logo
03 KASIM 2025


Mültecisiz tek yer vergi daireleri

14.08.2021 00:00:00
'Mültecisiz tek yer vergi daireleri' seslendirme dosyası:

Türkiye'de sığınmacı ve mülteci sorununun krizin de ötesine geçip artık ülkemiz için bir beka sorunu haline geldiği şeklindeki yorumlara katılmamak mümkün değil.

Türkiye'nin başkentinde sadece bu hafta yaşananlar bile bizi ne gibi tehlikelerin beklediğini gösteren işaretler mesabesinde.

Ankara'nın Altındağ ilçesinin Battalgazi mahallesinde 10 Ağustos akşamı Suriyeli bir grup ile mahalleli arasında çıkan kavga sonucu bıçaklanan Emirhan Yalçın'ın ölmesi üzerine, ilçenin Önder ve Battalgazi mahallelerinde gerginlik yatışmış olsa da tamamen bitmiş değil.

Kalabalık bir grubun düzenlediği yürüyüşün ardından iki mahallede yaşayan Suriyelilerin evleri ve dükkânlarına saldırıldı.

Elbette ölüme neden olsa da böyle kavgalardan sonra olaylara karışmamış Suriyelileri mağdur etmek tasvip edilemez. Ancak böyle kavgaların yaşanması hele de vatandaşların can güvenliğine kast edilmesi, bundan sonra çıkabilecek istenmeyen olaylarda toplumun vereceği tepkinin boyutlarının da öngörülmesinin mümkün olamayabileceğini gösteriyor.

Bu bağlamda Türkiye'de vatandaşların Suriyeliler başta olmak üzere sığınmacılara ve mültecilere bakışını ortaya koyabilmek amacıyla Aksoy Araştırma tarafından gerçekleştirilen Türkiye Monitörü araştırması çok çok önemli veriler önümüze koyuyor.

Bu araştırmada, katılımcılara Cumhurbaşkanı siz olsaydınız, 'Suriyelilerle ilgili ne yapmayı tercih ederdiniz?' sorusu sorulmuş. 

Araştırmaya katılanların yüzde 58.4'ü 'Suriye ile gerekli temasları sağlayıp, dönecek koşulların oluşmasını sağlarım' yanıtını verirken, yüzde 34.3'ü 'zorla da olsa ülkesine geri gönderirdim' seçeneğini tercih etmiş.

Araştırmada vatandaşların yanıtları siyasi parti tercihlerine göre de derlenmiş.

Buna göre 24 Haziran 2018 Milletvekili seçimlerinde AKP'ye oy vermiş seçmenin yalnızca yüzde 8.2'si 'Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de kalmaları için entegrasyon politikalarına ağırlık verirdim' yanıtı vermiş. 

AKP'li seçmenin yüzde 27.6'sı 'Suriyeli sığınmacıları zorla geri gönderirdim' derken, yüzde 64.2'si 'Suriye'yle ilişkileri düzeltip ülkelerine dönecekleri koşulları hazırlardım' şeklinde cevaplamış.

Yanıtlar MHP'li seçmende ise yüzde 29.4 'Suriyelileri zorla geri gönderirdim', yüzde 57.8 'Suriye'yle ilişkileri düzeltip ülkelerine dönecekleri koşulları hazırlardım', yüzde 12.7 'Suriyeli sığınmacıların entegrasyonuna ağırlık verirdim' şeklinde.

Bu oranlar AKP ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı hükümetinin, Suriyeli sığınmacılarla ilgili izlediği politikanın kendi seçmenleri nezdinde dahi karşılığı olmadığını ve desteklenmediğini göstermektedir. 

Bu durum Cumhur İttifakı'nda yer alan partilerin, özellikle de AKP'nin siyasi geleceğinin tehlikede olduğunu ortaya koyuyor.

Bu yüzdendir ki son günlerde sığınmacılara karşı operasyonların gazına basıldı. İşyerleri basılıyor ve sığınmacılar yaka paça toplanıyor. 

Peki, bu toplanan sığınmacılar, Suriye'ye sınır dışı edilmediğine göre ne yapılıyor?

Kulağıma gelen bilgilere göre polis ya da bekçilerin topladığı sığınmacılara 15 güne kadar İstanbul'u terk edeceğini belirten bir kâğıt imzalandıktan sonra serbest bırakılıyorlarmış.

Eğer yapılanlar bunlarsa sığınmacı sorununa çözüm bulmak değil, bununla halkın gözünün boyanmak istendiği anlaşılıyor.

