Almanya'nın en çok satan gazetesi Bild, ABD ile Türkiye'nin yaptırımları karşılıklı olarak kaldırması sonucu diplomatik ilişkilerin biraz olsun düzelmesinin, umulduğu gibi ülkedeki ekonomik durumda bir düzelmeye kapı açmadığını yazdı.
Bild bu yorumuna gerekçe olarak Eylül'de yüzde 24,52 olarak açıklanan enflasyonun, Ekim'de yüzde 25,4'e çıkmasını ve de bu rakamın 2003'ten bu yana en yüksek enflasyon rakamı olmasını gösterdi.
Gazete, enflasyondaki artışın ekonomistlerin beklediğinden daha yüksek çıktığını belirtti. Sanayisi ithalata bağımlı Türkiye'nin ithalatı ihracatından fazla olduğu için sürekli cari açık verdiğini de notlarına ekledi.
ABD ile ilişkilerin düzelmesi, esasen göreceli bir ifade, hatta çöldeki serap… Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinin tam olarak düzelebilmesi asla mümkün değil…
Çünkü ABD, emperyal bir devlet ve her şeyden önemlisi Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında Türkiye'yi de bölmek, parçalamak ve işgal etmek istiyor.
NATO toplantılarında generallerimizin önüne konulan BOP haritaları bunun ispatıdır.
Lozan'a imza atmayarak sınırlarımızı tanımayan ABD… Süleymaniye'de 11 askerimizin başına çuval geçiren ABD…
15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol oynayan, FETÖ elebaşını hala teslim etmeyen ABD… Terör örgütü YPG'ye "sahadaki ortağımız" diyen, 20 bin tır ağır silah gönderen ABD… Hatta 3 PKK yöneticisinin başına ödül koyduktan sonra, YPG konusu gündem edildiğinde ABD'li yetkililer PKK başka, YPG başka diyorlar.
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey bu konuda şunları söylüyor: "PKK'ya ilişkin pozisyonumuz net. PKK'nın aksine YPG'yi terör örgütü olarak tanımlamıyoruz. Bunu hiçbir zaman yapmadık. Suriye'ye müdahale etmeden önce de yapmamıştık."
Türkiye ise Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın açıkmalarıyla Menbiç'e ve Fırat'ın doğusuna operasyon planlıyor. Alın size ilişkileri bozacak başka bir gerilim konusu… ABD bu konuda geri adım atmaz, atmayacağını da söylüyor, Türkiye'nin de geri adım atması mümkün değil…
Ya İran'a yaptırım konusu? Şimdilik muaf tutulduk ama geçici bir süreliğine, 6 aylığına… Peki, ya 6 ay sonra ne olacak? İran'la ilişkileri ABD uğruna durdurabilir miyiz? ABD, İran'a yönelik hedeflerinden vazgeçer mi? Daha önce de yazdığımız gibi daha onlarca, yüzlerce gerilim konusu var.
Türkiye'nin de parası, ekonomisi ABD'nin dolarına endeksli olduğu için, Prof. Dr. Haydar Baş'ın meşhur ifadesiyle "TL'miz doların tercümesi" olduğu için ekonomimiz pamuk ipliğine bağlı… ABD ile yaşanması muhtemel en ufak bir gerilim ekonomimizi bir anda allak bullak ediveriyor. ABD Başkanı'nın bir tweetiyle dolar 7 TL'nin üstüne fırlıyor.
Bahsettiğimiz ya da bahsedemediğimiz birçok meseleden dolayı ABD Başkanı'nın yeni tweetleri gelebilir. Dolara ve ABD'ye olan bağımlılığımız sürdükçe ekonomimiz ABD Başkanı'nın maalesef bir tweetine bağlı…
Bu bağımlılık dünyanın en stratejik konumunda bulunan ülkemizi en kırılgan ülke haline getiriyor.
Ülkelere küresel para akışlarında referans olan kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's, Türkiye ekonomisinin resesyona girdiğini belirtti. Moody's, Türkiye'nin 2019 ortasına kadar her çeyrekte daralmasını bekliyor. Kurum, G-20 ülkeleri arasında bulunan Türkiye ve Arjantin ekonomilerinin önümüzdeki yıl daralacağını duyurdu.
