logo
03 KASIM 2026

Sık sık boğaz ağrısı çekiyorsanız bu şifalı bitkiler ve doğal kürler tam size göre

Yutkunamama, boğazda şişkinlik, acı, kızarıklık, yanma gibi sağlık problemleri ile birlikte kendini gösteren ve özellikle kış aylarında can sıkıcı bir hal alan boğaz ağrısı, çeşitli hastalıklar ve çevresel faktörler dolayısıyla ortaya çıkabilir

01.02.2026 14:20:00
Ahmet Turan Yiğit
 
Sık sık boğaz ağrısı çekiyorsanız bu şifalı bitkiler ve doğal kürler tam size göre
Sık sık boğaz ağrısı çekiyorsanız bu şifalı bitkiler ve doğal kürler tam size göre
Evde doğal ve bitkisel yöntemlerle bu soruna çözüm bulmak isteyenler, boğaz ağrısına ne iyi gelir, evde doğal yöntemlerle nasıl geçer sorularına yanıt arıyor. Boğazda bir enfeksiyon gelişmiş olması ağrı problemini doğurabileceği gibi bu durum farklı hastalıkların bir belirtisi olarak da meydana gelmiş olabilir. 
Özellikle boğaz ağrısına ne iyi gelir yutkunamıyorum diyenler ve yutkunma zorluğu problemine öksürük, boğazda yanma, şişkinlik gibi sorunların eşlik ettiği durumlar için mutlaka öncelikle bir doktor görüşüne başvurulmalıdır.
Bir taraftan doktorunuzun tavsiyelerine harfiyen uyarken diğer taraftan da doğada bizlere sunulan şifalı bitkilerden faydalanabilirsiniz.
Şimdi gelin boğaz ağısına iyi gelen besinlerin hangileri olduğuna birlikte bakalım.





Adaçayı
Boğaz ağrısına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri arasında adaçayı sayılabilir. Mukozayı koruyucu bir tabaka şeklinde kaplayan adaçayı, gargara yapıldığı takdirde daha etkili olur. Adaçayının yapraklarında bulunan uçucu bileşenler; ağız ve boğaza yerleşen enfeksiyon ve iltihapları gidermeye yardımcı oluyor. Fakat uçucu bileşenlerden etkin bir şekilde yararlanabilmek adına demleme tekniği de büyük bir önem taşıyor. 1 bardak kaynamış suya bir tatlı kaşığı kadar adaçayı ilave edip 10-15 dakika ağzını kapatarak demlenmesini bekleyin. Sonra adaçaylarını süzüp afiyetle için. Adaçayından günde 2 fincandan fazla tüketmemeye özen gösterin.




Rezene
Boğaz ağrısına iyi gelen çaylardan bir tanesi de rezene çayıdır. Boğazdaki iltihabı gidermesinin yanı sıra güçlü bir balgam söktürücü bitki olarak bilinen rezene, boğaz ağrısının yanı sıra bu soruna eşlik eden öksürük probleminin sonlandırılması için de etkilidir.




Nane
Boğaz ağrısı ne iyi gelir sorusuna yanıt olabilecek çaylardan biri de nanedir. Özellikle geçmeyen boğaz ağrısı sorunlarına nane çayı iyi gelebilmektedir. Nane içerisinde boğaz ağrısını ve öksürükleri hafifleten mentol içermektedir. Ayrıca iyileşmeyi teşvik edebilecek antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. Doktorlar tarafından nane çayı, özellikle soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklar dolayısıyla ortaya çıkan boğaz ağrısının tedavisinde önerilir. Günde 1-2 fincan nane çayı içebilirsiniz.




Nar kabuğu
Narın kabuğunda bulunan polifenolik bileşenler boğaz enfeksiyonlarına neden olan bakterilerin etkinliğini azaltarak boğaz ağrısına iyi gelebilmektedir. Nar kabuğunu yemek yerine kurutup çay olarak tüketmek daha sağlıklıdır. İki çay kaşığı kurutulmuş nar kabuğunu, üzerine 1 bardak su ilave ederek kapalı ve mümkünse cam bir fincanda 10 dakika demleyerek içebilirsiniz.




