logo
23 NİSAN 2024

Yazı Dizisi : İslamcı fundamentalizm fobisinden islam terörizmi paranoyasına

16.11.2001 00:00:00
İslamcı fundamentalizm fobisinden islam terörizmi paranoyasına

SUNUŞ: 11 Eylül süreci ile Amerika eksenli Batı, eski Hıristiyan topraklarını yeniden ele geçirme projesi demek olan RECONQUİSTA idealini, aktif bir politikaya dönüştürmüştür. Batı bunu gerçekleştirmek için de Amerika öncülüğünde müslümanlara karşı küresel çapta ENGİZİSYON uygulamaktadır. Reconquista ve Engizisyon, aslında hiç de yabancı olduğumuz kavramlar değil. Tarihte eşi ve benzeri görülmedik bir zulümle tek bir müslümanın dahi bırakılmadığı Endülüs'ün hatırası zihnimizde hala tazeliğini korumaktadır. Engizisyon, malum, işkence yoluyla Endülüslü müslümanların zorla hıristiyanlaştırılmasının adıdır. Bunun da ötesinde engizisyon, hıristiyanlığı kuşkulu olanların ya sürgüne gönderilmesi ya da ateşte yakılmasıdır. Yalnız Endülüs mü? Viyana kapılarından Edirne'ye kadar soykırım kurbanı çoğu Türk 5 milyon civarındaki şehidimizi nasıl unutabiliriz? Ve şimdi de sıra Batılıların Hıristiyanlığın anavatanı saydığı Anadolu'ya geldi. "Türkleri Orta Asya'ya göndermeyi amaçlayan "Şark Meselesi"ni unutmak mümkün mü?11 Eylül süreciyle başlatılan modern zamanların Reconquista'sı ve Engizisyon'u ile Endülüs'e yönelik Reconquista ve Engizisyon arasında dikkat çekici benzerlikler vardır. Biz bu yazı dizisinde tarihle aktüalite arasında mekik dokuyacağız, ancak ne tarihle ne de bugünle yetineceğiz. Asıl amacımız geleceğe ışık tutmak olacaktır. Ali Rıza Bayzan

AMERİKA DÜŞMANSIZ YAŞAYAMAZ

1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılması ile Amerikan eksenli kapitalizm ile Rus eksenli sosyalizm arasındaki Soğuk Savaş sona ermiştir. Ancak ilginçtir Amerikan eksenli Batı kapitalizmi, düşmansız yaşayamayacağı için kendisine bir düşman üretmek zorunda idi. Batılı entelektüeller, stratejistler ve politikacılar bu konuda hiç de geç kalmadılar. Uzun boylu düşünmeye de hiç gerek duymadan Batı karşısında İslam'ı yok edilmesi gereken bir düşman olarak ilan ettiler. Amerikan dışişlerine 20 yıl boyunca çalışmış, bu dönemde üç yılını İstanbul'da bulunmuş ve CIA'de Ortadoğu ile ilgili uzun vadeli öngörüler bölümünde ulusal istihbarat görevlisi olarak çalışmış RAND'ın üst düzey siyaset bilimcilerinden Graham E. Fuller bu durumu şöyle teşhis etmektedir: "Gerçekte Soğuk Savaş biteli beri, dünyada bir sonraki ideolojik mücadelenin İslam ile Batı arasında olacağı konusunda spekülasyona girişmek moda haline gelmiş bulunuyor. Bu spekülasyonun temelinde ise, ille de Batılı ülkelere meydan okuyacak yeni bir 'izm'in ortaya çıkması gerektiği inancı yatıyor. Bu önerme tümüyle temelsiz de değil: Batı'nın özellikle ABD'nin kültürel, siyasi, ekonomik ve askeri arenada ortaya koyduğu simgesel ve reel güç, ürkütücü ve müdahaleci bir nitelik taşıyor. Batı'nın dünyadaki varlığı, neredeyse tanım gereği, bir tür karşılık (düşman) yaratmaya mahkum bulunuyor."1 Kimi yazarlar bu süreci "Yeni Soğuk Savaş" adı altında değerlendirmektedir.2 Düşmansız yaşayamamak aslında Batı düşünüş geleneğinden ileri gelmektedir. Postmodrenist filozof Jacques Derrida, Batı metafiziğini, bir terimin diğeri üzerinde ayrıcalıklı kılındığı (rasyonelin irrasyonel ... üzerinde) bir ikili karşıtlığın 'şedit hiyerarşi'sinden müteşekkil bir biçimde karaterize etmektedir. İkincil terimler hiyerarşisinin varlığının garantisidir; sistemin dışındadırlar, ancak buna rağmen sistemin gerçek imkanının şartını oluşturmaktadırlar.3

