logo
29 MART 2024

Seçim mi dediniz!

30.06.2018 00:00:00
BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş dedi ki: "Seçime niçin girmiyoruz? Çünkü Atatürksüz ve adaletsiz bir seçim." 
BTP yetkilileri de dediler ki: "Bu seçim bir projedir; Suriye'de, Irak'ta silahla dayatılan rejim değişikliği Türkiye'ye seçimle dayatılıyor. Bu seçim bir tiyatrodur. Cumhur İttifakı'nı ve Millet İttifakı'nı oluşturan partiler rakip gözükse de aslında aynı projede rol alıyorlar. Bu nedenle seçim sonunda rejim değişikliği gerçekleşecek. Biz bu suçun ortağı olmayacağız. Bu tiyatroda figüran olmayacağız."
Bugünden geriye bakarak bu açıklamaları daha iyi anlıyoruz. Ama ben büyük çoğunluğun hala bir şey anlamadığı kanaatinde olduğum için perdeleri biraz daha aralamak istiyorum. 
Seçimden önce ne demiştik: "Rejim değişikliği kalıcı hale gelecek." 
Gerçekleşti mi?
Evet.
Atatürk'ün kurduğu rejimin değiştirilmek istendiği bir seçimde "Atatürk" diyeni duydunuz mu?
Yok.
Ne demiştik: "Atatürksüz bir seçim." 
Seçim sonucunda Kemal Kılıçdaroğlu, "kazandım" diyor.
Muharrem İnce, "kazandım" diyor.
Meral Akşener, "kazandım" diyor.
Recep Tayip Erdoğan ve Devlet Bahçeli zaten "biz kazandık" diyor. 
Bu tabloya baktığımız zaman herkes kazandı.
Kişi siyasetinden kurtulup büyük fotoğrafa baktığımızda gördüğümüz tablo: "Ülkenin rejimi değişti." 
Rejim değişikliğini isteyenler kazandığına göre "kazandık" diyenlerin hepsi aynı tarafta.
Biz ne demiştik: "Millet İttifakı'nı oluşturan partiler de rejim değişikliğini istiyor."  
Aynı taraf, meselesini biraz daha açacağız. 
Seçim öncesinde kurdukları güdük ittifak, izledikleri siyaset ile ilgili çok şey söyleyebiliriz, söyledik de... Ancak, seçim gecesi ve sonrasında yaşanalar kimin hangi tarafta durduğunu göstermek için yeterli olduğu kanaatindeyim. 
Muhalefet, oylara sahip çıkmak ve hilenin önüne geçmek için "Adil Seçim Platformu"nu kurdu. 700 bin insan görev aldı. Ankara'dan İstanbul'dan Urfa'ya Van'a kadar her yerde sandık görevine giden insanlar oldu. 181.869 sandık olduğunu hatırlatırım. Tüm bu hazırlıklar seçim günü oylara sahip çıkıp hilenin önüne geçmek içindi.
Ancak Adil Seçim Platformu seçim gecesi çöktü! Veri alamadı, tasnif edemedi, sistem çöktü vs. Önemli değil. 
Önemli olan şu: Adil Seçim Platformu seçim sonucu ile ilgili kamuoyu ile veri paylaşmadı. Yani hiçbir işe yaramadı. İnsanların emekleri, fedakârlıkları heba edildi. Millet Anadolu Ajansı verilerine mahkum edildi. 
CHP'nin ve diğer partilerin sandıklarda görevlileri vardı. Bunlar müşahit, gözlemci değil. Sandık kurulu üyesi. Yani resmi sandık görevlisi. Onlar da hiçbir veri paylaşmadı. 
Seçim günü ilk saatlerde; bu iş ikinci tura kaldı açıklamasını yaptıktan birkaç saat sonra, "Adam kazandı; büyük fark attı, kabul ediyoruz" dediler. 
CHP Genel Merkezi, seçimden iki gün sonra yaptığı kamuoyu açıklamasında,
"26 Haziran itibariyle sandık sonuçlarının %90'ı elimize ulaştı. Bizim sistemimizde sorun yok" diyerek adeta dalga geçti.   
