(dünden devam…)
"Yine Kasım 1918'de, Adana'ya yaptığı bir ziyarette, mütareke hükümlerine kendilerinin riayet etmediklerini, daha ağır şartlar altında memleketi ezeceklerini, bu yüzden büyük felaketlere maruz kalan memleketlerden birisi olan Adana'nın büyük zaiyata uğrayacağını, şimdiden işgal kuvvetlerine karşı koymak ve hazırlıkta bulunmak için aralarında teşkilat kurmalarını, münasip yerlerde siper kazmalarını, lazım gelen silah ve malzemenin kendisi tarafından temin edileceğini söylemiştir." (İbrahim Beşe, İşgalden Kurtuluşa Kilis: Aralık 1918-1920, Kilis Kültür Derneği Yayınları, Ankara, 2017, s.53).
Bu sırada Mustafa Kemal, Yıldırım Orduları Grubu Komutanıdır. Esasen Mustafa Kemal'in bu yaklaşımı, 1919'un 19 Mayıs'ında Samsun'a çıkmasından çok önce Kuvva hareketine destek olduğunu da göstermektedir. Nutuk'ta da yer verdiği bir Yahya Kaptan vardır. Hatta yaveri Cevat Abbas aracılığıyla emir verdiği ve küçük bir birlik kurdurduğu da yazmaktadır. Zira Mustafa Kemal, 3. Ordu Müfettişi olarak Samsun'a tayin edilmemiş olsaydı, Anadolu'ya geçerek Millî Mücadele'yi başlatmak için Kocaeli üzerinden gizli bir plan hazırlamıştı.
"Yahya Kaptan ve arkadaşlarının görevi, Kocaeli yarımada sında asayişi temin etmek, Türk köylerine tecavüzde bulunan Ermeni ve Rum çetelerinin cinayet ve soygunlarına engel olmaktı. Ayrıca Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'da güvenli bir bölgeye ulaşıncaya kadarki seyahatinde gerekli güvenliği sağlama ve koruma görevi için düşünülen Kuvva-yi Milliye müfrezesi Yahya Kaptan'ın milis kuvvetleri idi. Mustafa Kemal Paşa bir gün Kocaeli yarımadasının taş köprüsü üzerinden veya İzmit Körfezi'nden istifade edilerek 20. Kolordu hudutlarına ulaşılacak bir yolun emniyetle alınması tedbirlerini bana emretti.
(…) Yahya Kaptan ile üç beş arkadaşı ilk müfrezemizi teşkil edecekti. Değirmendere havalisinde 1. Dünya Savaşı içerisinde eşkıyalıkları ile Türk köylülerine zarar veren ve bahçıvanlıktan yetişmiş ve eşkıyalıktan vazgeçirdiğim üç beş kişilik kuvvetindeki çeteyi de müfrezemize ilave edecek ve İznik-Yenişehir havalisinden geçerek 20. Kolordu kıtaatından birine ulaşmak kararımız planlanmıştı.
(…) Anadolu'da Kocaeli yolu ile gizlice geçebilmek üzere bütün hazırlıklar tamamlandığı ve Kocaeli ormanlarındaki ağaçların yapraklanmasının beklendiği bir sırada, Padişah Vahdettin'in onayı alınmış ve Mustafa Kemal Paşa'ya 3. Ordu Müfettişiliği görevi verilmişti. Bu görev Samsun yolu ile Anadolu'ya çıkabilme olanağı sağladığı için, aylar önceden gizlice hazırlanan Kocaeli üzerinden Anadolu'ya gizlice geçme planına da artık gerek kalmamıştı." (Gürer, 2007, s.222-225)." (Prof. Dr. Haydar Baş, Hoş Geldin Atatürk).
- Büyük Ortadoğu Projesi’nin Türkiye ayağı / 24.10.2024
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-II / 10.12.2020
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-I / 09.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-VI / 08.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-V / 07.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-IV / 04.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-III / 03.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-II / 02.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-I / 01.12.2020