Karanfil
Karanfilin içeriğinde bulunan faydalı uçucu bileşenler boğazdaki yanmayı gideriyor. Ağız, boğaz yolu enfeksiyonlarında karanfil antiseptik ve ağrı giderici olarak görev alıyor. Çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi günlük olarak içilen çayların içerisine de karanfil ilave edebilirsiniz.




Meyan kökü
Boğaz ağrısı için ne iyi gelir sorusuna doğal çözüm arıyorsanız meyan kökü çayı size iyi gelebilir. Hem virüs hem mikroplara karşı etkili olan meyan kökü, boğazda oluşan balgamın sıvılaşmasını sağlayarak atılmasına yardımcı olur. 3 bardak suya, 3 tatlı kaşığı meyan kökü ilave edip, 15 dakika demledikten sonra her gün bir fincan tüketebilirsiniz.
Meyan kökü çayını aşırı tüketmemeye lütfen dikkat ediniz.




Papatya
Boğaz ağrısına faydalı bitkilerden biri de papatyadır. Papatya çayı özellikle yutkunurken boğaz ağrısı yaşıyorsanız, bu ağrıyı doğal olarak yatıştırır. İtihap karşıtı ve antioksidan özellikteki papatya çayı ayrıca soğuk algınlığı semptomlarını da azaltmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ağrıdan dolayı sesiniz kısıldıysa, papatya çayı bunu da düzeltmeye yardımcı olabilmektedir.

Dilovası'ndaki fabrika yangını davasının 5. duruşması başladı

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde 7 kişinin hayatını kaybettiği kozmetik fabrikası yangınına ilişkin, 10'u tutuklu, 1'i firari 23 sanığın yargılandığı davanın 5. duruşması başladı

03.11.2026 13:27:00 / Güncelleme: 03.11.2026 13:30:41
İHA
 
Dilovası'ndaki fabrika yangını davasının 5. duruşması başladı
Dilovası'ndaki fabrika yangını davasının 5. duruşması başladı
Kandıra Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'nde görülen duruşma öncesinde sivil toplum kuruluşları, kadın dernekleri ve hayatını kaybedenlerin yakınları açıklama yaptı. Yangında hayatını kaybeden Esma Gikan'ın eşi Aytekin Gikan, sanıkların tahliye edilmemesini istediklerini söyledi. Gikan, "8 Kasım 2025'te Dilovası'nda canlarımızı diri diri yaktılar. Oransal ailesinin sermaye hırsı, para hırsı yüzünden insanların canı yandı. 7 kişi cayır cayır yandı. Acil çıkış kapısı yok, merdiven yok, yangına karşı hiçbir önlem yok. İnsan canı bu kadar ucuz olamaz. Biz burada hiçbir sanığın tahliye edilmesini istemiyoruz çünkü bir kişi bile tahliye edilirse bizim canımız bir kez daha yanacak. Buradaki sanıklar, 'Bizim can güvenliğimiz yok' diyor. Peki, benim şu anda evde 3 evladım var. Onların can güvenliği nerede' Lütfen artık adalet yerini bulsun. Biz adalet istiyoruz" dedi.






"Benim ablam artık yok"

Ölen Şengül Yılmaz'ın kardeşi Emine Bulut ise "Bu süreç çok zor bir süreç. Giren çıkıyor, çok fazla adaletsizlik var. Suçluların kim olduğu, neyin ne olduğu, olayın nasıl planlandığı zaten ortada. Aradan bir yıl geçti, hala ceza alan olmadı. Ben artık bu sürecin tamamlanmasını, cezaların en ağır şekilde verilmesini ve adaletin yerini bulmasını istiyorum çünkü 8 Kasım'da bir yıl olacak. Benim ablam artık yok. Onların, yani katillerin akrabaları, aileleri buraya geliyor. Ancak bizim insanlarımız yok. Onlar öldüler. Biz onları bir daha göremiyoruz. Ben adalet istiyorum. Suçluların en ağır şekilde cezalandırılmasını ve yıllarca içeride yatmalarını istiyorum. Bizim sevdiklerimiz nasıl öldüyse, onlar da içeride ölsünler" şeklinde konuştu.