Yalova Belediye Başkanlığı seçimlerinde İl Seçim Kurulu'nda sabahlayıp sandalye üzerinde uyuklarken fotoğraflanan Muharrem İnce, Türkiye'nin kader seçiminde sayımın başladığı 17.00 itibariyle açıklama yaptı. Ondan sonra gören olmadı. 
"YSK'nın önünde beni ancak kazıyarak alırsınız" diyen Meral Akşener'i oy kullandıktan sonra gören olmadı.
Kısaca yüz binler sandık başına gidip oyuna sahip çıktı. Ancak onlardan sonuçları alıp kamuoyu ile paylaşacak, YSK verileri ile karşılaştırıp yanlışa müdahale edecek Muhalefet Partisi bulunamadı. Anadolu Ajansı'nın manipülasyon yaptığını açıklayanlar, milleti Anadolu Ajansı verilerine mahkum ettiler.  
Siz hâlâ "kim hangi tarafta?" diye soruyorsanız; susma hakkımı kullanıyorum.
"Bu seçim bir tiyatro" dedik. "Adaletsiz bir seçim" dedik. "Sonucu baştan belli olan bir seçim" dedik. 
Bu konunun daha iyi anlaşılması için bazı rakamlar vermek istiyorum. 
Önce seçim sonucuna ilişkin rakamlar:
Bu seçimde kendilerinin bile izah edemedikleri en ilginç sonuç MHP'nin aldığı %11,13'lük oran. MHP; Osmaniye, Mersin, Adana gibi en çok oy aldığı yerlerde oy kaybederken Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 2015 seçimlerine göre ortalama 1,5-2 kat oy arttırmış. Van'da %155 oranında oy arttırmış, Muş'ta %160 oy arttırmış, Diyarbakır'da %80 artış göstermiş, Mardin'de %181 artış göstermiş, Şırnak'ta %203 artış göstermiş, Hakkari'de %131 artış göstermiş. Doğu ve Güneydoğu illerinin nerede ise tamamında MHP oyunu en az ikiye katlamış. Sosyolojik olarak ya da başka bir mantıkla bu sonucu izah etmek mümkün değil. 
İzahı mümkün olmayan bir diğer rakam verelim:
Doğu ve Güneydoğu'da milletvekilliği için sandığa gidenlerin önemli bir kısmı Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy vermemiş gözüküyor. Van'da sandığa gidip milletvekili seçiminde oy kullanıp Cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmayan seçmen sayısı 15 bin 811, Muş'ta bu sayısı 5 bin 636, Diyarbakır'da 25 bin 517, Mardin'de 11 bin 901. Bu illerde HDP'nin oy oranı %50'nin üzerinde. Yani bu insanlar sandığa gitmişler HDP'ye oy vermişler, ancak Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmamışlar. Selahattin Demirtaş bazı konuda HDP'den ayrı düştü diyeceğiz ama adam hapiste propaganda yapmadı ki ayrı düşsün. 
Şu kadarını söyleyelim: Cumhurbaşkanı seçimlerinde Selahattin Demirtaş ya da diğer muhaliflerin oyundaki artış, seçimin ikinci tura kalmasına sebep olacaktı. Bunlara yapılacak en güze izah "biz yaptık oldu"dur. 
Rakam Vermeye devam edelim: 
Seçim güvenliği, güvenirliğinin ilk şartı seçmen listelerinin güvenli ve güvenilir olmasıdır. Seçmen listelerini YSK tarafından belirlenip tutuluyordu. Ne zamana kadar? 2010 referandumuna kadar. 2010 referandumu öncesinde listelerin nüfus müdürlüğü kayıtlarına göre belirlenmesi kabul edildi. Yani seçmen listeleri siyasal iktidar tarafından belirlenir oldu. Ne oldu ise odan sonra oldu. 
2007 seçimlerinde listeleri YSK belirlemişti. Nüfus 69.4 milyon, seçmen sayısı ise 42.8 milyondu. 2010 referandumunda, nüfus müdürlüğü listesi seçmen listesi olarak kabul edildi. Ülke nüfusu 72.1 milyon, seçmen sayısı 52.8 milyon. Nüfus artışı 2,7 milyon, seçmen 10 milyon arttı. 
Bu nasıl olur?
