarak elde edilen şırasının, açık veya vakumlu kazanlarda belirli bir kıvama kadar koyulaştırılmasıyla elde edilir.

Günümüzde koyulaştırma işlemi birçok işletmede vakum altında 60-70 derecede ve hatta bu sıcaklığında altında ısıl işlem gerçekleşebilmektedir. Aynı işlem, güneşi bol ve kurak bölgelerde güneş enerjisinden yararlanılarak da yapılır. Şıra tepsilere konur ve güneşte bekletilerek koyulaştırılır. Bu şekilde yapılan pekmeze "günbalı" denir. 

Taze meyvelerden geleneksel yöntemlerle üretildiği gibi modern üretim yöntemleriyle de işletmelerde üretilmektedir. Pekmez içeriği, üretildiği meyvenin tür, çeşit, üretim şartları ve işleme tekniklerine bağlı olarak değişmektedir. 

Isıl işlem uygulaması ile koyulaştırılan gıda maddelerinde hidroksimetil furfural (HMF) önemli bir kalite faktörüdür. Bu gıda maddelerinden biri olan pekmezde de kalite kayıpları genellikle esmerleşme ve yüksek HMF değeri olarak tanımlanır. Üretim ve depolama aşamasında yüksek ısıya maruz kalmayan pekmezlerde HMF değeri daha düşüktür.

2018 yılında yayımlanan bir çalışmada 6 ay süreyle 20 °C'de depolanan dut pekmezlerinin 0., 3. ve 6. aylarda analizleri yapılmıştır. Depolama süresi arttıkça HMF miktarında artış olduğu belirlenmiştir. Pekmezlerin daha düşük sıcaklıkta depolanmasının çözüm olduğu vurgulanmıştır.

Diğer bir konu çeşitli mineral ve vitaminler içeren pekmezin, kaynatma gibi işlemler sırasında ısıya maruz bırakılmaları sonucu kısmen (az veya çok) parçalanmasıdır. Pekmez bileşimindeki vitamin ve mineral tayinlerinin yapıldığı bir çalışmada analizler sonucu çeşitli mineral ve vitaminlerin miktarı belirlenmiş, kaynatmanın pekmez numuneleri içindeki vitaminlerin bir kısmının yitirilmesine sebep olduğu belirlenmiştir.

Ayrıca bu çalışmada toksisiteye sebep olan Nikel, Kurşun, Alüminyum gibi metallerinin pekmezde birikebildiği tespit edilmiş, bunun da toprak koşulları, yağışlar, bitkinin genetik yapısı nedeni ile farklı miktarlarda olabileceği açıklanmıştır (İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü).

Pekmezde kimyasal katkı ve koruyucu yoktur. Renklendirici ve kıvam arttırıcı maddeler içermemesi gibi özellikleri de dikkate alındığında pekmez yeme alışkanlığının kazandırılması son derece önemlidir.

Eğer pekmezi geleneksel yöntemlerle üreten bir üreticiden almak istiyorsanız açık kazanda uzun süre kaynatmamasına özen gösterin. Güneşte koyulaştırmayı tercih eden üreticilere yönelin.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Merve Değirmen / diğer yazıları
İTO'ya göre yıllık enflasyon yüzde 38
İstanbul'un enflasyonu belli oldu
SSK ve BAĞ-KUR emeklisi ne kadar zam alacak?
Yandaş yazardan umutları bitiren açıklama!
Fiyat artışı kasım ayında da devam etti
En yüksek fiyat farkı mandalinada
Özgür Özel'in listesi firesiz geçti
CHP 39. Olağan Kurultayı tamamlandı
ABD'ye iltica başvuruları askıya alınacak
Trump: 'Yeterince sorunumuz var. Bu insanları istemiyoruz'
İsrail medyasının haberi:
Netanyahu, siyaseti bırakma karşılığında af seçeneğini reddediyor
CHP'de 39. Olağan Kurultay süreci tamamlandı
80 kişilik PM ve 15 kişilik YDK üyeleri belli oldu
Beşiktaş nefes aldı
Fatih Karagümrük'ü 2- 0 ile geçti
Ekümenizm meydan okuması sürüyor
Patrikhanede ayin yaptılar
İlaçlama yapılan apartmandaki 5'i çocuk 7 kişi zehirlendi
Çorum Valiliğinden açıklama
Afyonkarahisar'da yolcu otobüsü devrildi
İlk belirlemelere göre 2 ölü, 21 yaralı
İsrail saldırılarında 5 çocuğunu kaybetti
Filistinli kadın, 36 torununa bakıyor
Bordo Mavilileri önce ter bastı sonra da rahatlık
Trabzonspor, Konyaspor'u yenerek zirve yarışını sürdürdü
Vahşiler ateşi hiç kesmedi
Gazze'deki can kaybı 70 bin 100'e çıktı
Patrik eşlik etti
Papa fesat yuvasında
İTO'ya göre yıllık enflasyon yüzde 38
İstanbul'un enflasyonu belli oldu
SSK ve BAĞ-KUR emeklisi ne kadar zam alacak?
Yandaş yazardan umutları bitiren açıklama!
Fiyat artışı kasım ayında da devam etti
En yüksek fiyat farkı mandalinada
Özgür Özel'in listesi firesiz geçti
CHP 39. Olağan Kurultayı tamamlandı
ABD'ye iltica başvuruları askıya alınacak
Trump: 'Yeterince sorunumuz var. Bu insanları istemiyoruz'
İsrail medyasının haberi:
Netanyahu, siyaseti bırakma karşılığında af seçeneğini reddediyor
CHP'de 39. Olağan Kurultay süreci tamamlandı
80 kişilik PM ve 15 kişilik YDK üyeleri belli oldu
Beşiktaş nefes aldı
Fatih Karagümrük'ü 2- 0 ile geçti
Ekümenizm meydan okuması sürüyor
Patrikhanede ayin yaptılar
İlaçlama yapılan apartmandaki 5'i çocuk 7 kişi zehirlendi
Çorum Valiliğinden açıklama
Afyonkarahisar'da yolcu otobüsü devrildi
İlk belirlemelere göre 2 ölü, 21 yaralı
İsrail saldırılarında 5 çocuğunu kaybetti
Filistinli kadın, 36 torununa bakıyor
Bordo Mavilileri önce ter bastı sonra da rahatlık
Trabzonspor, Konyaspor'u yenerek zirve yarışını sürdürdü
Vahşiler ateşi hiç kesmedi
Gazze'deki can kaybı 70 bin 100'e çıktı
Patrik eşlik etti
Papa fesat yuvasında
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.