Olayın geçmişi

Dilovası ilçesi Mimar Sinan Mahallesi'ndeki Ravive isimli kozmetik dolum tesisinde 8 Kasım 2025'te çıkan yangında çalışanlardan Hanım Gülek (65), Esma Gikan (65), Şengül Yılmaz (55), Tuncay Yıldız (48), Tuğba Taşdemir (18), Nisa Taşdemir (17) ve Cansu Esatoğlu (16) hayatını kaybetmiş, 6 kişi yaralanmıştı. Fabrika sahiplerinden Kurtuluş Oransal ise tutuklu bulunduğu cezaevinde geçirdiği kalp krizi sonrası kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.








İddianamede Ravive Kozmetik yetkilileri İsmail Oransal ile ağabeyi Altay Ali Oransal, ortak üretim yaptığı öne sürülen LYKEE Kozmetik firmasının yetkilileri Aleyna Oransal ve Gökberk Güngör hakkında "muhtemel kastla öldürme" suçundan 7'şer kez müebbet, "nitelikli mala zarar verme" suçundan ise 3'er kez 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Fabrikaya iş sağlığı ve güvenliği hizmeti veren firmanın işletmecisi firari Ümit Ç., sorumlu müdürü Ünal A., iş güvenliği uzmanları Muhammet D. ile Seyfullah Ç., fabrika binasının eski sahibi Güven D. ile binayı satın alan şirketin yetkilileri Caner Özgür Y., Özcan Y. ve Özkan Y.'nin "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Ali Osman Akat, Onay Y., Ömer A. ve Abdurrahman B. hakkında ise "suçluyu kayırma" suçundan 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.








7 kamu görevlisine 22 yıl 6 aya kadar hapis talebi

Gebze Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve ana dosyaya dahil edilen iddianamede ise eski İmar ve Şehircilik Müdürü H.Ö., eski Yapı Kontrol Müdürü C.S., Yapı Kontrol Müdürleri S.S. ve M.T., Belediye Başkan Yardımcısı N.T., eski Zabıta Müdürü C.T. ile Zabıta Müdür Vekili N.B. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi.













Tekirdağ'da sağanak yağış

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının ardından Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde sağanak yağış etkili oldu. Aniden bastıran yağmura hazırlıksız yakalanan vatandaşlar, yağıştan korunmak için kapalı alanlara ve iş yerlerinin tenteleri altına sığındı. Bazı vatandaşlar ise şemsiyelerini açarak yollarına devam etti

03.11.2026 13:17:00
İHA
 
Tekirdağ'da sağanak yağış
Tekirdağ'da sağanak yağış
Kent merkezinde etkisini gösteren sağanak yağış, günlük yaşamı da etkiledi. Yağmura sokakta yakalanan vatandaşlar, korunmak için çevredeki kapalı alanlara yönelirken, yanında şemsiye bulunanlar ise yağışa aldırış etmeden yürümeyi sürdürdü.






Süleymanpaşa'da yağmur altında yürüyen vatandaşlar ve sağanak sırasında yaşanan hareketlilik kameralara yansıdı.













Antalya'da denizde bir kişinin cansız bedeni bulundu

Antalya'da balık tutan vatandaşların fark etmesi üzerine denizde 30'lu yaşlarda bir erkeğe ait cansız beden bulundu

03.11.2026 13:16:00
İHA
 
Antalya'da denizde bir kişinin cansız bedeni bulundu
Antalya'da denizde bir kişinin cansız bedeni bulundu
Olay, sabah 09.30 sıralarında Muratpaşa ilçesi Güzeloba Mahallesi Lara Caddesi'nde bulunan Düden Şelalesi'nin denize döküldüğü noktada meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, bölgede balık tutan vatandaşlar deniz yüzeyinde üzerinde kıyafetleri bulunan bir şahsın hareketsiz şekilde durduğunu fark etti.






Durumun 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirilmesi üzerine adrese Antalya Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü'ne bağlı bot sevk edildi. İhbar üzerine bölgeye ulaşan deniz polisi suda hareketsiz şekilde yatan şahsın bota alarak Kaleiçi Yatlimanı'na getirdi.








