Rusya'nın en büyük petrol şirketi Lukoil'in başkan yardımcısı Leonid Fedun, İngiliz The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler yaptırımları kalkarsa Irak'taki Batı Kurna petrol rezervinden 20 milyar dolarlık gelir elde edebileceklerini söyledi. 1997 yılında Batı Kurna'dan petrol çıkarma hakkı için Bağdat'la anlaşma yapan Lukoil, Birleşmiş Milletler'in yaptırımları nedeniyle henüz bu hakkını kullanamamış.
Meydan ABD şirketlerine kalacak
Lukoil başkan yardımcısı Fedun, ABD'nin Irak'a yönelik operasyon yapması durumunda sözleşmelerini kaybetmekten endişeleniyor. Daha önemlisi Fedun, olası bir operasyon sonucunda Amerikan petrol şirketlerinin Rus şirketlerini devre dışı bırakarak buradaki rezervlerden yararlanmasından endişeleniyor.
Irak'ın umudu Rusya'da
Olası ABD saldırısına karşı uluslararası destek almaya çalışan Irak'ın bu konuda en büyük umudu da Rusya'da. Geçtiğimiz hafta Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz'in Çin ve Rusya'yı ziyaret etmesinin nedeni de BM Güvenlik Konseyi'nin iki daimi üyesinden destek almaktı. Aziz'le görüşen Rus Dışişleri Bakanı Igor Ivanov, Moskova'nın Irak'a yönelik bir operasyona karşı olduğunu açıkça ifade etti. Rusya'nın bu konuda diplomatik temelli argümanlar da ortaya koyuyor: Irak'ın terörizme kitle imha silahı geliştirdiği yönündeki iddiaların kanıtı olmadığı Rus yetkililer tarafından dile getiriliyor.

















































































