İzmir'de, 2002'nin ilk 8 ayında ençok tüketilen sebzenin domates, en çok tüketilen meyvenin ise yaz aylarında karpuz, kış aylarında ise elma olduğu belirlendi. Ağustos ayı itibariyle sebze tüketiminde her yemeğin ana elemanı domates 32 bin 223.5 ton ile birinci sırada, fakir sebzesi olarak bilinen patates 10 bin 482.1 ton ile ikinci sırada yine çok çeşitli olarak pişirilebilen, salatası ve turşusu da yapılabilen patlıcan 5 bin 594.5 ton ile üçüncü sırada yer alıyor. Meyve tüketiminde ise, yaz aylarının "vazgeçilmezi" karpuz 36 bin 103.6 kilogram ile 1. sırada, kış aylarında "fazla bir seçenek bulunmaması" sebebiyle elma 5 bin 209.3 ton ile 1. sırada yer alıyor. İzmir'de kişi başına tüketilen sebze miktarı 1998 yılında 43 kilogramdan 2001 yılında hızlı bir düşüşle 36 kilograma düştü. Aynı yıllar itibarıyla kişi başına tüketilen meyve miktarı 57 kilogramdan 42 kilograma kadar indi. Yalnız, bir açıdan resmi rakam sayılan hal verilerine göre tüketimin böyle olmasına rağmen, rakamlar tüketiminin ağırlıklı bölümünün hal kaynaklı olmadığını da gösteriyor. Türkiye'de kişi başına (hal kaynaklı, kaçak,kırsal tüketim dahil) kişi başına 110-130 kilogram meyve, 190-210 kilogram sebze tüketimi olduğu tahmin ediliyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.