logo
03 TEMMUZ 2025

Küreselleşme ideolojisi

26.01.2004 00:00:00
Küreselleşmeciler, her ne kadar küreselleşmeyi tabii bir süreç ve aydınlanmanın son noktası olarak göstermeye çalışırsa çalışsınlar, gerçeği asla değiştiremezler, örtbast edemezler. Zira küreselleşme bir ideolojidir, bir dünya görüşüdür. Başka bir deyişle, Türkçeye küreselleşme olarak tercüme edilen 'Globalizm', diğer 'izm'ler gibi bir sistemdir. Bazı yazarlar, bu tercümenin yanlış ve maksatlı yapıldığını söyleseler de, globalizm yerine küreselleşmeyi kullanmak artık yaygınlaşmıştır.

Her neyse, biz öze dönelim ve küreselleşmecilerin iddialarını hatırlayalım: "Küreselleşme ülkeler arası gelir dağılımını adil bir şekilde sağlayacaktır. Fakir ülkeler de küreselleşmenin getirdiği zenginlikten pay alacaklardır. Zengin ülkelerdeki sermaye, fakir ülkelere yönelecek ve bu sayede fakir ülkeler de hızla zenginleşecektir". İleri sürülen görüşler özetle bunlardı. Halbuki bu söylenenlerin tam tersi gerçekleşmiş, zenginlerle fakirler arasındaki uçurum giderek açılmıştır.

Peki, küreselleşmeciler, bunu kabul ediyorlar mı? Kabul ediyorlar, fakat suçu üzerlerine almıyorlar. Diyorlar ki: "Küreselleşmeden yeterince pay alamayanlar, hâlâ milliliği devam ettirenlerdir". Demek istedikleri şu: Eğer küreselleşmeden pay almak gibi bir niyetiniz varsa, milli olan bütün değerlerinizi terk edeceksiniz. Thomas Friedman, 'Küreselleşmenin Geleceği' adlı kitabında bu konu ile ilgili şunları söyler: "Her ülkeyi bir bilgisayar olarak düşünürseniz, küreselleşmeyi internete bağlanmaya benzetebilirsiniz. Ancak her bilgisayar internete bağlanamaz, uygun yazılıma ihtiyaç vardır". Uygun yazılım, her milletin siyasi, ahlaki, hukuki, ve hatta dini değerlerini, evrensel olarak lanse edilen Hıristiyan değerlerle birleştirmesi ve buluşturmasıdır. 'Medeniyetler buluşması' adı altında yapılan toplantılarda, açıkça bunlar dile getirilmiyor mu?

İşte 'kaçınılmaz bir sonuç' olarak takdim edilen küreselleşme, böylesine öldürücü bir ideolojidir. Maalesef, milli olduğu zannedilen AKP de bu ideolojinin esiri ve uygulayıcısıdır. Başbakan Tayyip Erdoğan, Cidde Ekonomik Forumu'nda ilginç mesajlar verdi. Bu mesajlarda anahtar kavram 'küreselleşme' idi. Bunun üzerinde pek fazla durulmadı.

Söz kousu Forum'da Başbakan şöyle diyordu: " Küreselleşme kapsamında dünya giderek, her hareket eden parçanın bir diğerini etkilediği dev bir köye dönüştü. Bu küresel köy içinde, kapılarını açarak birbiriyle daha yakın ekonomik ve siyasi ilişkiler kurmak suretiyle birlikte kazanan ya da kapılarını kapatarak endişe içinde kendini izole edenler ayırımı başlamıştır". Dikkat ederseniz, Başbakan da diğer küreselleşmeciler gibi dünyayı 'dev bir köy' olarak nitelendiriyor. Bazı küreselleşmeciler ise biraz daha ileri giderek, dünyanın bir aile olduğunu bile söylüyorlar.

Bunu söyleyenleri P. J.O'Rorke şöyle uyarıyor: " Eğer ABD'nin uluslararası aileye katılması isteniyorsa, bu iyi. Ancak dünyayı uyarıyorum. ABD sadece baba olur". Aslında küreselleşmenin en kısa, en özlü tanımını ABD'nin eski dışişleri bakanlarından Henry Kissinger yapmıştır. Ona göre, "küreselleşme, Amerikan hegemonyasının diğer bir adıdır". Elimizi vicdanımıza koyarak cevap verelim. Başbakanın küreselleşmenin gereği diyerek yaptığı icraatlar, Kissinger'i doğrulamıyor mu?

Başkalarını kendi haline bırakalım. Biz, Türk milleti olarak şu gerçeği artık görmek zorundayız. Yol ayırımına geldik. Ya söylendiği gibi küreselleşeceğiz, daha doğrusu köleleşeceğiz, yok alacağız, ya da milli değerlerimizi koruyarak var olacağız. Durum bu kadar vahim, bu kadar keskin ve nettir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
M. Hilmi Yıldırım / diğer yazıları
İsrail Gazze'de 48 saatte 26 katliam yaptı
300'den fazla Filistinli öldü
Trump-Fed kavgası büyüyor
"Powell derhal istifa etmeli"
Tek motorlu uçak düştü
Arama çalışmaları sürüyor
Türkiye'nin ilk iklim kanunu
Tartışmalı yasa Meclis'ten geçti
İsrailli bakanlar Batı Şeria'nın ilhakını istedi
Mısır'dan İsrail'e kınama
Karikatür provokasyonunda
4 kişi tutuklandı
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar
3 sanık tahliye edildi
Çeşme'de yangın büyüdü
5 uçak, 18 helikopterle müdahale sürüyor
'Kimseyi satmadım'
'Tunç Soyer'i de satmam'
Özgür Özel'e fezleke
Dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor
Gemlik'te yine deprem oldu
Çevre kentlerden de hissedildi
Memur ve emekli yarını bekliyor
Gözler TÜİK'e çevrildi
İşte Tunç Soyer'in ilk görüntüsü
Gözaltındakilerin işlemleri sürüyor
Resmen askıda
Pezeşkiyan'dan kritik adım
2 bin 500 kişi yurtlara yerleştirildi
Antakya ormanları küle döndü
İsrail Gazze'de 48 saatte 26 katliam yaptı
300'den fazla Filistinli öldü
Trump-Fed kavgası büyüyor
"Powell derhal istifa etmeli"
Tek motorlu uçak düştü
Arama çalışmaları sürüyor
Türkiye'nin ilk iklim kanunu
Tartışmalı yasa Meclis'ten geçti
İsrailli bakanlar Batı Şeria'nın ilhakını istedi
Mısır'dan İsrail'e kınama
Karikatür provokasyonunda
4 kişi tutuklandı
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar
3 sanık tahliye edildi
Çeşme'de yangın büyüdü
5 uçak, 18 helikopterle müdahale sürüyor
'Kimseyi satmadım'
'Tunç Soyer'i de satmam'
Özgür Özel'e fezleke
Dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor
Gemlik'te yine deprem oldu
Çevre kentlerden de hissedildi
Memur ve emekli yarını bekliyor
Gözler TÜİK'e çevrildi
İşte Tunç Soyer'in ilk görüntüsü
Gözaltındakilerin işlemleri sürüyor
Resmen askıda
Pezeşkiyan'dan kritik adım
2 bin 500 kişi yurtlara yerleştirildi
Antakya ormanları küle döndü
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.