İSLAMCI FUNDAMENTALİZM FOBİSİ'NDEN İSLAM TERÖRİZMİ PARANOYASINA

İslam'ı hedef gösterme konusunda Yahudiler de olağanüstü gayret sarfetmektedirler. Örneğin Yahudi asıllı Amerikalı stratejist Samuel Huntington'un "Medeniyetler Çatışması mı?" başlıklı tezinde4, medeniyetlerin alameti farikası dindir ve medeniyetler arası fay hattı da din üzerine kuruludur. Batılı entelektüllerin ve stratejistlerin yanısıra siyasetçiler de Amerikan merkezli Batı hegemonyasına en büyük meydan okumanın İslam'dan geldiğini ileri sürmektedir. Yine Yahudi asıllı Amerikalı tarihçi Prof. Dr. Bernard Lewis'in The Atlantic Monthly dergisinde 1990 Eylül'ünde yayımlanan "The Roots of Muslim Rage/Müslüman Öfkesinin Kökleri" başlıklı uzun makalesinde5 işlediği tez de, İslâm'ın sadece Hıristiyanlık'la değil, Hıristiyanlık Dünyası (Christendom) da denilebilecek bütün bir Batı ile kavgalı olduğudur. ABD eksenli Batı, bir bütün olarak İslam dünyasını karşısına almak yerine stratejik bir tavırla "liberal İslam, fundamentalist İslam" ayrımı yapmaktadır. Amerika'nın liberal İslam'dan anladığı, Batı çıkarlarına/sömürü düzenine hizmet eden müslümanlardır. ABD, İslam ülkelerindeki Yeni Dünya Düzeni'ne boyun eğmek istemeyen oluşumları, "İslamcı fundamentalizm" olarak adlandırarak savaş açmaktadır. Bu konuda "Batıcı müslümanların" da desteğini arkasına almaktadır. Halbuki yarın sıra onlara gelecektir. Çünkü Amerika ve Batı açısından Batıcı müslümanlar da potansiyel olarak bir tehdit unsurudur. Nitekim "Batıcı müslümanların" en popüler örneği Suudi Arabistan, "petrol ambargosu" ile Batı'ya meydan okumamış mıydı? Graham Fuller, bu örneğin altını özellikle çizmektedir. Ezcümle S. Sayyid'in deyişiyle Batı "kızıl korkunun" yerine yapay olarak "İslamcı fundamentalizm fobisi" yaratmaya çalışmaktadır.6 Malum, psikiyatrik bir kavram olarak "fobi" gerçekçi olmayan, mantıksız korkuları ifade eden bir davranış bozukluğudur. İlginçtir, hasta, korkusunun anlamsız ve saçma olduğunu bilmesine rağmen fobilerinden kolay kolay kurtulamaz. Ancak daha tehlikeli olan hiç kuşkusuz "paranoya"dır. Kontrol edilemeyen fobilerin paranoyaya dönüşmesi pekala mümkündür. Ve nitekim 11 Eylül süreciyle Batı "İslamcı fundamentalizm fobisi" yerine yine yapay olarak kitlelere "İslam paranoyası"nı aşılamaktadır. Bunu da İslam'ı "terörizm", Müslümanları da "terörist" kavramlarıyla özdeşleştirmek yoluyla gerçekleştirmektedir.

FUNDAMENTALİZM YAFTASI

Batılıların fundemantalizm kavramını tercih etmesi de rastlantısal değil elbette. Çünkü fundamentalizm, Kaliforniya Üniversitesinde Profesör olan Ö. Faruk Abdullah'ın da dikkat çektiği gibi, hoşgörüsüz, bencil, ırkçı, irrasyonel, saldırgan, çağdışı, fanatik, dogmatik, siyasal açıdan tehlikeli, doğal olmayan gibi anlamlar da içermektedir. 7 Ö. Faruk Abdullah bir yana Batılı kimi araştırmacılar bile fundamentalizm kavramını açıklayıcı olmaktan çok aşağılayıcı ve haksız bir kavram olarak görmektedir.8 Batı'nın çıkarlarını zedelemesi muhtemel tüm oluşumlar, terörizm olarak yaftalanmaktadır Batı tarafından.

DİPNOTLAR:

1. Graham E. Fuller, Ian O. Lesser, Kuşatılanlar İslam ve Batı'nın Jeopolitiği, çev., Ö. Arıkan, İst.1996, Sabah yay., s. 1.

