Diyarbakır Dicle Üniversitesi (D.Ü) Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Vedat Pirinç, Diyarbakır karpuzunu, "doktora tezi" konusu yaptı. Vedat Pirinç, Dicle Nehri yatağında, güvercin gübresiyle yetiştirilen Diyarbakır karpuzunun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Sürme, Beyazkış, Karakış, Ferikpaşa ve Sürme Hırsızı olmak üzere 5 çeşidi bulunan ünlü Diyarbakır karpuzunun, son yıllarda sadece Sürme ve Beyazkış çeşidinin kaldığını ifade eden Pirinç, Diyarbakır karpuzunu, korunması ve ıslahı için doktora tezi olarak seçtiğini belirtti. Diyarbakır karpuzunun yetiştirilme tarzının farklı olmasının yanı sıra büyük, dayanıklı ve hastalıklara karşı dirençli olmasından dolayı diğer karpuzlardan farklı olduğunu anlatan Pirinç, şöyle dedi:
"Daha önce 75-80 kilo ağırlığında olan Diyarbakır karpuzu, şimdi 40 kiloya kadar düştü. Araştırmamda, arazi çalışmasında tarımsal özelliğine bakacağım.
"Daha önce 75-80 kilo ağırlığında olan Diyarbakır karpuzu, şimdi 40 kiloya kadar düştü. Araştırmamda, arazi çalışmasında tarımsal özelliğine bakacağım.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.