logo
19 HAZİRAN 2025

İsrail için sadece Tahran değil, Ankara yolu da açıldı!

17.06.2025 00:00:00

İsrail'in 13 Haziran'da İran'a yaptığı saldırılar, Orta Doğu'da yeni bir sürecin başladığını gün yüzüne çıkardı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar, "Tahran yolunun açıldığını" ifade ederek İran'a yeni hava saldırıları düzenleyeceklerini duyurdu. 

İsrail savaş uçaklarının Suriye hava sahasından geçerek, Irak'ta Barzani bölgesinden İran'a saldırılar düzenlemesi, İsrail için Tahran yolunun nereden açıldığını gösteriyor. Suriye'deki rejim değişikliğinden övgüyle bahseden Türkiye siyaseti bunun muhasebesini iyi yapmalı.

Biraz düşündüğünüzde aslında İsrail için sadece Tahran yolunun değil, Ankara yolunun da açıldığını anlarsınız. İran, ABD-İsrail ikilisinin Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) hedefinde de, Türkiye değil mi?

Prof. Dr. Haydar Baş, 1991 yılında ABD Irak'a Körfez Harekatı'na başladığında, "Irak'ı bölecekler, asıl hedef Türkiye'dir" diye uyarmıştı. Tam 34 yıl önce… 

Yıllardır, hep Suriye'de Fırat'ın doğusunu ele geçiren ABD destekli YPG'nin Fırat'ın batısıyla birleşmesiyle Akdeniz'e doğru bir büyük İsrail koridoru açılacağını tahmin ediyorduk. Fakat öyle oldu ki, ABD destekli Şara yönetiminin Suriye'yi ele geçirmesiyle Suriye'nin tamamı büyük İsrail koridorunun bir parçası haline geldi.

Bunu net olarak İsrail'in son İran saldırılarında gördük. Artık İsrail, Suriye'de bir direnç görmüyor, elini kolunu sallayarak Fırat'ın doğusuna, oradan da Barzani bölgesine geçip, burada İran'a istediği gibi saldırılar düzenleyebiliyor.

Bu konu Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş'ın da gündemindeydi. Geçtiğimiz pazar akşamı Haydar Baş Vakfı tarafından İstanbul'da organize edilen Gadir-i Hum Bayramı programında bu konuda çok önemli tespitlerde bulundu:

"İsrail bugün İran'ı bombalıyor. İsrail İran'da masumları öldürüyor, sivilleri öldürüyor. Buraya çıkmadan önce Meşhed şehrinde İmam Rıza'nın türbesine yakın bir bölgeyi bombaladılar. Bugün İsrail'in burayı bombalamasının nedeni İran'ın nükleer silah yapması değil bir inancı, bir dini, bir tarihi, bir medeniyeti bombalamaktır."

"Meselenin en üzücü tarafı da şudur; İsrail İran'ı bombalamaya kalktığında normal şartlarda Lübnan'dan tepki alırdı, Golan tepeleri üzerinden Suriye'den tepki alırdı, Yemen'den tepki alırdı. Tepkiden kastım 'kınıyoruz' tepkileri değil bildiğin delikanlı gibi tepki alırdı."

"Ne değişti de bu İsrail İran'ı rahat rahat bombalıyor? Ben size söyleyeyim ne değişti; o İsrail'in önünde engeller vardı. Bu engellerden biri Hasan Nasrallah'tı, öldürüldü. Şimdi Nasrallah yok ve İsrail bağı çözülmüş deli dana gibi sağa sola saldırıyor. İsrail'in karşısındaki en büyük engellerden biri de Suriye ordusuydu. Esad devrildi artık Suriye'den İsrail'e hiçbir zarar gelmiyor. Ortam böyle olunca İsrail rahat rahat bombalamalarını sürdürüyor."

"Ben bir konuşmamda, 'Artık haklı çıkana kadar konuşmayacağım' dedim. Ne söylemiştim size tekrar hatırlatayım; Ben, 'Esad devrilecek, İsrail'in önü açılacak ve İsrail Suriye'yi kendi toprakları gibi kullanacak' dedim. Bugün ne oluyor? İsrail'in uçakları Suriye'den geçip İran'ı bombalarken İran'ın uçakları Suriye'nin üzerinden geçip İsrail'e ulaşamıyor. Suriye'nin hava sahası artık İsrail'e hizmet ediyor." 

"Esad'ın düştüğü gün Uşak'ta kongremiz vardı. Ben o gün 'Evet, Esad düştü artık yeni hedefleri İran' dedim. Ben o gün , 'Ben İran'ı da savunacağım. İrancı olduğum için değil, İran'ı tasvip ettiğim için değil Amerikan uşaklarının İran'ı kan gölüne çevirmemesi için savunacağım' dedim."

"Bugün ABD, bugün İsrail komşumuz oluyor, bugün ABD bölgemize yerleşiyor ve nihai hedefleri ister kabul edin ister kabul etmeyin Mezopotamya'dır, Anadolu'dur, medeniyetinin doğduğu nokta yani bugünkü adıyla Türkiye Cumhuriyeti Devletidir."