Üzerinden kimlik çıkmadı

Burada sağlık ekiplerinin yaptığı kontrollerde kimliği belirsiz şahsın hayatını kaybettiği belirlendi. Üzerinden kimlik çıkmayan 30'lu yaşlarındaki şahsın kimliğinin tespit edilmesi için Olay Yeri İnceleme ekipleri parmak izi aldı. 






Falezlerden düşerek hayatını kaybettiği değerlendirilen şahsın cenazesi Olay Yeri İnceleme ekibinin çalışmasının ardından kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Antalya Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.






Bolu'da ekim ayında bin 52 şüpheli gözaltına alındı: 82 tutuklama

Bolu'da ekim ayında gerçekleştirilen denetim ve operasyonlarda bin 52 şüpheli gözaltına alındı, 82'si tutuklandı

02.11.2026 13:03:00
İHA
 
Bolu'da ekim ayında bin 52 şüpheli gözaltına alındı: 82 tutuklama
Bolu'da ekim ayında bin 52 şüpheli gözaltına alındı: 82 tutuklama
Bolu İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 1-31 Ekim tarihlerinde narkotik, asayiş, kaçakçılık ve göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında kent genelinde denetim ve operasyonlar gerçekleştirdi. Çalışmalarda çok sayıda şüpheli yakalanırken, çeşitli suç unsurları ve uyuşturucu maddeler ele geçirildi.

Narkotik operasyonlarında 66 şüpheli yakalandı

Narkotik suçlar kapsamında belirlenen 34 adrese operasyon düzenlendi, 66 şüpheli yakalandı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 9'u çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Adreslerde yapılan aramalarda 944 gram eroin, 299 kök kenevir bitkisi ve 4 gram kenevir tohumu, 50 gram metamfetamin, 64 gram esrar, 6 gram skunk, 32 gram kokain, 172 gram bonzai, 13 adet bonzai emdirilmiş materyal, 5 mililitre bonzai ham maddesi, 82 captagon, 56 sentetik ecza ve 4 uyuşturucu kullanma aparatı ele geçirildi.






Asayiş çalışmalarında 797 şüpheli yakalandı

İl genelinde yürütülen asayiş çalışmalarında bin 324 olaya müdahale edildi. Olaylarla bağlantılı 797 şüpheli yakalandı. Adli makamlara sevk edilen şüphelilerden 6'sı tutuklandı. Öte yandan, çeşitli suçlardan haklarında yakalama kararı bulunan 149 kişi de düzenlenen uygulamalarda yakalanarak gözaltına alındı. Bu kişilerden 67'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

Kaçakçılığa 40 gözaltı

Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele kapsamında 37 ayrı adrese operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 40 şüpheli gözaltına alındı. Yapılan aramalarda 15 adet silah ve kesici alet, 523 adet mühimmat ve şarjör, 93 dolu makaron, 304 emtia, 2 bin 206 kaçak sigara, 21 kilogram nargile tütünü, bin 140 litre etil alkol, 42 kaçak termos, 2 cep telefonu, 45 sikke ve 2 sahte kimlik belgesi ele geçirildi.








22 düzensiz göçmen yakalandı

Göçmen kaçakçılığı ve insan ticaretinin önlenmesine yönelik gerçekleştirilen denetimlerde ise yurda yasa dışı yollarla girdiği belirlenen 22 düzensiz göçmen yakalandı. Kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmesi için işlem başlatıldı.

Gaziantep'te maganda kurşunuyla yaralandı: Yaşam savaşını kaybetti

Gaziantep'in Nizip ilçesinde evindeyken dışarıda annesiyle tartışan şahsın rastgele havaya ateşlediği silahtan çıkan kurşunla ağır yaralanan kadın, 45 gündür tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti

02.11.2026 12:54:00
İHA
 
Gaziantep'te maganda kurşunuyla yaralandı: Yaşam savaşını kaybetti
Gaziantep'te maganda kurşunuyla yaralandı: Yaşam savaşını kaybetti
Olay, 18 Eylül 2026 günü Nizip ilçesi Kıbrıs Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, sokakta annesiyle tartışan E.A. isimli şahıs, tartışma sırasında tabanca ile rastgele havaya ateş açtı. Bu esnada evinde bulunan 4 çocuk annesi Yıldız Şahinuşağı (69) isimli kadına silahtan çıkan kurşun isabet etti.






