logo
10 HAZİRAN 2025

OVP’de milletin payına vergi artışı düştü

07.09.2024 00:00:00

En başta ifade edelim, ekonomi yönetiminin temel hedefi gelir adaletini sağlamak, işsizliği çözmek ve sürekli sağlıklı büyümeyi temin etmek olmalıdır.

Hükümetin açıklamış olduğu 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'a (OVP) baktığımızda bu hedeflere ulaşmak için herhangi bir adımın olmadığını görüyoruz.

Yeni OVP ile, daha önceki OVP'lerde olduğu gibi ülkemizdeki gelir adaletsizliği çok daha vahim boyutlara ulaşacak. Şöyle ki;

2024 yılı için öngörülen vergi tahsilat hedefi 7,7 trilyon lira, 2025'te 11,2 trilyon lira, 2026'da 13,3 trilyon lira ve 2027'de 15,2 trilyon lira.

OVP'ye göre, 2024'ten 2027'ye vatandaşlardan alınan vergi miktarı 2 katına çıkacak. Ülkemizde vergi gelirlerinin çoğunluğu dolaylı vergiler yoluyla tüketicilerden alındığı için bu vergi yükünün ağırlığını da en fazla yine dar gelirli hissedecek.

Hani hep diyorlar ya, "Vergiyi tabana yayalım", işte bunun yansımasını göreceğiz. "Vergide adaleti sağlayacağız" diyenlerin döneminde, ihaleleri alan holdinglerin peş peşe yılları matrahsız kapattıklarını ve sıfır lira vergi ödediklerini gördük. "Vurun abalıya" misali vergi yükü yine vatandaşın sırtına yüklenecek.

Öte yandan faiz ödemelerine de bir bakalım.

2024 yılı için hedeflenen faiz ödemesi 1,3 trilyon lira, 2025'te 1,9 trilyon lira, 2026'da 2,3 trilyon lira, 2027'de 2,5 trilyon lira.

Yani faiz ödemelerinde de OVP döneminde yaklaşık 2 kat bir artış öngörülüyor.

Vatandaşlardan 2 kat daha fazla vergi toplanırken, para satan faiz lobilerine, sermaye gruplarına 2 kat daha fazla faiz ödemesi aktarılacak.

Bu durum, elbette ki gelir adaletsizliğini daha da derinleştirecek.

OVP hedeflerinde 2027'de 20 bin doların üzerinde bir kişi başı milli gelir hedefleniyor. Gelir adaletsizliği dikkate alındığında bu gelir artışından elbette ki asgari ücretli, emekli ya da memur değil, sermaye grupları nasiptar olacak.

Yani her zaman olduğu gibi bu 20 bin dolarlık kişi başı gelir de dar gelirliyi hiç ilgilendirmiyor.

OVP'nin büyüme rakamları da oldukça ilginç.

2024 büyüme hedefi yüzde 4'ten yüzde 3,5'e düşürüldü. 2025 hedefi yüzde 5, 2026 yüzde 4,5, 2027 ise yüzde 5. İşsizliğin ise azalması öngörülüyor.

İktisatçı Mustafa Sönmez bu noktada OVP'nin kendi içinde tutarlı olmadığını belirtiyor. Sebebi olarak da, kapitalist ekonomilerde eğer dezenflasyon sürecine girildiyse, ekonomide büyümenin olmayacağını, daralma sürecinin yaşanacağını, işsizliğin sürekli artacağını ifade etti. Sönmez, OVP hedeflerinin tutmasının mümkün olmadığını belirtti.

Doğru bir değerlendirme. Eğer sizler enflasyonu düşürmek için talebi baskılarsanız –ki AKP hükümeti bunu yapıyor- o zaman talebin daralmasıyla paralel olarak üretim de azalacaktır. Üretimin azalması büyümenin azalması demek, istihdamın azalması ve işsizliğin artması demek.

Ekonomi bunu söylüyor, mantık ve matematik bunu söylüyor.

Ben dedim olacak diyerek, ulaşılması mümkün olmayacak hedefler belirleyerek bir sonuca varılmayacağı kesin.

OVP'deki enflasyon hedefleri de dikkat çekici.

2024 yılı için enflasyon tahmini yukarı yönlü revize edildi, yüzde 33'tü, yüzde 41,5'e yükseltildi. 8,5 puanlık bir fark…

OVP'de 2025 yılı enflasyon hedefi yüzde 17,5, 2026 yüzde 9,7 ve 2027 yüzde 7 olarak belirtildi.

Bazı AKP'li yetkililer ve bazı kendini ekonomist zanneden yorumcular, bildiğiniz gibi, asgari ücretin mevcut enflasyona göre değil, gelecek yılın enflasyon tahminine göre belirlenmesi gerektiğini ifade ettiler.

