(dünden devam…)
Peki, herkesin kendine ve sevdiklerine kaliteli zaman ayırabileceği, kendini daha çabuk keşfedebileceği, hobileriyle meşgul olarak gelişim kaydedeceği ve gülümseyen mutlu insanlar ülkesi olma ihtimali mevcut, adil bir sistem var mı dünyada?
Müslüman bir Türkün, Prof. dr. Haydar Baş'ın kaleme aldığı; Milli Ekonomi Modeli, Sosyal Devlet Milli Devlet tezleri bu soruya cevaptır. Ayrıntılarıyla öğrenmek isteyen bu kitapları satın alıp okusun ben yüzeysel olarak anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle bu sistemin yepyeni bir para tarifi var. Para ile para kazanmanın yani faizin önüne geçecek olan, emek ve üretim karşılığı basılacak olan para. Ayrıca ülkenin yeraltı kaynaklarının, mahkeme kararıyla tespit edilmesi, tespit edilen kaynaklara karşılık para basılması da tarifin içindedir.
Bağımsız her ülkenin bu tarif ile ekonomisini düzenleme hakkı vardır buna tek engel sömürü anlayışına sahip kapitalizmdir. Çünkü basılan para, faizle borç alınan doların karşılığıdır. Bu da ürettikçe borçlanmaya dolayısıyla vergilerin artmasına sebep olur ki yıldan yıla alım gücünün düşmesi sonucuna maruz bırakır.
Kaynakları sınırlı gören kapitalist sistem, mutlu bir azınlığın refahı için ülkelerin yeraltı zenginliklerine de göz dikmiştir. Sıcak-soğuk savaş, psikolojik savaş, her türlü yalan, hile ve düzenbazlık ile bu kaynaklara sahip olmaya çalışmaktadır. Bunun önüne sadece bağımsız bir ülke, bağımsızlık ruhuna sahip bir lider ve milli ekonomi modeli ile geçilebilir.
Parayı amaç olmaktan çıkarıp araç haline getiren bu tez ile sosyal projeleri uygulamak son derece kolay hale gelir zira devletin sırtından dış borç yükü kalkmıştır. Vatandaşın da yükü kalkmıştır çünkü devletin tek gelir kaynağı vergi değildir.
Projelere örnek vermek gerekirse; devletin basılan parayı vatandaşlık maaşı, ev hanımı maaşı, çocuk maaşı, asgari ücretin 10 bin lira olması gibi uygulamalar ile vatandaşın cebine koyması sonucunda halk ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayacak hale gelir bu da üretimi tetikler.
Pazar bulma sorunu olmayan üretici daha çok üretir böylelikle yeni istihdam ihtiyacı ortaya çıkar. İşverenin vergi yükü olmadığından ayrıca modelde ücretsiz sağlık projesinden dolayı da sigorta primi kavramı kalkacağından birkaç kişinin yapacağı işi tek işçiye yüklemeyecektir.
Aksine işçiden verim alabilmek için çünkü pazarda kalabilmesi kaliteye bağlı olacağından bir kişinin yapacağı işi birkaç kişiye bölmeyi uygun görecektir. Bu projeler ile serbest piyasa ekonomisini kenara iten devletin baba devlet olduğu ve bu devletin denetim eliyle de yukarıda eleştirmiş olduğum uzun çalışma saatlerinin çözümü nasıl da mümkün gördünüz mü?
Barış için, huzur ve refah için, sürekli büyüme ve zenginlik için Milli Ekonomi Modeli'ni uygulayacak olan partinin yani BTP'nin safına geçmeye onu iktidar etmeye var mısınız? Zira herkes hak ettiği gibi yönetilir.
- FATIMA MELEK ÖZYER: Haydar Baş: Bir davanın adı / 15.04.2025
- ÇİĞDEM PALA: Açık mektup / 14.04.2025
- SEÇİL DAMLA KAYAALP - Öğrenme / 08.03.2025
- BURHAN BORAN: Deprem / 27.02.2025
- FATİH HAYDAR GÜNER - Maarif yüzyılı mı, masallar yüzyılı mı? / 20.02.2025
- FATİH HAYDAR GÜNER - Parayı kim basarsa düzeni o kurar / 19.02.2025
- FATİH HAYDAR GÜNER - Petro-Dolar Tuzağından Kurtuluş: Haydar Baş’ın Milli Ekonomi Vizyonu / 18.02.2025
- AYŞE ZIVALI: Hoca Atatürk / 08.02.2025
- OZANCAN DERNEK /Efendi kim, köle kim? / 17.01.2025