Olay sonrası kadın başından yaralanırken ihbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralı kadın, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Nizip Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.








Tedavi gördüğü hastanede 45 günlük yaşam savaşını kaybetti

Olay sonrası Nizip Devlet Hastanesi'nde 45 gündür tedavisi devam eden Yıldız Şahinuşağı, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Cenaze, Gaziantep Adli Tıp Kurumu'nda tamamlanan işlemlerin ardından Nizip ilçesinde defnedilmek üzere yakınlarına teslim edildi.








E.A. isimli şahsın tutuklandığı olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

Bodrum'da sağanak hayatı olumsuz yönde etkiledi

Bodrum'da etkili olan sağanak yağış, ilçede hayatı olumsuz etkiledi. Gece boyunca şiddetini artıran yağış nedeniyle 9 mahallede 20 noktada su baskını yaşanırken, Mazı Mahallesi'nde bir otomobil yükselen dere sularına kapılarak denize sürüklendi

02.11.2026 12:45:00
İHA
 
Bodrum'da sağanak hayatı olumsuz yönde etkiledi
Bodrum'da sağanak hayatı olumsuz yönde etkiledi
Meteoroloji 4'üncü Bölge Müdürlüğünün Muğla ve çevresi için yaptığı sağanak yağış uyarısının ardından Bodrum'da dün akşam saatlerinde başlayan yağış, gece boyunca etkisini artırdı. Özellikle Yalıkavak, Türkbükü, Gündoğan ve Mazı mahallelerinde cadde ve sokaklar suyla kaplandı. Şiddetli yağış nedeniyle 9 mahallede 17 ev ve 3 iş yeri olmak üzere toplam 20 noktada su baskını meydana geldi. Yollarda biriken sular nedeniyle bazı bölgelerde trafik aksarken, ekiplerin müdahalesiyle kapanan güzergahlar yeniden ulaşıma açıldı.






Mazı Mahallesi'nde ise yağışın etkisiyle Hurna Deresi'nin debisi yükseldi. Taşkın sularına kapılan bir otomobil denize sürüklendi. İhbar üzerine bölgeye itfaiye, Bodrum Belediyesi Arama Kurtarma (BAK), AFAD ve gönüllü ekipler sevk edildi. Bölgede kurtarma çalışması başlatıldı. Yalıkavak Mahallesi'nde de şiddetli yağış nedeniyle bir istinat duvarı çöktü.








Bodrum'da metrekareye 46 kilogram yağış düşerken, Meteoroloji yetkilileri bölgede özellikle öğle saatlerinden itibaren yağışlı havanın yeniden etkili olmasının beklendiğini bildirdi.

Rize'de şiddetli yağış etkili oluyor

Rize'nin Pazar ilçesinde şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiledi

31.10.2026 11:42:00
İHA
 
Rize'de şiddetli yağış etkili oluyor
Rize'de şiddetli yağış etkili oluyor
Rize'nin Pazar ilçesinde etkisini artıran şiddetli sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Yağışın ardından Kirazlık Mahallesi sınırlarında bulunan Yüzevler Mevkii'nde taşkın meydana geldi. Menfezlerin tıkanması sonucu taşkın suları yola taşarken, mahalle sakinleri zor anlar yaşadı.






Öztürkler mevkiinden gelen derenin tıkanmasıyla suyun yerleşim yerlerine yöneldiğini belirten mahalle sakini Miraç Parlak, "Su bir anda girdi. Yani orada zaten menfezler herhalde tıkalı. Dere yatağı, ırmak Öztürkler mevkiinden gelen ırmak tıkandı. Apartmanların altına doğru vurdu, bu tarafa doğru geliyor. Sıkıntı büyük" dedi.








