Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde, 20 yıldır kalaycılık yapan Mevlüt Sevinç bu mesleğe olan ilginin azaldığını belirterek, "Ben de öldükten sonra, nesilden nesile kalan bu dükkan herhalde kapanacak" dedi. İlçede önceki yıllarda 15 olan kalaycı ustası sayısının 2'ye düşmesinden yakınan Sevinç, baba mesleği olan işini gelecek nesillerin devam ettiremeyecek olmasının üzüntüsünü yaşadığını söyledi. Bakır mutfak eşyası kullananların iyice azalmasıyla, kalaycılara fazla bir iş kalmadığını belirten Sevinç, kalaycılığın yanısıra, soba tamiratı gibi işlere de yönelmek zorunda kaldıklarını söyledi. Kalaycılık mesleğinin oldukça ustalık gerektirdiğini, yetiştirecek çırak bulamadıklarını vurgulayan Sevinç, "Kalaylama işinde bakır kaplar kumla temizleniyor, daha sonra nişadır ve eritilmiş kalayla birlikte ateşte kalaylanan kaplar pamukla silinerek alındığı ilk günkü gibi yeni hale geliyor. Sürekli kullanılan bir bakır kabın, bakır zehirlenmemesine yol açmaması için en azından yılda bir kez kalaylanması gerekiyor" dedi. Kalaycı ustası Mevlüt Sevinç, bakır kapta yapılan yemeklerin daha lezzetli olduğunu iddia ederek, "Kalaycılık mesleği kaybolmaya yüz tutsa da, bakır kapta pişen yemeğin tadını bilenler yaşadıkça bu iş ölmez" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.