Türkiye'den Avrupa'ya göç, Türkiye ile Almanya arasında 31 Ekim 1961'de, "Türk İşgücü Anlaşması"nın imzalanmasıyla başladı.
Çocukluğumuzda komşularımızdan akrabalarımızdan Avrupa'ya çalışmaya gidenler vardı. Almanya'ya çok gidenden olacak ki, halk arasında bu yurttaşlarımıza Almancı denilirdi.
Avrupa'nın işçi alımını azaltması, ülkemizde de iş imkanının olduğu dönemlerde bu göç olayı azaldı. Fakat son zamanlarda benim de yakinen gözlemlediğim şekilde, Türkiye'de gelişen sosyal ekonomik olumsuzluklardan dolayı, yurt dışına göç tekrar hareketlenmiş durumda.
Gelinen noktada, vasıflı vasıfsız her yurttaşın gözü artık yurt dışında...
Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde, mali müşavirlik yapan bir arkadaşımın, ön lisans mezunu tek oğlunun İngiltere'ye çalışmaya gittiğini öğrendim. "İngiltere ne alaka?" dediğimde, bana "Nurdağı'ndan ciddi bir şekilde İngiltere'ye çalışmaya giden var" dedi. Peki senin çocuk nasıl bir işte çalışıyor dediğimde, "Türkiye'de asgari ücretin üzerinde iş bulamayan oğlum, haftada 350 Sterlin karşılığında İngiltere'de garsonluk yapıyor" dedi.
Üniversite mezunlarının durumu da hiç iç açıcı değil, mezunların 3/1'i işsiz, işe giren mezunların ise, 3/2'si asgari ücretle çalışıyor, eğer buna tabi çalışma denirse?
Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık, 18-29 yaş grubu gençler arasında geniş kapsamlı bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, gençlerin yüzde 76'sı daha iyi bir gelecek için yurt dışında yaşamak istiyor. Her iki gençten biri mutlu olmadığını ifade ederken, yüzde 77'si ülkemizde torpilin yetenekten daha etkili olduğuna inanıyor.
Anlayacağınız gençler işten, aştan, gelecekten, ümitlerini kestikleri için ikbali ve istikbali yut dışında arıyorlar.
Geçen hafta devlet hastanesinde yeni göreve atanan bir doktor arkadaşıma hayırlı olsun ziyaretine gittiğimde, ona üniversite mezunlarının yurt dışına gitmek istedikleri anketten bahsettim, o da yalnızca gençler değil, son zamanlarda çalışan doktorların da istifa ederek yurt dışına çalışmaya gittiğini anlattı.
Doktorların yurt dışına çıkma sebebi olarak da, Türkiye'de sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının ağırlığından, can güvenliği, hasta yakınları tarafından darp edilme endişesi ve doktorların aldığı düşük ücretlerden bahsetti.
Devamla Türkiye'den Almanya'ya çalışmaya giden bir doktor'un aylık 6 bin EURO aldığından, huzurlu bir şekilde çalıştığından bahsetti.
Konuyu biraz araştırdığımda, 2012 yılında bir yılda 59 doktor yurt dışına çalışma izni almışken, 2019'da bu sayı yılda 1047 doktora ulaşmış durumda. Anlayacağınız her yıl 1000 doktor istifa ederek ülkemizden ayrılıyor.
Geldiğimiz duruma bakın! Devletimiz okullar açarak, aileler büyük masraf ve zahmetle okuttuğu genç doktorlarımız, ülkeyi terk etmek zorunda kalıyor.
Bir bakıma ülkemizde tam bir beyin göçü yaşanıyor. İktidar, doktoruna, bilim adamına, mühendisine bile sahip çıkamıyor.
Bir yandan başka ülkelerden gelen milyonlarca mülteci ülkeyi doldururken, ne yazık ki vatanın her karışını şehit kanları ile sulayan ecdadın torunları, ülkeyi terk etmek zorunda kalıyor.
Yazıklar olsun!
- Kilis Valisi ve Belediye Başkanı’na açık mektup / 07.12.2024
- Vergi, ceza, zam / 17.09.2024
- Üniversite mezunu işçiler / 29.07.2024
- Kurbandan maksat / 14.06.2024
- Herkes, şehrül-emin olabilir mi? / 16.01.2024
- Ömür sermayesi bitmeden / 11.01.2024
- Şafakta Savaşanlar -2- / 08.12.2023
- Şafakta Savaşanlar -1- / 07.12.2023
- Şimdi ekim zamanı / 25.10.2023