Bölgede benzer mağduriyetlerin geçmişte de tekrarlandığına dikkat çeken Adem Turgut ise kalıcı bir çözüm beklediklerini belirterek "Burada yıllardan beri sorunumuz devam etmektedir. Kanallar tıkanmış. Yukarıda afet oldu. Afet olunca toprak yeri kapattı, dere ırmağını kapattı. Bu vesileyle beraber oradaki bütün yağmur suları buraya akıyor. Defalarca yetkililere söylememize rağmen bu olayla iki üç defa daha karşılaştık. Mağduruz, insanlar dışarı çıkamıyor, zor durumda. Gereğinin yapılmasını yetkililerden arz ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde düzenlediği kortej yürüyüşüyle kutladı

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde düzenlediği kortej yürüyüşüyle kutladı.

30.10.2026 12:05:00 / Güncelleme: 30.10.2026 12:12:38
Haber Merkezi
 
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde düzenlediği kortej yürüyüşüyle kutladı
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde düzenlediği kortej yürüyüşüyle kutladı
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde düzenlediği kortej yürüyüşüyle kutladı. Binlerce partilinin katıldığı yürüyüşte Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve BTP bayrakları taşındı; Cumhuriyet ve bağımsızlık sloganları atıldı.






BTP'nin yurt genelinde gerçekleştirdiği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında İstanbul'da da coşkulu bir kortej yürüyüşü düzenlendi.






Zeytinburnu 15 Temmuz Meydanı'nda başlayan yürüyüşe çok sayıda partili ve vatandaş katıldı. Ellerinde Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve BTP bayraklarıyla yürüyen katılımcılar, güzergâh boyunca "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Bu vatan bizimdir, bizim kalacak", "Ne mutlu Türk'üm diyene", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" ve "Bağımsız Türkiye" sloganları attı.






Meşaleler ve bando eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşe çevredeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.






ATATÜRK VE ŞEHİTLER ANILDI, ANDIMIZ OKUNDU

Kortej yürüyüşünün sona erdiği noktada Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı okundu.






İstiklal Marşı'nın ardından BTP'liler hep birlikte Andımız'ı seslendirdi.






BTP'nin İstanbul'daki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, gerçekleştirilen halk oyunları gösterileriyle sona erdi.

Antalya'da kamyon ortalığı savaş alanına çevirdi: 3 yaralı

Antalya'nın Manavgat ilçesinde seyir halindeyken, refüjü aşarak karşı şeride geçen kamyonun 2 otomobile çarpması sonucu meydana gelen kazada 3 kişi yaralandı

29.10.2026 13:37:00 / Güncelleme: 29.10.2026 13:40:24
İHA
 
Antalya'da kamyon ortalığı savaş alanına çevirdi: 3 yaralı
Antalya'da kamyon ortalığı savaş alanına çevirdi: 3 yaralı
Kaza; Antalya-Manavgat D-400 Karayolunda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Antalya istikametinden Manavgat istikametine seyir halindeki İsmail D'nin kullandığı 64 ACH 776 plakalı kamyon, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybedip refüjü ve tel örgüleri aştıktan sonra karşı şeride geçerek Metin Y'nin kullandığı 07 BGU 683 ve Hasan Ç'nin kullandığı 07 LOU 10 plakalı araçlara çarptı.






Kazada kamyon sürücüsü İsmail D. ile 07 BGU 683 plakalı araç sürücüsü Metin Y. ve araçta yolcu olarak bulunan Ahmet Ali Ü. yaralandı. Kazanın ardından olay yerine Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Manavgat Birimine bağlı kurtarma, Manavgat İlçe Jandarma Komutanlığı Çolaklı Jandarma Karakolu, 112 sağlık ve Bölge Trafik İstasyon Amirliği ekipleri sevk edildi. Yaralılar, 112 sağlık ekiplerinin olay yerindeki müdahalesinin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.








Kaza yapan araçların yol ortasında kalması nedeniyle yol trafiğe kapanırken, Kömürcüler Köprüsünden sonra Antalya istikametine trafik akışı Çolaklı Mahalle Merkezinden sağlandı. Araçların çekici vasıtasıyla yoldan kaldırılmasının ardından trafik akışı normale döndü.








