Sıcak hava ishali tetikliyor. Sıcak havanın, ishal yapan mikropların daha çok üremesine, bu da ishalin sık görülmesine neden oluyor.
Bundan dolayı bireysel temizliğe ve temiz gıda teminine yaz aylarında daha çok dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle açıkta satılan gıdalar, temiz olmayan sular ve iyi yıkanmayan meyve ve sebzelerin ishale yol açan mikropların üremesi ve bünyeye girmesine neden olduğu bilinmektedir. Yaz aylarında gıdalar daha hızlı bozuluyor ve ishalin yanı sıra, besin zehirlenmelerine neden oluyor. Yaz ayları aynı zamanda tatil dönemi olduğundan bireyler, toplu yaşanılan yerlerde, alışkanlıklarından dolayı farklı yemekler tüketmek durumunda kalabiliyor. Bu durum sindirimle ilgili sorunlara yol açabiliyor.
Peki ne yapılmalı?
İshalden korunmak için, bireysel temizliğe ve hijyenik gıda tüketimine önem verilmesi gerektiği muhakkaktır. El yıkama alışkanlığı kazanılmalıdır. Yemeklerden önce, tuvalet sonrası ve gerektikçe eller bol su altında iyice sabunlanmalı. Bu bile, ağız yolu ile bulaşan enfeksiyonların, yüzde 50'nin üzerinde bir oranda düşmesine yol açar. Gıdaların temiz olmasına dikkat edilmeli. Meyve ve sebzeler bol suyla iyi yıkanmalı. Suyu kaynatarak ya da klorladıktan sonra içmek, her zaman için en güvenli yöntemdir. İshale yakalanıldığında, su ve sulu gıdalar tüketimine önem verilmeli. Günlük iki litre sıvı mutlaka tamamlanmalıdır. İshal ayrıca vitamin ve mineral kaybına da neden olacağından besin seçimine dikkat edilmeli. Yaz meyvelerinden şeftali ishal için uygun bir meyvedir. Bol bol yoğurt tüketilmeli. Ayrıca, pirinç lapası ve yayla çorbası yine ishalde yenebilecek uygun yiyeceklerdir. Barsağı çalıştıracak meyve ve sebzelerden de uzak durulmalıdır. Toplumumuzda hâlâ ishalli çocuğa su verilmemektedir. Bu çocukta ölüme neden olabilir. Bu nedenle öncelikle kaynatılmış temiz su içirilmelidir. Çünkü, ishal nedeniyle zaten çok sıvı kaybedilmiştir. İshalli bebeğe anne sütü verilmeye devam edilmeli. Dışkının kanlı olması ya da hastanın ateşinin yükselmesi durumunda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İshal ciddi bir hastalıktır, basite alma hatasına düşülmesi, ölümle sonuçlanabilecek olumsuzluklara neden olabilir. Temizlik alışkanlığı ve temiz gıda tüketiminin, etkin korunma yöntemi olduğunu kesinlikle unutmamak gerekir.
Sağlıklı günler dileklerimle...
Deniz Şafak Akçayoğlu
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Otacı Sağlıklı Zayıflama ve Beslenme Kulubü
Tel : 0.212.557 00 99-Fax : 0.212.554 29 15
Bundan dolayı bireysel temizliğe ve temiz gıda teminine yaz aylarında daha çok dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle açıkta satılan gıdalar, temiz olmayan sular ve iyi yıkanmayan meyve ve sebzelerin ishale yol açan mikropların üremesi ve bünyeye girmesine neden olduğu bilinmektedir. Yaz aylarında gıdalar daha hızlı bozuluyor ve ishalin yanı sıra, besin zehirlenmelerine neden oluyor. Yaz ayları aynı zamanda tatil dönemi olduğundan bireyler, toplu yaşanılan yerlerde, alışkanlıklarından dolayı farklı yemekler tüketmek durumunda kalabiliyor. Bu durum sindirimle ilgili sorunlara yol açabiliyor.
Peki ne yapılmalı?
İshalden korunmak için, bireysel temizliğe ve hijyenik gıda tüketimine önem verilmesi gerektiği muhakkaktır. El yıkama alışkanlığı kazanılmalıdır. Yemeklerden önce, tuvalet sonrası ve gerektikçe eller bol su altında iyice sabunlanmalı. Bu bile, ağız yolu ile bulaşan enfeksiyonların, yüzde 50'nin üzerinde bir oranda düşmesine yol açar. Gıdaların temiz olmasına dikkat edilmeli. Meyve ve sebzeler bol suyla iyi yıkanmalı. Suyu kaynatarak ya da klorladıktan sonra içmek, her zaman için en güvenli yöntemdir. İshale yakalanıldığında, su ve sulu gıdalar tüketimine önem verilmeli. Günlük iki litre sıvı mutlaka tamamlanmalıdır. İshal ayrıca vitamin ve mineral kaybına da neden olacağından besin seçimine dikkat edilmeli. Yaz meyvelerinden şeftali ishal için uygun bir meyvedir. Bol bol yoğurt tüketilmeli. Ayrıca, pirinç lapası ve yayla çorbası yine ishalde yenebilecek uygun yiyeceklerdir. Barsağı çalıştıracak meyve ve sebzelerden de uzak durulmalıdır. Toplumumuzda hâlâ ishalli çocuğa su verilmemektedir. Bu çocukta ölüme neden olabilir. Bu nedenle öncelikle kaynatılmış temiz su içirilmelidir. Çünkü, ishal nedeniyle zaten çok sıvı kaybedilmiştir. İshalli bebeğe anne sütü verilmeye devam edilmeli. Dışkının kanlı olması ya da hastanın ateşinin yükselmesi durumunda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İshal ciddi bir hastalıktır, basite alma hatasına düşülmesi, ölümle sonuçlanabilecek olumsuzluklara neden olabilir. Temizlik alışkanlığı ve temiz gıda tüketiminin, etkin korunma yöntemi olduğunu kesinlikle unutmamak gerekir.
Sağlıklı günler dileklerimle...
Deniz Şafak Akçayoğlu
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Otacı Sağlıklı Zayıflama ve Beslenme Kulubü
Tel : 0.212.557 00 99-Fax : 0.212.554 29 15
Diy. Uz. Deniz Şafak Akçayoğlu / diğer yazıları
- Sebze ve meyveler / 26.08.2003
- Ekmek yemek zararlı mı? / 25.08.2003
- İshalde beslenme / 08.07.2003
- Yaz mevsiminde beslenme / 07.07.2003
- Zayıflamada lif ve spor / 03.07.2003
- Neden kilo alıyoruz? / 02.07.2003
- Sağlıklı zayıflama nasıl olur? / 01.07.2003
- Ekmek yemek zararlı mı? / 25.08.2003
- İshalde beslenme / 08.07.2003
- Yaz mevsiminde beslenme / 07.07.2003
- Zayıflamada lif ve spor / 03.07.2003
- Neden kilo alıyoruz? / 02.07.2003
- Sağlıklı zayıflama nasıl olur? / 01.07.2003