"Gün ayrılık vakti değildir, gün birlik günüdür. Tarihin görmediği kadar büyük tehlikelerle karşı karşıya kalan bir Orta Doğu coğrafyasındayız ve bir İslam coğrafyasındayız. Bunu aşabilmenin tek yolu tek bilek tek yürek olup Ehl-i Beyt'te buluşup layıkıyla Gadir-i Hum gibi bayramları kutlayıp kardeşliğimizi pekiştirmektir. Her birimizi paramparça edip küçük lokmalar halinde yutmaya niyetliler.  Bizler bu niyeti görmek durumundayız."

"Şimdi bize düşen bunlara hiçbir şekilde fırsat vermemektir. Bu fırsatı vermemek için bir olacağız, birlik olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Ben, "Haklı çıkana kadar konuşmayacağım" dedim. Haklı çıktık mı arkadaşlar? Çıktık! O zaman buradan şu sonuç çıkmaz mı; biz artık konuşabiliriz hatta artık bir zahmet herkes sussun da biz konuşalım!"

BTP lideri Baş, bölgemizde yaşananları, ülkemize yönelik tehditleri ve bu tehditleri nasıl bertaraf edebileceğimizi mükemmel bir şekilde ortaya koydu.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, devletiyle milletiyle tek bilek tek yürek olup bu sese kulak vermeliyiz; kısırdöngü siyasi gerilimlerden uzak durup bu en büyük tehdide odaklanmalıyız ve üniter yapımızı koruyarak, topyekûn birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeliyiz.

Suriye ve kuzey Irak örneğinde gördüğümüz gibi, İsrail'in Truva atı olan PKK terörüyle müzakere ederek, ülkemizi bölünmeye götürebilecek bir yeni anayasa çalışmasıyla bu tehdidi bertaraf edemeyiz, tam aksine bu kirli senaryonun sahiplerinin ekmeğine yağ süreriz.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
Özgür Özel'den Dervişoğlu'na cevap
'İstenmeyen olaylar bütünü oldu'
Dervişoğlu ve Özdağ bir araya geldi
Talat Paşa'ya yapılan saldırıya tepki
İsrail ve ABD'ye İran'a İran uyarısı
Rusya'da dikkat çekici açıklama
Google'ın başı dertte
O para cezası uygun bulundu
Soykırımcı İsrail'e bir ortak daha!
O ülke İsrail'e silah verecek
Putin ve Şi'den İran mesajı
'Nükleer mesele güçle çözülemez'
Finlandiya'dan şok karar!
Putin buna çok kızacak
Merkez Bankası'ndan faiz kararı
Faiz yüzde 46'da sabit tutuldu
İsrail Türk hava sahasını kullandı mı?
MSB'den İran açıklaması
TBMM'de Talat Paşa tartışması
Meclis'te 'Ermeni soykırımı' dendi
Türklerin en çok ölüm nedeni belli oldu?
2024'te 489 bin 361 kişi öldü
20 milyon öğrenci için yaz tatili başlıyor
Yarın 'karne zili' çalacak
İran'dan İsrail'e 20'den fazla füze
İran'ın füzeleri İsrail'i vurdu
Gözler Merkez Bankasında
MB'nin faiz kararı ne olacak?
ABD'den öğrenci vizesi için 'sosyal medya' şartı
Kriterler tek tek sayıldı
Özgür Özel'den Dervişoğlu'na cevap
'İstenmeyen olaylar bütünü oldu'
Dervişoğlu ve Özdağ bir araya geldi
Talat Paşa'ya yapılan saldırıya tepki
İsrail ve ABD'ye İran'a İran uyarısı
Rusya'da dikkat çekici açıklama
Google'ın başı dertte
O para cezası uygun bulundu
Soykırımcı İsrail'e bir ortak daha!
O ülke İsrail'e silah verecek
Putin ve Şi'den İran mesajı
'Nükleer mesele güçle çözülemez'
Finlandiya'dan şok karar!
Putin buna çok kızacak
Merkez Bankası'ndan faiz kararı
Faiz yüzde 46'da sabit tutuldu
İsrail Türk hava sahasını kullandı mı?
MSB'den İran açıklaması
TBMM'de Talat Paşa tartışması
Meclis'te 'Ermeni soykırımı' dendi
Türklerin en çok ölüm nedeni belli oldu?
2024'te 489 bin 361 kişi öldü
20 milyon öğrenci için yaz tatili başlıyor
Yarın 'karne zili' çalacak
İran'dan İsrail'e 20'den fazla füze
İran'ın füzeleri İsrail'i vurdu
Gözler Merkez Bankasında
MB'nin faiz kararı ne olacak?
ABD'den öğrenci vizesi için 'sosyal medya' şartı
Kriterler tek tek sayıldı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.