Kaza anı kamerada

Öte yandan kaza anı bir iş yerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde kamyonun süratli bir şekilde tel örgüleri devirip refüjü aşarak karşı yola geçmesi ve araçlarla çarpışma anı yer aldı.




















Motosiklet kazalarından korunma ve güvenli sürüş sanatı

Motosiklet, sunduğu pratiklik ve özgürlük hissinin yanında trafikte en savunmasız olmayı beraberinde getiren iki tekerlekli bir tutku ve ulaşım aracıdır

28.10.2026 14:20:00
Hasan Gündoğdu
 
Motosiklet kazalarından korunma ve güvenli sürüş sanatı
Motosiklet kazalarından korunma ve güvenli sürüş sanatı
Otomobillerdeki sac gövde, hava yastıkları ve çarpışma barları gibi pasif güvenlik unsurlarının motosiklette bulunmaması, sürücüyü doğrudan dış etkenlere açık hale getirir. Bu nedenle motosiklet kullanımında bilgi, tecrübe, dikkat ve doğru ekipman hayati bir denge oluşturur.






Aşağıda motosiklet kullanımında dikkat edilmesi gereken kritik hususlar, kazaların temel nedenleri ve bu kazaları önlemek için alınması gereken kapsamlı önlemler detaylı bir şekilde ele alınmıştır.

Motosiklet Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Temel Hususlar

Motosiklet sürmek yalnızca gazı açıp fren yapmak değil; zihinsel olarak sürekli uyanık kalmayı, yolu okumayı ve fizik kurallarıyla uyum içinde hareket etmeyi gerektirir.

Görünürlük İlkesi ("Fark Edilmiyorum" Psikolojisiyle Sürüş): Motosiklet kazalarının en büyük kök nedeni diğer sürücüler tarafından fark edilmemektir. Sürücü, trafikteki diğer araçların kendisini görmediğini varsayarak hareket etmelidir. Farların gündüz de açık olması, açık renkli montlar veya yelekler tercih edilmesi ve otomobillerin kör noktalarında uzun süre kalmaktan kaçınılması hayati önem taşır.

Doğru Bakış Teknikleri (Gözün Gittiği Yere Gidilir): Motosiklet, sürücünün baktığı yöne doğru yönelme eğilimindedir. Virajlarda veya tehlike anlarında gözü doğrudan engele dikmek kazayı kaçınılmaz kılar. Bakışın her zaman gidecek olan güvenli hatta, virajın çıkışına ve açık yola odaklanması gerekir.






Öngörü ve Trafiği Okuma Becerisi: Otomobil sürücülerinin ani şerit değiştirmeleri, kapı açma ihtimalleri veya kavşaklarda geçiş önceliğini ihlal etmeleri öngörülmelidir. Özellikle yoğun trafikte dur-kalk yaparken veya ara boşluklardan ilerlerken sağda ve soldaki araçların tekerlek açılarından hareket yönleri tahmin edilmelidir.

Vücut Dili ve Ağırlık Aktarımı: Motosikletin dengesi, sürücünün vücut ağırlığını doğru kullanmasıyla doğrudan ilişkilidir. Düşük hızlarda manevra yaparken arka freni denge unsuru olarak kullanmak, virajlarda ise motosikletle birlikte yatmak yerine gövdeyi hafifçe iç kısma alarak lastiğin yola bastığı yüzeyi artırmak gerekir.






Motosiklet Kazalarının Başlıca Sebepleri

İstatistiki veriler ve saha incelemeleri, kazaların insan faktörü ve çevresel etkenlerin birleşimiyle meydana geldiğini göstermektedir.

Geçiş Önceliği İhlalleri (Kavşak Kazaları): Özellikle şehir içi kazaların başında, tali yoldan ana yola çıkan veya kavşaklarda dönüş yapan otomobil sürücülerinin motosikleti fark edememesi ya da hızını yanlış hesaplaması gelir.