Oysa aslında ülkemizde beka sorunu haline gelen sığınmacı sorununun çözümü çok basit, öncelikle ülkeye girişleri engellenmeli, Türkiye'de bulunanların ülkelerine dönüşleri teşvik edilmeli, ülkemizde el bebek gül bebek yaşamalarına izin verilmemeli ve tavizsiz bir sığınmacı politikası izleyerek Türkiye sığınmacılar için cazip bir ülke olmaktan kurtarılmalı.

Ancak hükümet ya verdiği sözlerden dolayı ya da açıklamadıkları başka unsurlardan dolayı sığınmacılara karşı eli kolu bağlı gibi davranıyor. 

Halkın kendini sadece vergi dairelerinde Türkiye'de olduğunu hissetmesine bir son vermek isteniyorsa -sığınmacı ve mültecilere göremeyeceğiniz tek yer vergi daireleri hâlihazırda- sığınmacı krizinin Türkiye için bir ölüm kalım meselesi haline geldiğini hükümetin bir an önce idrak edip, milletin istedi şekilde bir çözüm üretmelidir.

Yoksa Türkiye'yi sığınmacı bataklığına daha da batarken, hükümeti oluşturan partiler de siyaset bataklığına gömülecek.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Orhan Dede / diğer yazıları
Balıkesir'de 4,9 büyüklüğünde deprem
Merkez üssü Sındırgı ilçesi
BTP'den Bursa'da ‘Geleceği Savunmak’ programı
'Bir neslin yetişmesi 20 yıl'
Avrupa ortalamasının altındayız
Türkiye'de kalp krizi yaşı düşüyor
Yeniden değerleme oranı belli oldu
Vergi, harç ve cezalara zam geldi
Gazze, Suriye ve Kıbrıs mesajları
Erdoğan İSEDAK toplantısına konuştu
Emeklilerin 4 aylık enflasyon farkı belli oldu:
Yüzde 10.25
Öcalan'ın özerklik talebine destekle suçlanıyor!
Ahmet Özer'e 15 yıla kadar hapis talebi
Trump'ın saldırganlığının sebebi ortaya çıktı
ABD'nin kamu borcu 38 trilyon doları aşarak rekor düzeye ulaştı
Enflasyon yükselişte
TÜİK beklenen açıklamayı yaptı
Trump'tan Maduro'ya açık tehdit:
"Günleri sayılı"
İsrail basınından orduya '7 Ekim' suçlaması
'Saldırıdan önceki uyarılar dikkate alınmadı"
İsrail-Lübnan sınırında hareketlilik
Lübnan ordusu, İsrail'in hareketliliğine karşı güneyde alarma geçti
Müthiş geri dönüş
Fenerbahçe Beşiktaş'ı 2-0'dan gelip yendi
İşte fiyatı en çok artan ve azalan ürünler
Zam şampiyonu kadın kabanı
Büyük felaket kapıda
Hiç buz kalmayabilir
Balıkesir'de 4,9 büyüklüğünde deprem
Merkez üssü Sındırgı ilçesi
BTP'den Bursa'da ‘Geleceği Savunmak’ programı
'Bir neslin yetişmesi 20 yıl'
Avrupa ortalamasının altındayız
Türkiye'de kalp krizi yaşı düşüyor
Yeniden değerleme oranı belli oldu
Vergi, harç ve cezalara zam geldi
Gazze, Suriye ve Kıbrıs mesajları
Erdoğan İSEDAK toplantısına konuştu
Emeklilerin 4 aylık enflasyon farkı belli oldu:
Yüzde 10.25
Öcalan'ın özerklik talebine destekle suçlanıyor!
Ahmet Özer'e 15 yıla kadar hapis talebi
Trump'ın saldırganlığının sebebi ortaya çıktı
ABD'nin kamu borcu 38 trilyon doları aşarak rekor düzeye ulaştı
Enflasyon yükselişte
TÜİK beklenen açıklamayı yaptı
Trump'tan Maduro'ya açık tehdit:
"Günleri sayılı"
İsrail basınından orduya '7 Ekim' suçlaması
'Saldırıdan önceki uyarılar dikkate alınmadı"
İsrail-Lübnan sınırında hareketlilik
Lübnan ordusu, İsrail'in hareketliliğine karşı güneyde alarma geçti
Müthiş geri dönüş
Fenerbahçe Beşiktaş'ı 2-0'dan gelip yendi
İşte fiyatı en çok artan ve azalan ürünler
Zam şampiyonu kadın kabanı
Büyük felaket kapıda
Hiç buz kalmayabilir
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.