logo
09 EYLÜL 2025


Bizim sahamızda gaz ve petrol çıkaracaklar!

11.01.2023 00:00:00

Türkiye'ye saldırgan politikalar izleyen ve gerilimi sürekli tırmandıran ülke hep ön planda Yunanistan olarak görünüyor ama yaşanan gelişmeler Yunanistan'ın sadece bir kukla olduğunu gösteriyor. Batılı ülkeler, milli güvenlik stratejisinde Türkiye'yi tek düşman devlet olarak kabul eden Yunanistan'ı silahlandırmaya devam ediyor. Son dönemlerde sadece silahlandırmakla da kalmadılar, Yunanistan'ın birçok bölgesinde askeri üsler de kurdular. 

ABD'nin, bilindiği kadarıyla şu anda Yunanistan'da 9 askeri üssü bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de, Lozan Antlaşması'na göre silahsızlandırılmış olan, sınırımıza 40 kilometre mesafede bulunan Dedeağaç'ta…

İçinde Yunanistan'ın da bulunduğu 11 ülkenin imzasını taşıyan Lozan Antlaşması'na ABD imza atmadığı için taraf ülke olmamış olabilir ama neticede bu bölgedeki sınırları ve kuralları belirleyen bu uluslararası anlaşmaya uymak zorunda…

Daha da ötesi Yunanistan taraf ülke olarak Dedeağaç'ta böyle bir askeri üssün kurulmasına asla onay verme yetkisi yok.

AKP hükümetinin yetkilileri, Yunanistan'a yönelik açıklamalar yapmadan önce, en başta Lozan ile elde ettiğimiz uluslararası hakları korumak için güçlü bir hukuki mücadele yürütmesi gerekiyor.

Dedeağaç'ta sessiz kal, Lozan'a göre bize ait olan 20 ada ve 2 kayalığa Yunan'ın sessiz sedasız işgal edip silahlandırmasını görmezden gel, sonra Yunanistan'a yönelik beylik laflar et; sadece söylem boyutunda kalan bu açıklamalardan kim çekinir? "Hemen savaşalım" demiyoruz ama hukuki haklarımızı sonuna kadar savunmak zorundayız.

Yunanistan, Lozan'ı delen birçok hamleler yaptığı halde, Türkiye siyasetinin sessizliği, Yunan'a ve arkasındaki iradelere daha fazla cesaret vermektedir.

İşte size güncel bir örnek… Yunanistan ile iş birliği yapan ABD merkezli çokuluslu petrol ve doğalgaz şirketi ExxonMobil'in, Girit açıklarında sondaj çalışmalarına hız verdiği ortaya çıktı. Burada Türkiye'yi ilgilendiren kısım şu; arama ve sondaj yapılacak olan bölge, Türkiye ile Libya arasında 2019'da imzalanan mutabakatla kesişiyor; yani bizim münhasır alanımızda bu faaliyeti yapacaklar.

Haber, Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini'de yayımlandı.

Haberde ExxonMobil'in Yunan hükümetine, "Türkiye ile yaşanan enerji hakları geriliminden endişe etmiyoruz" açıklaması yaptığı belirtildi. ExxonMobil'in Yunan HELLENiQ Energy isimli şirket ile Ege'deki Girit adasının batısında ve güneybatısında doğal gaz ve petrol aramak için iş birliği yaptığı kaydedildi. 

Yunan medyasındaki haberde, "ABD'li şirket Türkiye'nin Yunanistan'a karşı saldırgan ifadelerinden endişelenmediğini ve ayrıca bölgedeki sondaj ve arama çalışmalarının takvimini hızlandırarak bir yıl önceye çekeceğini öğrendik" denildi.

Yunan medyasındaki haberde ayrıca, "ExxonMobil'in 40 bin kilometrekarelik alanda yapılacak inceleme sondaj çalışmalarının daha önce planlandığı gibi 2025-2026'da değil 2024-2025 arasında yapacağı öğrenildi. Şirket ayrıca Norveç merkezli sismik araştırma şirketi PGS ile de anlaştı. Gemi Kasım ayında Girit açıklarında 2 boyutlu sismik veriler toplayacak ve Şubat ayının başında da bunu bitirecek. Eğer gerek duyulursa üç boyutlu veri de toplanacak" denildi. Sondaj çalışmasının buradan gelecek sonuca göre gelecek yıl başlayacağı öne sürüldü.

Gördüğünüz gibi, "ABD ile stratejik müttefiklik ve AB'ye üyelik" hayaliyle yıllarca ülkemizi Batılı ülkelere bağımlı hale getiren siyaset anlayışı, ülkemizin tüm caydırıcılık gücünü ortadan kaldırmış oldu. Bu uğurda taviz verdiğimiz adalarımızın işgali süreci, yeni yeni işgalleri doğurdu, şimdi de hukuken bize ait olan kaynakları ele geçiriyorlar. Hem de kendi ifadeleriyle, hiçbir endişe duymadan!