Aşırı Hız ve Yol Koşullarına Uyumsuzluk: Motor gücünün cezbedici yapısı, hız sınırlarının aşılmasına yol açar. Islak, mıcırlı, bozuk zeminlerde veya boyalı yol çizgileri üzerinde ani fren yapmak veya sert yatmak tutunma kaybına (kaymaya) neden olur.






Kör Nokta ve Şerit İhlalleri: Otomobillerin dikiz aynalarının görmediği alanlarda seyretmek ve sinyal vermeden ani şerit değiştirmek arkadan veya yandan çarpışmalara davetiye çıkarır.

Yetersiz Ekipman ve Koruma Eksikliği: Kaza anında ölüm veya ağır yaralanmaların en büyük sebebi baş ve omurga bölgesinin korunmamasıdır. Standartlara uygun olmayan kasklar veya korumasız kıyafetler darbe şiddetini azaltamaz.

Takip Mesafesinin Korunmaması: Ön plandaki aracın ani fren yapması durumunda iki tekerleğin durma mesafesinin otomobillere kıyasla farklılık göstermesi (özellikle arka frenin kilitlenmesi veya kaygan zeminler) arkadan çarpmalara yol açar.






Kazaları Önlemek İçin Alınması Gereken Önlemler

Güvenli bir sürüş kültürü oluşturmak hem bireysel tedbirleri hem de sürekli eğitimi kapsar.

Donanım ve Ekipman Güvenliği

ECE veya Snell Onaylı Kask: Kask, çene kilitli veya güvenliği kanıtlanmış kapalı modellerden seçilmeli, asla başı sıkmayan ancak oynamayan doğru beden olmalıdır.

Koruma Zırhlı Kıyafetler: Cordura veya deriden üretilmiş, omuz, dirsek, sırt, diz ve kalça korumalarına (CE onaylı) sahip mont ve pantolonlar giyilmelidir.

Motosiklet Botu ve Eldiveni: Ayak bileğini burkulmalara ve darbelere karşı koruyan sert tabanlı botlar ile avuç içi sürtünmeye dayanıklı korumalı eldivenler standart donanım olmalıdır.






Teknik ve Sürüş Önlemleri

Güvenli Takip Mesafesi (3 Saniye Kuralı): Kuru zeminlerde ön araçla aradaki mesafe en az 3 saniyelik zaman dilimiyle hesaplanmalı, ıslak veya kaygan zeminlerde bu süre iki katına çıkarılmalıdır.

Kombine Fren Kullanımı: Acil durumlarda ön fren motosikletin durdurma gücünün yaklaşık %70-80'ini oluşturur. Ancak arka fren de dengeyi sağlamak ve ağırlığı öne dengeli aktarmak için ön frenle eş zamanlı olarak kullanılmalıdır. ABS (Kilitlenme Karşıtı Fren Sistemi) olmayan motosikletlerde tekerleği kilitletmemeye özen gösterilmelidir.

Gelişmiş Sürüş Eğitimleri: Temel ehliyet eğitimi yeterli değildir. Güvenli sürüş, ileri sürüş, acil frenleme ve kaçış manevraları üzerine sertifikalı eğitimler alınarak refleksler kas hafızasına kazandırılmalıdır.






Motosikletin Teknik Bakımı

Lastik Basıncı ve Diş Derinliği: Yola temas eden tek unsur lastiklerdir. Basınçlar üretici verilerine göre düzenli kontrol edilmeli, diş derinliği yasal sınırın altına düşmeden değiştirilmelidir.

Zincir ve Aktarma Kontrolü: Zincirin gerginliği, yağ durumu ve dişli aşınmaları haftalık olarak gözden geçirilmelidir.

Fren Hidroliği ve Balatalar: Fren hortumlarının çatlak durumu, balata kalınlığı ve hidrolik sıvısının değişim periyotları ihmal edilmemelidir.

Motosiklette güvenliğin temel anahtarı; "Acele etmemek, yolu okumak, özgüveni disiplinle süzmek ve her sürüşe ilk günkü dikkatle çıkmaktır."

Trafikte hayatta kalmanın en kesin yolu, haklı olmaktan ziyade sağ salim eve varabilme bilincidir.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.