2. Mark Juergensmeyer, Yeni Soğuk Savaş, çev., A. Yalçın, İst.2001, Pınar yay.

3. S. Sayyid, Fundamentalizm Korkusu/A Fundamental Fear, çev., E. Ceylan, N. Yılmaz, Ank.2000, Vadi yay., s. 56.

4. Samuel Huntington, "The Clash of Civilizations?" Foreing Affairs, Yaz 1993; Türkçe çevirisi için bkz., Samuel P. Huntington, "Medeniyetler Çatışması mı?" çev., Y. ÖZGÜR, Yeni Hayat Dergisi, yıl 1999, sayı: 57, www.yenihayat.org/dergi/1999/57/7.html. Bu çerçevedeki yabancı ve yerli yazarların değerlendirmeleri ve tartışmaları için bkz., Medeniyetler Çatışması, ed., Murat Yılmaz, İst.1995, Vadi yay.

5. www.theatlantic.com/issues/90sep/rage.htm

6. S. Sayyid, Fundamentalizm Korkusu, s. 19. Batı'da İslamcı fundamentalizm fobisinin kimi tasvirleri için bkz., John L. Esposito, The Islamıc Threat: Myth or Realty, New York1992, Oxford University Press; Jochen Hippler and AnDr.ea Lueg (eds), The Next Threart: Western Perceptions of Islam, çev., L. Friese, London1995, Pluto.

7. Ömer Faruk Abdullah, Suriye Dosyası, çev., Hasan Basri, İst.1985, Akabe yay., s. 12 vd.

8. Juergensmeyer, Yeni Soğuk Savaş, 18 vd.

Yarın: ÜSTÜN DE?ERLERE SAHİP BATI İSLAM ÜLKELERİNİ BATILILAŞTIRIP FETHETMEK ZORUNDA İMİŞ

Ali Rıza Bayzanİletişim için: arbayzan@hotmail.comwww.bayzan.com
Özel'den 'erken seçim' sorusuna yanıt
'Seçmene saygısızlık olur'
İlk maçta gol sesi çıkmadı
Beşiktaş İstanbul'a umutlu döndü
'Ayaküstü olacak iş değil bunlar'
Özel'le görüşeceği tarihi açıkladı
Özel, 10. Cumhurbaşkanı Sezer ile görüştü
'Düzenli aralıklarla ziyaret edeceğiz'
Erdoğan'ın anayasa çağrısına yanıt verdi
'Bir şey uymamak için değiştirilmez'
İsmailağa şeyhi Hasan Kılıç uğurlandı
Erdoğan en ön safta yer aldı
Korhan Berzeg'in yaşadığı köyde flaş gelişme
Ceset parçaları bulundu
Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Bu kez Atatürk'ü andı
Muhammed Uğur'un hayali gerçek oldu
Mansur Yavaş'tan 23 Nisan jesti
En çarpıcı deprem uyarısı
'Baza ve koltuk altlarını doldurun'
İstanbul'da kutlamaların merkezi Taksim Meydanı'ydı
Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunuldu
Esad, Abhazya Dışişleri Bakanı'na söyleşi verdi
'ABD'yle zaman zaman görüşüyoruz'
Bilim adamından korkutan uyarı
'Sıcaklık 4 ila 6 derece arttı'
Erdoğan buradaki törene katılmadı
Devlet erkanı Anıtkabir'de
Özel'den 'erken seçim' sorusuna yanıt
'Seçmene saygısızlık olur'
İlk maçta gol sesi çıkmadı
Beşiktaş İstanbul'a umutlu döndü
'Ayaküstü olacak iş değil bunlar'
Özel'le görüşeceği tarihi açıkladı
Özel, 10. Cumhurbaşkanı Sezer ile görüştü
'Düzenli aralıklarla ziyaret edeceğiz'
Erdoğan'ın anayasa çağrısına yanıt verdi
'Bir şey uymamak için değiştirilmez'
İsmailağa şeyhi Hasan Kılıç uğurlandı
Erdoğan en ön safta yer aldı
Korhan Berzeg'in yaşadığı köyde flaş gelişme
Ceset parçaları bulundu
Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Bu kez Atatürk'ü andı
Muhammed Uğur'un hayali gerçek oldu
Mansur Yavaş'tan 23 Nisan jesti
En çarpıcı deprem uyarısı
'Baza ve koltuk altlarını doldurun'
İstanbul'da kutlamaların merkezi Taksim Meydanı'ydı
Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunuldu
Esad, Abhazya Dışişleri Bakanı'na söyleşi verdi
'ABD'yle zaman zaman görüşüyoruz'
Bilim adamından korkutan uyarı
'Sıcaklık 4 ila 6 derece arttı'
Erdoğan buradaki törene katılmadı
Devlet erkanı Anıtkabir'de

İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç'ın cenazesine Erdoğan ve damadı da katıldı

Fatih Camii'nde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.
23.04.2024 19:27:00 / Güncelleme: 23.04.2024 19:35:11
İhlas Haber Ajansı
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç'ın cenazesine Erdoğan ve damadı da katıldı
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç'ın cenazesine Erdoğan ve damadı da katıldı
İstanbul'da hayatını kaybeden İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç, son yolculuğuna uğurlandı.

