Bugün ekmek ve sudan daha değerli olup, kıymetlenen ve bulunamayan "adalet" elbette dinin ve vicdanın ta kendisidir.
Adalet timsali İmam Ali Efendimize "devletin dini var mıdır?" şeklinde sorduklarında; "Devletin dini adalettir" cevabı 'devletlu'larımızın işine gelmese de herkesin malumudur. Evet, adalet hayattır ve her şeydir ama her şeydir sevgili okurlar…
Kanada'da ihtiyar bir adam ekmek çalmaktan tutuklanıp mahkemeye sevk edilir. Yaşlı adam suçunu kabul edip itiraf etti. Ve yaptığı hatayı şöyle açıkladı: "Çok acıkmıştım neredeyse açlıktan ölecektim."
Hakim şöyle hükmetti: "Sen hırsızlık yaptığını biliyorsun ve ben senin on dolar tazminat ödemene hükmediyorum. Bu parayı ödeyemeyeceğini bildiğim için senin yerine ben ödeyeceğim." Duruşma salonunda herkes susmuştu, hakim cebinden on dolar çıkardı ve ihtiyar adamın tazminatı olarak hazineye götürülmesini istedi. Ardından ayağa kalktı ve salondakilere hitaben: "Hepiniz suçlusunuz ve her biriniz on dolar ceza ödemelisiniz zira sizler öyle bir şehirde yaşıyorsunuz ki, ihtiyar bir adam açlıktan hırsızlık yapmak zorunda kalıyor. Duruşma salonunda 480 dolar toplandı ve toplanan parayı hakim ihtiyar adama verdi. Ve sözlerine şu şekilde noktayı koydu: "Eğer medeni insanların yaşadığı bir şehirde fakir görürseniz bilin ki, o şehrin yöneticileri halkın malını çalıyorlar."
Hanım Fatımat'üz-Zehra Selamullahi aleyha anamız şöyle buyurdu: "Allah adaleti kalpleri sükuna erdirmek için farz kılmıştır."
İmam Ali (a.s) buyurdu: "Adalet, âlemin kendisiyle kıvam bulduğu bir temeldir. Münezzeh olan Allah adaleti insanlar için bir kıvam (hayatta kalış sebebi); her türlü zulüm ve günahtan temizlenme ve İslam'ın kabulünü kolaylaştırma aracı kılmıştır."
İmam Ali (a.s) buyurdu: "Adalet halkın kıvamı ve valilerin güzelliğidir."
İmam Ali (a.s) buyurdu: "Adalet devletlerin kalkanıdır."
İmam Ali (a.s) buyurdu: "Halk adaletle ıslah olur."
İmam Ali (a.s) buyurdu: "Adalet sebebiyle bereketler kat kat artar."
İmam Ali (a.s): "Adalet yöneticiliğin düzenidir."
İmam Ali (a.s) buyurdu: "Adalet gibi hiçbir şey şehirleri bayındır kılmamıştır."
İmam Ali (a.s), kendisine "Adalet mi üstündür yoksa bağışlayıcı olmak mı?" diye sorulunca şöyle buyurmuştur: "Adalet her şeyi yerli yerine koymaktır. Bağışlamak ise işleri yerlerinden çıkarır. Adalet kuşatıcı bir siyasettir. Ama bağışlamanın özel etkileri vardır. O halde adalet daha şeriftir ve daha üstündür."
İmam Cafer Sadık (a.s) buyurdu: "Adalet susuz insana ulaşan sudan daha tatlıdır. Adalet baldan daha tatlıdır, yağdan daha yumuşaktır ve miskten daha güzel kokuludur."
- Na't-ı İmam Hüseyin / 17.05.2025
- Ceylanların sığınağı İmam Rıza / 10.05.2025
- Öz anneden daha aziz annemiz / 09.05.2025
- Azılı müşrik Übeyy b. Halef / 03.05.2025
- İmam Cafer Sadık / 26.04.2025
- Hz Peygamber’in cömertliği / 17.04.2025
- ‘Ben ve Ali bir nurdan yaratıldık’ / 09.04.2025
- Hz. Fatıma'yı incitmek / 27.03.2025
- Kâbe'nin Rabbine and olsun ki kurtuldum / 23.03.2025