S-300'e karşılık S-400
Yunanistan'ın 'aktif değil' dediği Rus yapımı S-300 sistemi ile uçaklarımıza kilit atması, S-300'lerin 'aktif' olarak kullanıldığını ortaya çıkardı. Türkiye'yi S-400 aldığı için F-35 programından çıkaran ve yaptırım uygulayan ABD'den ise ses yok. Angajman kurallarına göre 'düşmanca hareket' sayılan Yunanistan'ın bu tavrına Türkiye, S-400'leri Ege'ye kurarak karşılık verebilir
29.08.2022 17:40:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Yunanistan'dan NATO Angajman Kuralları'nda 'düşmanca' olarak nitelendirilen bir hareket geldi. Yunanistan bir haftada üçüncü kez uçaklarımızı taciz etti. Ancak bu kez taciz için S-300 Hava Savunma Sistemi kullanıldı. Böylece Yunanistan'ın aktif hale getirmediğini öne sürdüğü S-300'ü kullandığı ortaya çıktı. Bu türdeki hareketler NATO Angajman Kuralları'nda "düşmanca hareket" olarak nitelendirilirken, taciz, bir süre devam etti. Türk F-16 savaş uçakları düşmanca harekete rağmen planlı görevlerini tamamlayarak üslerine emniyetle döndü.
Batı, Yunan yanlısı politika sergiliyor
Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı F-16'ların 23 Ağustos'ta Ege ve Doğu Akdeniz'de uluslararası hava sahasında gerçekleştirdiği görev uçuşları sırasında büyük bir olay yaşandı. Türk jetleri, Girit Adası'nda konuşlu Yunanistan'a ait Rus yapımı S-300 Hava Savunma Sistemi tarafından taciz edildi. S-300 sistemine ait hedef takip ve füze güdüm radarı Rodos Adası batısında 10 bin feet irtifada keşif görevindeki F-16'ya yerden havaya füze kilidi attı. Taciz bir süre devam ederken yaşanan olay, Yunanistan'ın söz konusu bataryaları aktif olarak kullandığını da ortaya çıkardı. Yunanistan'ın söz konusu sistemin bir önceki versiyonunu 23 sene önce tedarik ettiğine dikkati çeken kaynaklar, NATO müttefiki bir ülkenin savaş uçaklarına Rus yapımı S-300 sistemi ile kilit atmasının NATO'nun müttefiklik ilkelerine aykırı olduğu ve Batı ülkelerinin bu konuda çift taraflı bir politika sergilediği değerlendirmesinde bulundu.
'Türk tehditlerini caydıracak etkili araçlara sahibiz'
Öte yandan Atina yönetimi, Girit adasındaki S-300 füzelerinden radar kilidi atıldığını inkâr etti. Yunan Savunma Bakanlığı kaynakları ile askeri kaynaklar, "Türk medyasında değinilen gün ve saate S-300 füze sisteminin aktif duruma getirilmediğini, ayrıca söz konusu günde herhangi bir NATO tatbikatının da yapılmadığını" ileri sürdü. Ancak Yunanistan Hükümet Sözcüsü Ioannis Oikonomou'dan haberi doğrular nitelikte bir açıklama geldi. Hükümet Sözcüsü, Atina'nın "Türkiye'nin provokasyonları artırmasına karşı" geleneksel müttefiklerini harekete geçirebileceğini ve uluslararası hukukun gücünü kullanabileceğini ifade etti. Oikonomou, "gerektiği takdirde" Yunanistan'ın savunma kapasitesinin herhangi bir tehdide karşılık verebilecek kadar güçlü olduğunu belirtti. Sözcü, "Müttefiklerimiz bizim tarafımızda, biz haklıyız; haklı iddialarımıza karşı herhangi bir tehdidi efektif bir şekilde caydırabiliriz" dedi. Oikonomou, "Yunan diplomasisi, duruşumuz konusunda Avrupa Birliği, ABD ve diğer müttefiklerimizin desteğini almıştır" dedi.
Türkiye S-400'ü Ege'ye konuşlandırabilir
Türkiye tarafından S-400'lerin satın alınması ve ardından teslimi sürecinde ABD sert tepki göstermiş, Washington Türkiye'yi F-35 savaş uçağı projesinden çıkartmıştı. Ayrıca Türkiye için üretilmiş olan F-35 uçaklarının teslimatı da durdurulmuş ve savunma alanında bazı yaptırımlar uygulamaya konmuştu. Komşumuz Yunanistan'ın ise yine Rus yapımı S-300'leri aktif halde kullandıkları bu son olayla ortaya çıktı. S-300 sistemi ile uçaklarımıza kilit atılması, başta ABD olmak üzere NATO'nun ülkemize karşı çifte standart uyguladığnı ilan etmiş oldu.
Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan S-400 sisteminin hangarda bekletildiği eleştirilerine karşın geçtiğimiz şubat ayında şu açıklamayı yapmıştı: "Bu sistem, NATO Komuta Kontrol sistemleri ve NATO'ya entegre millî sistemlere entegre edilmeksizin, müstakil olarak yalnızca Türk personel tarafından kullanılacak. Sistemde Rus personel görev almayacak. 'Nerede kullanılacak?' sorusunun cevabı gayet net; kim füzeyle ülkemize saldırırsa orda kullanılacak. Bir de 'S-400'ler hangarda bekliyor' deniyor. S-400'ler nerde beklemesi gerekiyorsa orda bekliyor. Tabii gizli konular bunlar. İhtiyaç duyulması halinde, bu sistemin kullanılmasına yönelik tüm hazırlıkların yapıldığı ve sürecin olması gerektiği şekilde ilerlediğini biliyoruz."
Ankara-Atina hattında gerilim tırmanıyor
Türkiye ve Yunanistan, son yıllarda Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı, Ege üzerinde hava sahası, göçmen krizi ve Kıbrıs'ın geleceği gibi konularda sık sık karşı karşıya geldi. İki ülke arasında mevcut kriz, Türkiye'nin Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki adalarını statüsü gerekçesiyle silahlandırılamayacağını söylemesiyle başladı. Ankara, 1923 Lozan ve 1947 Paris Antlaşmaları'nın Yunanistan'a adaları silahsız kalmaları şartıyla verdiğini savunuyor. Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye davet ediyorum, şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Yunanistan'ı tıpkı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hayallerden, söylemlerden ve eylemlerden uzak durması, aklını başına alması konusunda tekrar ikaz ediyoruz. Kendine gel" demişti. Türkiye, Ege'deki adaların silahlanmasının kendisine tehdit oluşturduğunu savunurken, Atina da bu tür söylemlerin "egemenliğine müdahale" olduğunu iddia ediyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.