Fatih Camii'nde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.



Mahmud Efendi'nin vefatı üzerine İsmailağa Cemaati'nin başına geçen Hasan Kılıç, dün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

94 yaşında hayatını kaybeden Hasan Kılıç için Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlendi.



Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Valisi Davut Gül, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ve Kılıç'ın çok sayıda yakını katıldı.



Hasan Kılıç'ın naaşı Sakızağacı Şehitliği'nde toprağa verildi.

Korhan Berzeg'in yaşadığı köyde ceset parçaları bulundu

Balıkesir'in Gönen ilçesinde yaklaşık bir yıl önce kaybolan ekonomist Korhan Berzeg'in yaşadığı köyün yakınlarında insana ait olduğu iddia edilen iskelet parçaları bulundu. Cumhuriyet Savcılığı ve jandarma olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı.
23.04.2024 18:25:00
İhlas Haber Ajansı
Korhan Berzeg'in yaşadığı köyde ceset parçaları bulundu
Korhan Berzeg'in yaşadığı köyde ceset parçaları bulundu
83 yaşındaki Korhan Berzeg olayında yeni gelişme yaşandı.

Türkiye'nin tanıdığı kayıp ekonomist Korhan Berzeg olayı sırrını korurken; bugün Berzeg'in evine 5 kilometre mesafede ormanlık alanda insana ait olduğu iddia edilen kemik parçaları ve eşyalar bulundu.

Olay yerine gelen jandarma ve olay yeri inceleme ekipleri çalışmalarını tamamladı.

Olay yerinden alınan parçalar Adli Tıp Kurumu morguna gönderilerek parçaların Korhan Berzeg'e ait olup olmadığı tespit edilecek.

Savcılığın ve jandarmanın olay yerindeki incelemesi ve DNA testinin ardından olayın sırrı aydınlanacak.

İskeletin yanında elbise parçaları ve kredi kartları da bulundu.

Berzeg; köpeği Tina ile ormana yürüyüşe gitmiş; 74 gün sonra köpeği evine geri dönmüş kendisinden 312 gündür haber alınamamıştı.

BTP Beylikdüzü teşkilatı 23 Nisan'ı kutladı

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Beylikdüzü İlçe Başkanı Mehmet Aksoy ve ilçe teşkilatı Beylikdüzü Yaşam Vadisi'nde gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına katıldı ve Çanakkale rölyef anıtının önüne BTP çelenkini koydu
23.04.2024 13:04:00 / Güncelleme: 23.04.2024 13:11:04
Ahmet Haydar Tarhanlı
BTP Beylikdüzü teşkilatı 23 Nisan'ı kutladı
BTP Beylikdüzü teşkilatı 23 Nisan'ı kutladı
Yurdun dört bir tarafında büyük bir coşkuyla kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, İstanbul Beylikdüzü'nde de ilçe portokolü eşliğinde Yaşam Vadisi'nde Çanakkale rölyef anıtının önünde kutlandı.

Törene ilçe kaymakamı, ilçe belediye başkanı, ilçe eğitim müdürü, siyasi parti temsilcileri, Atatürk Düşünce Derneği, Murahip Gaziler Derneği gibi sivil toplum örgütü temsilcileri, ilçede bulunan ilkokul, ortaokul ve liseleri temsilen öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.



Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) de İlçe Başkanı Mehmet Aksoy ve ilçe teşkilatı ile birlikte saat 09.00'da BTP çelenkiyle törende yerini aldı.



Tören, Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Koç'un çelenk koymasıyla başladı. Ardından Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık'ın da çelenk koymasıyda devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene diğer siyasi partilerin çelenk koymasıyla devam edildi.

Kocaeli'nde 23 Nisan coşkuyla kutlandı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Kocaeli'de de kutlandı
23.04.2024 12:44:00 / Güncelleme: 23.04.2024 12:48:56
Ahmet Haydar Tarhanlı
Kocaeli'nde 23 Nisan coşkuyla kutlandı
Kocaeli'nde 23 Nisan coşkuyla kutlandı
Kocaeli Valiliği'nin önderliğinde İzmit Kent Meydanında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Kocaeli Valisi, Belediye Başkanı, İl Eğitim Müdürü, siyasi parti başkanlarının katılımıyla protokol eşliğinde kutlandı.



Geniş katılımın olduğu 23 Nisan programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından mozoleye çelenk sunumuyla devam etti.



Bayram programına Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Kocaeli İl Başkanı Muharrem Can ve İzmit İlçe Başkanı Cahit Barutçu da davetli olarak katıldı.



23 Nisan aynı zamanda 'Çocuk Bayramı' olması nedeniyle BTP İl Başkanı Muharrem Can programda bulunan çocuklarla yakından ilgilendi.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.