"Gafleti çok olanın devleti yok olur" der atalarımız; sen uluslararası hakların konusunda gaflet içinde olursan, topraklarını ve kaynaklarını koruyamazsan, yarın asla geleceğin olmaz.

Bu gaflet politikası en haklı davamız olan Kıbrıs politikamızı da etkiliyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Kıbrıs Rum kesiminin sözde dışişleri bakanı Yoannis Kasulidis, Berlin'de görüşme gerçekleştirdiler. Görüşmede, Kıbrıs konusunun ele alındığını aktaran Baerbock, "Almanya, sıkı bir şekilde sizin tarafınızda duruyor. Kıbrıs'ta iki devletli çözüm söz konusu olamaz" ifadesini kullandı.

Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümden başka bir çözümün olamayacağını artık sağır sultan biliyor. Türkiye'nin siyaseti, KKTC'nin tanıtımı konusunda güçlü bir irade ortaya koymadıkça, en haklı davasını en güçlü şekilde savunmadıkça bu tür "haksız", "hadsiz" ve "hukuksuz" açıklamalar duymaya devam edeceğiz. 

"Ne AB, ne ABD tek çözüm bağımsız Türkiye" demediğimiz müddetçe, bu duruşu destekleyen milli politikalar üretmediğimiz sürece dış politikamızdaki bu zafiyetin önüne geçilemez.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
Haftaya roketleme ihtimali var!
Dövizde ralli başladı
11 emniyet görevlisine göz altı!
FETÖ'ye bir operasyon daha
Dünyanın insicamını bozuyor!
BRICS ülkelerinden ABD'ye ortak tepki
Yurt dışına çıkmak zamlandı!
Vergiler, harçlar sağanak sağanak
Küresel Sumud Filosu'na dronla saldırı düzenlendi
BM Filistin Özel Raportörü açıkladı
İzmir'deki saldırıda soruşturma genişliyor
Gözaltı sayısı 27'ye yükseldi
İsrail, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da baskınlar düzenledi
Doğu Kudüs'teki saldırının faturasını sivillere kesti
Eski WhatsApp çalışanı, Meta'ya dava açtı
Gerekçe, kullanıcıların verilerini tehlikeye atması
Barzani: 'ABD Irak'tan çekilirse DEAŞ canlanır'
DEAŞ, ABD için bahane olmaya devam ediyor
Maduro'dan ABD'ye 'uyuşturucu' tepkisi
"İmparatorluk yalanlara başvuruyor"
Polis merkezi saldırısında yeni gelişme
Gözaltı sayısı 6'ya yükseldi
İYİ Parti liderinden açıklama
'Demokrasiye olan tecavüzü kınıyorum'
Yuhalandı, su şişesi fırlatıldı
Gürsel Tekin il binasına girdi
OVP belli oldu
Hedef, kalıcı fiyat istikrarı
Vali ve savcıdan açıklamalar
Polis merkezine saldırı: 2 şehit
Haftaya roketleme ihtimali var!
Dövizde ralli başladı
11 emniyet görevlisine göz altı!
FETÖ'ye bir operasyon daha
Dünyanın insicamını bozuyor!
BRICS ülkelerinden ABD'ye ortak tepki
Yurt dışına çıkmak zamlandı!
Vergiler, harçlar sağanak sağanak
Küresel Sumud Filosu'na dronla saldırı düzenlendi
BM Filistin Özel Raportörü açıkladı
İzmir'deki saldırıda soruşturma genişliyor
Gözaltı sayısı 27'ye yükseldi
İsrail, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da baskınlar düzenledi
Doğu Kudüs'teki saldırının faturasını sivillere kesti
Eski WhatsApp çalışanı, Meta'ya dava açtı
Gerekçe, kullanıcıların verilerini tehlikeye atması
Barzani: 'ABD Irak'tan çekilirse DEAŞ canlanır'
DEAŞ, ABD için bahane olmaya devam ediyor
Maduro'dan ABD'ye 'uyuşturucu' tepkisi
"İmparatorluk yalanlara başvuruyor"
Polis merkezi saldırısında yeni gelişme
Gözaltı sayısı 6'ya yükseldi
İYİ Parti liderinden açıklama
'Demokrasiye olan tecavüzü kınıyorum'
Yuhalandı, su şişesi fırlatıldı
Gürsel Tekin il binasına girdi
OVP belli oldu
Hedef, kalıcı fiyat istikrarı
Vali ve savcıdan açıklamalar
Polis merkezine saldırı: 2 şehit
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.