logo
10 KASIM 2025


Anadolu’nun yuvarlak mucizesi: Bazlama

Bazlama, Türk mutfağının en sade ama en sevilen ekmeklerinden biridir. Yuvarlak şekli, yumuşak dokusu ve mis gibi kokusuyla sofraların vazgeçilmezidir

10.11.2025 12:39:00 / Güncelleme: 10.11.2025 12:46:10
Hasan Gündoğdu
Anadolu’nun yuvarlak mucizesi: Bazlama
Anadolu’nun yuvarlak mucizesi: Bazlama
Bazlamanın özellikle köy kahvaltılarında, tandır başlarında ve yayla sofralarında kendine has bir yeri vardır. Hem geçmişin izlerini taşır hem de günümüz mutfağında pratikliğiyle öne çıkar.

Kökeni ve kültürel yeri

Bazlamanın kökeni Orta Asya'ya kadar uzanır. Göçebe Türk topluluklarının sac üzerinde pişirdiği ilk ekmek türlerinden biri olduğu düşünülür.

Anadolu'ya yerleşen Türkler, bu geleneği sürdürerek bazlamayı farklı yöresel dokunuşlarla zenginleştirmiştir.

Dede Korkut hikâyelerinde "bazlamaç" olarak geçen bu ekmek, zamanla "bazlama" adını almıştır.



Malzemeler: Sadeliğin gücü

Bazlamanın en güzel yanı, birkaç temel malzemeyle hazırlanabilmesidir:

- Un 
- Su 
- Tuz 
- Maya (isteğe bağlı olarak yoğurt veya süt de eklenebilir)

Bu malzemelerle hazırlanan hamur, mayalandıktan sonra yuvarlak ve kalın şekilde açılır. Ardından sac, tava veya döküm tavada pişirilir. Piştikten sonra üzerine tereyağı sürülerek servis edilir; bu da lezzetini katbekat artırır.

Pişirme tekniği: Sacın sırrı

Bazlama geleneksel olarak sac üzerinde pişirilir. Sacın yüksek ısısı, ekmeğin dışını hafif çıtır yaparken içini yumuşacık bırakır. Modern mutfaklarda ise döküm tava veya elektrikli saclar kullanılır.

Pişirme sırasında bazlamanın kabarması, hamurun iyi yoğrulduğunun ve mayalanma sürecinin başarılı geçtiğinin göstergesidir.



Tüketim biçimleri

Bazlama çok yönlü bir ekmektir. Kahvaltıda peynir, zeytin ve reçelle; öğle yemeğinde kavurma veya sucukla; akşam yemeğinde çorba ve salatayla birlikte tüketilebilir.

Bayatlayan bazlamalar ise kızartılarak veya sandviç haline getirilerek değerlendirilir. Özellikle kıymalı veya çökelekli bazlama çeşitleri yöresel mutfaklarda sıkça görülür.



Neden bu kadar seviliyor?

- Yumuşak ve doyurucu yapısı 
- Kolay hazırlanabilirliği 
- Her öğüne uyum sağlayabilmesi 
- Kırsal nostaljiyi yaşatması

Bazlama, sadece bir ekmek değil; Anadolu'nun sıcaklığını, paylaşım kültürünü ve üretkenliğini temsil eden bir simgedir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
'Bir zamanlar toplu iğne üretemiyorduk'
'Atatürk'e hakaretlere karşıyız'
CHP Kurultay davasının gerekçeli kararı açıklandı
"Davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer yok"
'Rol modelimiz Atatürk olmalı'
BTP'den Geleceği Savunmak programı
Devlet erkanı Anıtkabir'de
Atatürk'ü vefat yıl dönümünde anıyoruz
Gözyaşları sel oldu
Atatürk, Dolmabahçe Sarayı'nda anıldı
Atatürk düşmanlarına en güzel cevap
09.05'te Türkiye durdu
Bugün 10 Kasım
Rahmet, minnet ve özlemle anıyoruz...
Balıkesir'de peş peşe depremler
Saat 01.06 ve saat 05.48'de
ABD Senatosunda geçici bütçede anlaşma sağlandı
40 gün kapalı olan hükümet, sonunda açılacak
Lig yeniden başladı
Fenerbahçe farkı 1 puana indirdi
Kocaelispor inandı Galatasaray'ı devirdi
Galatasaray, ligde bu sezon ilk kez yenildi
'Temenni ediyorum ki verilen sözler yerine getirilsin'
Erdoğan'dan F-35 açıklaması
Rahmetle, minnetle
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anıyoruz
6 kişiye mezar olan iş yerindeki yangının başladığı anlar
Patlama sesini duyan kaçtı, yaşanan panik saniye saniye kaydedildi
Beşiktaş nefes aldı
Antalya'da kritik galibiyet
'Bir zamanlar toplu iğne üretemiyorduk'
'Atatürk'e hakaretlere karşıyız'
CHP Kurultay davasının gerekçeli kararı açıklandı
"Davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer yok"
'Rol modelimiz Atatürk olmalı'
BTP'den Geleceği Savunmak programı
Devlet erkanı Anıtkabir'de
Atatürk'ü vefat yıl dönümünde anıyoruz
Gözyaşları sel oldu
Atatürk, Dolmabahçe Sarayı'nda anıldı
Atatürk düşmanlarına en güzel cevap
09.05'te Türkiye durdu
Bugün 10 Kasım
Rahmet, minnet ve özlemle anıyoruz...
Balıkesir'de peş peşe depremler
Saat 01.06 ve saat 05.48'de
ABD Senatosunda geçici bütçede anlaşma sağlandı
40 gün kapalı olan hükümet, sonunda açılacak
Lig yeniden başladı
Fenerbahçe farkı 1 puana indirdi
Kocaelispor inandı Galatasaray'ı devirdi
Galatasaray, ligde bu sezon ilk kez yenildi
'Temenni ediyorum ki verilen sözler yerine getirilsin'
Erdoğan'dan F-35 açıklaması
Rahmetle, minnetle
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anıyoruz
6 kişiye mezar olan iş yerindeki yangının başladığı anlar
Patlama sesini duyan kaçtı, yaşanan panik saniye saniye kaydedildi
Beşiktaş nefes aldı
Antalya'da kritik galibiyet
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.