S-300'ler Suriye'ye konuþlandýrýldýðýndan bu yana Ýsrail'in Suriye saldýrýlarý býçak gibi kesildi.
Hatýrlarsanýz, 17 Eylül'de, Ýsrail savaþ uçaklarý Rus Ýl-20 uçaðýna tuzak kurarak Suriye'nin dost-düþman tanýma özelliði olmayan S-200 hava savunma sistemlerinin hedefi haline getirmiþ ve vurulan uçak 15 personeliyle beraber düþmüþtü. Moskova, bu hadisenin sorumlusunun Ýsrail olduðunu açýklamýþ ve bunun karþýlýksýz kalmayacaðýný belirtmiþti.
Rusya, daha önce Ýsrail'in talepleri doðrultusunda Suriye'ye vermeyeceðini ilan ettiði S-300 savunma sistemlerini bu olay gerekçesiyle Suriye'ye verme kararýný açýkladý ve gönderilen 4 adet S-300 bataryasý 20 Ekim'de devreye sokuldu.
Ýmajý yerle bir olan Ýsrail, Reuters'e servis ettiði haberlerle Suriye'ye saldýrdýk iddialarýnda bulunsa da, Suriyeli askeri kaynaklar bu iddialarý yalanladý.
Kaynaklar, Ýsrail Hava Kuvvetleri'nin, sýnýrlarýn yakýnlarýnda uçuþ gerçekleþtirse de, tartýþmalý Golan Tepeleri'nden veya Lübnan'dan hava sahasý ihlalinde bulunmadýðýný belirtti.
Zaten Ýsrail'den yapýlan açýklamalar da, Ýsrail'in saldýrý yapmak istediðini ama bunu baþaramadýklarýný açýkça gösteriyor. Ýsrail'in Kudüs'ten sorumlu Bakaný Zeev Eklin, S-300'lerle ilgili olarak, "Bu füzeler Ýsrail'in operasyonlarýna katýlan uçaklarýmýzý hedef almasý halinde kendileri hedef olacak ve imha edilecektir. Umarým istenmeyen bu tür geliþmeler yaþanýrken S-300 rampalarýnýn yanýnda Rus askerleri olmaz. Çünkü Moskova, net bir þekilde bu silahýn Suriye'ye verildiðini ilan etmiþti" dedi.
Bu tehditkâr açýklamaya Rusya'dan cevap gecikmedi. Rusya parlamentosunun alt kanadý Duma Savunma Komitesi Baþkaný General Vladimir Þamanov, "Suriye'ye sevk ettiðimiz S-300 füze rampalarý esaslý bir þekilde korunuyor. Þam yönetimi ise Suriye'ye saldýrý gerçekleþtirecek herhangi ülkeye karþýlýk verme hakkýna sahiptir" ifadelerini kullandý.
4 adet S-300 bataryasý, Suriye'nin hava sahasýný özellikle de tehdit aldýðý bölgelerde tamamen koruma altýna alýyor. Bu sistemler, 1960 yapýmý S-200'ler gibi deðil; dost-düþman ayrýmý yapabiliyor ve 250 kilometre menzile sahip…
Ne Amerikan füzelerinin ne de Ýsrail saldýrýlarýnýn bu savunma sistemini aþabilmesi mümün gözükmüyor. Zaten aþabilseydi bugüne kadar bunu en azýndan denerdi.
Ýsrail, daha önce yaptýðý açýklamalarda, Rusya'nýn 20 yýl önce Kýbrýs Rum Kesimi'ne sattýðý S-300 bataryalarýný Yunanistan'ýn izniyle Rodos adasýnda incelediðini, bu sisteme karþý elektronik önlem geliþtirdiðini açýklamýþtý. Rusya da Suriye'ye verilen S-300'lerin, 20 yýl önceki S-300'lerle hiçbir alakasýnýn olmadýðýný, oldukça geliþtirildiðini belirtmiþti.
Yani Ýsrail nereden girmeye kalksa, cevabýný alýp oturuyor. Eli kolu baðlý vaziyette…
Ýl-20 vakasý, Ýsrail'e sadece Suriye'yi kaybettirmedi, çok daha önemli bir kayba uðradý, Rusya'nýn, Ýsrail'in tüm Ortadoðu'daki büyük Ýsrail hesaplarýna dur demesine neden oldu.
S-200'lerde dost-düþman ayrýmý teknolojisi yoktu ama Ýl-20 uçaðýnýn Ýsrail tuzaðý sebebiyle S-200'le vurulmasý hadisesi bir turnusol oldu, Rusya için Ýsrail'in bir düþman olduðu gerçeðini ortaya çýkardý.
Suriye'de sadece S-300'ler yok elbette, Hmeymim'de bulunan Rus hava üssünde S-400'ler de konuþlu vaziyette… Fakat bunlar aktif halde deðil… Esasen Rusya S-400'leri þu an için aktifleþtirmeyi düþünmüyor, çünkü bir alt model olan S-300'ler Ýsrail'i ve arkasýndaki ABD ve Batýlý ülkeleri zaten durdurabiliyor.
S-400'leri aþabilecek bir NATO silahý yok. 600 kilometre uzaklýktaki tehdidi belirleyebiliyor, 60 kilometre mesafedeki balistik hedefleri, 400 kilometre uzaklýktaki aerodinamik hedefleri ve 5 metre kadar alçak yükselikteki hedefleri rahatlýkla vurabiliyor.
Rusya bununla da sýnýrlý kalmýþ deðil, S-500'leri de geliþtiriyor ve çok yakýnda seri üretime geçileceði belirtiliyor.
Rusya'nýn yeni geliþtirdiði Semerkant radar silahý ise oldukça dikkat çekici… Bu silah NATO'ya ait tüm komuta sistemlerini devre dýþý býrakma özelliðine sahip… Rusya Savunma Bakanlýðý, Kasým 2019'a kadar 13 Semerkant sistemini devreye sokmayý planlýyor.
Bütün bu geliþmeler, ekonomisini ABD'nin kokuþmuþ kapitalizminden kurtaran ülkelerin ne noktaya gelebileceðini gösteriyor.
Kapitalizm ve Batý hayranlýðý eteðimizdeki taþlardýr; tam baðýmsýz olarak bu eteðimizdeki taþlarý dökersek, Rusya, Çin gibi kendi gücümüzün farkýna varacaðýz.
BRICS devletleri 2005 yýlýndan sonra Prof. Dr.
Haydar Baþ'a ait
Milli Ekonomi Modeli ile bu küresel sömürü politikalarýndan kurtuldular, eteklerindeki taþlardan, boyunlarýndaki zincirlerden kurtuldular. Bu gerçeði 27 Þubat 2013 tarihinde Prof. Dr. Haydar Baþ'ý Duma'ya davet ederek ilan ettiler. Biz ise Türkiye olarak hala bu gerçeði görmemekte ýsrarlýyýz.
2019 yýlýnda alacaðýmýz S-400 sistemleri elbette ki hava sahamýzý en güzel þekilde koruyacaktýr ama unutmayalým ki, bugün ekonomi üzerinden yapýlan saldýrýlar hava saldýrýlarýndan daha etkilidir. Bunu çok kýsa bir zaman önce yaþadýk.
Ekonomi sahamýzý da Milli Ekonomi Modeli ile koruma altýna almak zorundayýz.