Ülke ekonomilerini ayakta tutan ve sağlıklı olmasını sağlayan üretim-tüketim dengesinin sağlanmasıdır. Türkiye'de üretici de tüketici de feryat etmektedir. Merkez Bankası'nın rakamlarına göre, reel sektörün döviz borçları 335 milyar dolara çıkmış durumda… Şirketlerin döviz açığı ise (yani döviz alacakları ve borçları arasındaki fark) 221 milyar dolar…
Binlerce firma, iflas öncesi son durak olan konkordato imzaladı. Bu kapsamda ertelenen borç miktarı 30 milyar lirayı buldu. Bankaların batık kredi miktarı 80 milyar lira…
1,5 milyon üyesi olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Devlet alacağına şahin, borcuna karga. Bizim devlete bir kuruş borcumuz olsa, bir saat geciktirsek hem ceza hem faiz ödüyoruz. Devlet 1985'ten bu tarafa KDV alacağımızı ödemiyor. Rakam ne? 160 milyar TL" siteminde bulunuyor.
Sanayide başta enerji olmak üzere yüksek maliyetlerden şikayet ediyor. Enerji şirketleri de üretimlerini durdurmaya başladı. Alarko Holding'e bağlı Altek Alarko, Kırklareli'ndeki doğalgaz kombine çevrim santralinde, ekonomik sebeplerden dolayı bir yıl elektrik üretimi yapmayacağını açıkladı.
Maliyetler zaten yüksek, enflasyonun yüzde 25'i geçmesi ayrıca vergileri tırmandıracak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, vergi, ceza ve harçların bir sonraki yıl ne kadar artacağını gösteren yeniden değerleme oranı yüzde 23.73 oldu.
Yani bu oranda vergiler, cezalar ve harçlar artacak.
Vatandaşın halini de Tüketici Hakları Derneği ortaya koydu. Yapılan yazılı açıklamada, fiyatlardaki artışlardan dolayı vatandaşların çok sıkıntılı günler geçirdiği ifade edildi. TÜİK verilerine göre domateski 1 yıllık artışın yüzde 141,9, yumurtadaki artışın ise yüzde 62,2 olduğu belirtildi.
Tekrar tekrar ifade ediyoruz ki, yaşanan bütün bu problemler paramızın dolara, ekonomimizin ABD'ye bağımlı olmasından kaynaklanmaktadır.
Tam bağımsız olmadığımız müddetçe bu sıkıntılar artarak devam edecektir. Çözüm BRICS devletlerini şaha kaldıran Milli Ekonomi Modeli'dir, bu modelde 2005 yılından bu yana ifade edilen emek ve üretim karşılığı basılan milli paradır ve de diğer milli projelerdir.
Prof. Dr. Haydar Baş'a ait Milli Ekonomi Modeli devreye sokulduğunda, göreceksiniz herkesin feryat ettiği, ülkemizi bataklığa sürükleyen ve çözümsüz kabul edilen bütün problemler kendiliğinden yok olacaktır. Lütfen Cenab-ı Hakk'ın "kendinize zulmetmeyin" emrine uyalım ve ülkemizi dünyanın en güçlü bir ülkesi haline getirelim.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Murat Çabas / diğer yazıları
- Korucularımıza çok şeyler borçluyuz / 17.05.2025
- Terör örgütünden fesih yorumu: Demokratik konfederalizm / 16.05.2025
- Trump’tan Şara’ya ‘Abraham Anlaşması’ şartı / 15.05.2025
- BTP lideri Hüseyin Baş hakkında bir garip iddianame! / 14.05.2025
- 'Terörsüz Türkiye' açılımından teröristler neden memnun? / 13.05.2025
- Demokratikleşme derken federasyonu mu kastediyorlar! / 10.05.2025
- Şara’nın Fransa ziyareti SDG’yi güçlendirdi / 09.05.2025
- Hindistan-Pakistan çatışmalarını nasıl okumalıyız? / 08.05.2025
- Trump'ın memnuniyeti, Türkiye'nin mağduriyeti demektir / 07.05.2025
- ‘Bu saldırı, demokrasiye yapılmış bir saldırıdır’ / 06.05.2025
- Terör örgütünden fesih yorumu: Demokratik konfederalizm / 16.05.2025
- Trump’tan Şara’ya ‘Abraham Anlaşması’ şartı / 15.05.2025
- BTP lideri Hüseyin Baş hakkında bir garip iddianame! / 14.05.2025
- 'Terörsüz Türkiye' açılımından teröristler neden memnun? / 13.05.2025
- Demokratikleşme derken federasyonu mu kastediyorlar! / 10.05.2025
- Şara’nın Fransa ziyareti SDG’yi güçlendirdi / 09.05.2025
- Hindistan-Pakistan çatışmalarını nasıl okumalıyız? / 08.05.2025
- Trump'ın memnuniyeti, Türkiye'nin mağduriyeti demektir / 07.05.2025
- ‘Bu saldırı, demokrasiye yapılmış bir saldırıdır’ / 06.05.2025