Depresyon tedavisinde kullanılan 'Seroxat' adlı ilacın intihar eğilimini artırdığı öne sürüldü. Dünyada en çok satılan anti depresanlar arasında yer alan ilacın satışının durdurulması gündemde. Oslo Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmanın sonuçları, İngiliz ilaç devi GlaxoSmithKline tarafından üretilen ve depresyon tedavisinde kullanılan 'Seroxat' adlı ilacın intihar eğilimini artırdığını ortaya koydu.Norveçli bilim adamları depresyon ilaçlarında kullanılan paraksodin maddesinin yan etkileri üzerine bir araştırma yaptı. Depresyon tedavisi gören 1500'den fazla hasta üzerinde yapılan araştırmada, 'Seroxat' kullanan 7 hastanın intihara teşebbüs ettiği ortaya çıktı.Söz konusu araştırmanın sonuçları İngiliz tıp dergisi BMC Medicine'da yayınlandı. Bazı sağlık örgütlerinin de 'Seroxat'ın intihar eğilimini artırdığını ortaya koyan araştırmaları bulunuyor. Ruh Sağlığı Örgütü Mind'in yaptığı araştırmaya göre, 'Seroxat' kullanan hastaların yüzde 50'si kendilerine zarar verme ve intihar eğilimlerinin arttığını bildirdi. Örgüt ilacın satışının durdurulmasını istedi.'Seroxat' dünya genelinde en çok satan anti depresantlar arasında yer alıyor. Sadece İngiltere'de geçen yıl iki buçuk milyona yakın reçete yazıldı. Bununla birlikte, paraksodin maddesi içeren ilaçların yan etkilerine ilişkin uyarılar nedeniyle, bu ilaçların satışı son üç yılda büyük bir düşüş gösterdi. Çiğköftenin püf noktaları Şanlıurfalı çiğköfte ustaları, çiğköfte yoğurmanın püf noktaları olduğunu belirtti. İyi çiğköfte yapmanın yolunun malzemeden geçtiğini belirten ustalar, sert bulgurla yapılan çiğköftenin daha leziz olduğunu kaydetti. Çiğköftede mutlaka isot (pul biber) kullanılması gerektiğini hatırlatan ustalar, kara etin içindeki sinirlerin çok iyi temizlenmesi gerektiğine ve yoğurma kıvamının da çiğköftenin tadını etkilediğine dikkat çekti.Şanlıurfalı çiğköfte uzmanları, 8 kişilik çiğköfteye 4 su bardağı köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş (veya mikserde çekilmiş) yağsız kara et, 6 yemek kaşığı kuru isot (biber), 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı salça konulması gerektiğini dile getirdi. Çiğköfte uzmanları, çiğköftenin şu şekilde yoğurulduğu takdirde lezzetinin daha fazla olacağını ifade etti: "Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp, incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir. Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine, tuz, kuru isot (biber) tarçın, kara biber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. İyice karışıca çiğköftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir. Leğendeki malzemeler, çok az suyla yavaş yavaş bastırılarak, bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğköfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.