Hatırlayınız; o referandum öncesinde Fetullah Gülen, "Bu referandum çok önemli, mezardakileri çıkarın sandıkta oy kullandırın" demişti. Görülen o ki; yaklaşık 8 milyon kişi mezardan çıkarıldı ve oy kullandırıldı.
7 Haziran 2015 seçimlerinde; nüfus 78.2 milyon, seçmen sayısı 54.8 milyon. Nüfus artışı 6 milyon, seçmen artışı 2 milyon.
1 Kasım 2015'te tekrar seçim yaptık; nüfus 78.7 milyon, seçmen 56.9 milyon. Nüfus artışı 500 bin, seçmen artışı 2,1 milyon olmuş. Mezardakiler devreye girince sonuç istenildiği gibi çıktı. AKP tek başına iktidar oldu.
Devam edelim. Nisan 2017'de referandum yaptık. Nüfus 79.8 milyon, seçmen 58,4 milyon. Nüfus artışı 1,1 milyon, seçmen artışı 1,5 milyon. 
Haziran 2018 seçimleri: Nüfus 80.8 milyon, seçmen sayısı 59.4 milyon. Nüfus artışı 1 milyon, seçmen artışı 1 milyon. Yani son 10 yılda toplam nüfus 11.4 milyon artarken, seçmen sayısı 16.6 milyon arttı.
Yine TUİK verilerine göre Türkiye nüfusunun %28.3'ü 18 yaşından küçük, yani oy kullanmıyor. 11.4 milyonluk nüfus artışının 3.2 milyonu oy kullanmayan çocuklar. Oy kullanacak yaştaki nüfus artışı 8.2 Milyon artarken seçmen sayısı artışı 16.6 milyon artıyor.
Siz hâlâ "seçim yaptık, sonuçları biz belirledik" diyorsanız, ben yine susma hakkımı kullanacağım. 
 
Lütfullah Önder / diğer yazıları
Oy sayımı iftar saatine denk geliyor
YSK 'iftar' konusunda karar verdi
'İBB adayını çek' teklifine yanıt verdi
AKP'ye 3 şartını açıkladı
AKP'den bir seçim klasiği
Seçime 3 gün kala gaz bulundu!
İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
Almanya'nın öteki yüzü
Avrupa'nın ilk siyonist ülkesi Almanya!
CHP adayı istifa edip AKP'ye katıldı
'Erdoğan'ın emrinde olacağız'
Rezalet ötesi
Yahudi askerler aşağılıkta da zirvede!
'Sandık, hepimizin namusuna emanettir'
Erdoğan son mitingini yaptı
'Gençler BTP’ye akın ediyor'
Zeytinburnu'nda BTP coşkusu
'Para sayma' soruşturmasında Muammer Keskin'in ifadesi
'Bağış karşılığı makbuz almadım'
Yargıtay Başkanı seçimi 31 Mart sonrasına kaldı
10. turda da sonuç çıkmadı
1 Nisan'da okullar tatil mi?
Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı
Emekli maaşı için seçim sonrasını işaret etti
'Temmuz' ayında masaya yatıracağız'
Oy sayımı iftar saatine denk geliyor
YSK 'iftar' konusunda karar verdi
'İBB adayını çek' teklifine yanıt verdi
AKP'ye 3 şartını açıkladı
AKP'den bir seçim klasiği
Seçime 3 gün kala gaz bulundu!
İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
Almanya'nın öteki yüzü
Avrupa'nın ilk siyonist ülkesi Almanya!
CHP adayı istifa edip AKP'ye katıldı
'Erdoğan'ın emrinde olacağız'
Rezalet ötesi
Yahudi askerler aşağılıkta da zirvede!
'Sandık, hepimizin namusuna emanettir'
Erdoğan son mitingini yaptı
'Gençler BTP’ye akın ediyor'
Zeytinburnu'nda BTP coşkusu
'Para sayma' soruşturmasında Muammer Keskin'in ifadesi
'Bağış karşılığı makbuz almadım'
Yargıtay Başkanı seçimi 31 Mart sonrasına kaldı
10. turda da sonuç çıkmadı
1 Nisan'da okullar tatil mi?
Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı
Emekli maaşı için seçim sonrasını işaret etti
'Temmuz' ayında masaya yatıracağız'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.