İbadetler, kul olmamız gerekçesi ile ve Hakk'ın rızasının kazanılma ümidi ile yerine getirilmelidir. Allah rızası için yapılan ibadetlerin insanın nefsini tezkiye eden bir yönü de vardır. Kulluk gayesi ile nefis tezkiyesi birbirini öyle tamamlamaktadır ki, ibadet eden kişinin mutlaka kemale ermesi söz konusudur.
Namaz kılan bir kişiyi ele aldığımızda, namaz kılmak ile o kişi hem Allah'ın rızası için farz olan bir ibadeti yerine getirmektedir, hem de bu ibadet ile mükemmel bir insan haline gelmektedir.
Oruç, hac, zekât gibi her ibadet eda edenin üzerinde bu etkiyi bırakmaktadır.
Cenab-ı Allah Bakara Suresi 185. Ayette "İçinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez" buyurur.
Varlığı ile şereflendiğimiz mübarek Ramazan ayında hem yapacağımız ibadetler, hem tutacağımız oruçlar, bizleri Allah'ın rızasına ulaştıracak ve de nefsimizi tezkiye edecektir.
Eriştiğimiz Ramazan ayı birinci gününden itibaren bu anlayış ve idrakle değerlendirilirse orucumuz, teravih namazlarımız, mukabelelerimiz, hatimlerimiz hülasa ibadetin çeşitleri ile gün ve gecelerimizi değerlendirirsek bu ulvi gayeye yükselmiş ve yücelmiş oluruz.
Ramazan bittiğinde de ahlak-ı hamide sahibi olan kemal ehli bir insan oluruz ki, kullukta ulaşılmak istenen makam ve rütbe de budur.
Kısa bir süre kalacağımız dünya, ebedi ahret hayatımızı yok etmemelidir. Zühd ve takva yolunu seçmemiz kulluğumuz için şarttır. Bunun yolu da dünyayı kalpten çıkarmaktır. Öyle bir halimiz olmalı ki, bedenimiz halk ile ruhumuz her an Hak ile beraber yaşayabilmeliyiz.
Üstadım, Prof. Dr. Haydar Baş hocam, "Dünya sevgisi cebinizde, Ahiret sevgisi ise kalbinizde olsun. Dünya da yaşarken Ahiretinizi kazanmak için yaşayın.'' söylemişti.
Hz. Peygamber (s.a.a.); "Açlık ile cennetin kapısını çalmaya devam ediniz" buyurmuştur.
Ramazan cennete vesiledir, tuttuğumuz oruçlar cennete girmemize vesiledir.
Ramazan ayının; başı rahmet, ortası mağfiret sonu cehennem azabından kurtuluştur.
Bu ayda bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi vardır. Bu ay Allah'ın(c.c.) kullarını affetmek için bizlere ikram ettiği on iki aydan en önemli olan aydır.
Peygamber Efendimiz(s.a.a.) "Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır'' buyurmuştur.
Ramazan ayında, tuttuğumuz oruçlarla, kıldığımız namazlarla, yaptığımız zikirlerle, verdiğimiz zekâtlar ve sadakalarla, yaptığımız ikramlarla, okuduğumuz Kur'an ve hatimlerle, edilen dualarla Yüce Rabbimize yalvararak günahlardan affımızı dilemeliyiz.
Ne mutlu o kimselere; Ramazan ayını, Allah'ın (c.c.) muradı ilahisine göre anlayıp, anlatanlara, yaşayıp, yaşatanlara…
- 14 Nisan- ∞ / 14.04.2025
- Örnek toplum modeli nasıl olmalı / 03.04.2025
- Allah’ın (c.c.) muradı ile Kadir Gecesi’ni ihya etmek / 26.03.2025
- Ramazan ayı hoş gelmiş safalar getirmiş / 28.02.2025
- Berat Kandili ve düşündürdükleri / 13.02.2025
- İnsan neyi aradığını bilmiyor / 22.01.2025
- Milli Ekonomi Modeli’nin uygulanması mecburdur / 23.09.2024
- Kerbela’dan günümüze / 13.07.2024
- Gadr-i Hum Bayramımız mübarek olsun / 25.06.2024