Ama gördüğünüz gibi hükümetin enflasyon tahminleri hiç tutmuyor.

Ayrıca mevcut resmi enflasyon verileri bile asgari ücretliyi, emekliyi ve memurları hak ettikleri bir yaşam standardına ulaştırmıyor.

Başta Türk-İş olmak üzere çalışanları temsil eden sendikalar açlık ve yoksulluk rakamları paylaşıyorlar ve hepsinin ortak noktası şu anda bir çalışanın ailesini geçindirebilmesi için ihtiyaç duyduğu gelir en az 60 bin lira. Bunun altı, yokluk ve yoksulluk. Türkiye Cumhuriyeti kanunları da asgari ücretin en az bu kadar olması gerektiğini vurguluyor.

 OVP'de var mı böyle bir hedef? Yok. Başlıkta da dedik ya, OVP'de vatandaşın payına vergi artışı düştü. Yani OVP'nin yükü vatandaşın sırtında, rantı ise faiz lobilerinin…

Türk milleti olarak bir an önce bu gerçekleri görüp, yaşadığımız ve yaşayacağımız sorunlardan acilen kurtulmak için Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'ni ve bu eşsiz modeli uygulayacak Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) ve lideri Hüseyin Baş'ı baş tacı etmeliyiz.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı
Ferdi Zeyrek hayatını kaybetti
Yollarda dönüş yoğunluğu yaşanıyor
Dönüş çilesi başladı
İstanbul'daki müzakerelerde anlaşmaya varılmıştı
Esir takasının ilk aşaması gerçekleşti
Son 24 saatte 47 Filistinli öldürüldü
Gazze'de can kaybı 54 bin 927'ye çıktı
Bayramın üçüncü günü 722 trafik kazası
6 kişi hayatını kaybetti
Binlerce obruk geri döndürülemez durumda
Konya Ovası çöküyor
Ferdi Zeyrek'in yaralanmasında bilirkişi raporu
Korozyon, önlemleri etkisiz kıldı
Ferdi Zeyrek'le ilgili açıklama yapıldı
'Durumunda herhangi bir gelişme yok'
Trump'tan ABD'ye seyahat yasağı!
12 ülkenin vatandaşları etkileniyor
İsrail'e Madleen tepkisi
'Uluslararası hukukun açık bir ihlalidir'
İzmir'de zincirleme facia
5 kişi öldü, 2 kişi yaralandı
Yollarda bayram tatilinden dönüş yoğunluğu başladı
Trafik yoğunluğunun artarak devam etmesi bekleniyor
Trump’ın asker gönderme kararına sokaktan sert tepki
Los Angeles’ta otoyollar kapatıldı, araçlar ateşe verildi
İsrail Madlen gemisine müdahale etti
Gemiyle irtibat kesildi
İsrail vahşette sınır tanımıyor
Yine yardım almaya giden sivilleri vurdu: 6 ölü, 50 yaralı
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı
Ferdi Zeyrek hayatını kaybetti
Yollarda dönüş yoğunluğu yaşanıyor
Dönüş çilesi başladı
İstanbul'daki müzakerelerde anlaşmaya varılmıştı
Esir takasının ilk aşaması gerçekleşti
Son 24 saatte 47 Filistinli öldürüldü
Gazze'de can kaybı 54 bin 927'ye çıktı
Bayramın üçüncü günü 722 trafik kazası
6 kişi hayatını kaybetti
Binlerce obruk geri döndürülemez durumda
Konya Ovası çöküyor
Ferdi Zeyrek'in yaralanmasında bilirkişi raporu
Korozyon, önlemleri etkisiz kıldı
Ferdi Zeyrek'le ilgili açıklama yapıldı
'Durumunda herhangi bir gelişme yok'
Trump'tan ABD'ye seyahat yasağı!
12 ülkenin vatandaşları etkileniyor
İsrail'e Madleen tepkisi
'Uluslararası hukukun açık bir ihlalidir'
İzmir'de zincirleme facia
5 kişi öldü, 2 kişi yaralandı
Yollarda bayram tatilinden dönüş yoğunluğu başladı
Trafik yoğunluğunun artarak devam etmesi bekleniyor
Trump’ın asker gönderme kararına sokaktan sert tepki
Los Angeles’ta otoyollar kapatıldı, araçlar ateşe verildi
İsrail Madlen gemisine müdahale etti
Gemiyle irtibat kesildi
İsrail vahşette sınır tanımıyor
Yine yardım almaya giden sivilleri vurdu: 6 ölü, 50 yaralı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.