logo
02 HAZİRAN 2025

Enflasyonu sadece devlet çözebilir

18.05.2022 00:00:00

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Türkiye Katılım Bankaları Birliğinin (TKBB) 21. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada şunları söyledi: 

"Tüm dünyada enflasyon rekor seviyelere ulaştı, 2022 yılı bu tartışmalarla geçiyor. Tüm dünya son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla karşı karşıya. Bazı ülkelerde, örneğin İspanya'da üretici fiyatları negatiflerden yüzde 40'lara erişmiş seviyede. Enflasyonu sadece devletin çözebileceği bir sorun olarak görmüyoruz. Günlerdir ilgili sektör kuruluşlarıyla bire bir toplantı yapıyoruz. Rakamları önlerine koyuyoruz. Fahiş uygulamalara net olarak karşı durduğumuzu ortaya koyuyor ve net olarak paylaşıyoruz. Bir çabamız var, çabamız enflasyonun Türkiye'nin mutlak surette kontrol altına alınması ve hedeflerimiz doğrultusunda ilerlemesidir. Bunu yapacağız, bizimle birlikte olanlarla yapacağız. Bu işi başaracağız. Yanlış yapanın üstüne de gideceğiz."

Sayın Nebati'nin de ifade ettiği gibi dünyanın diğer ülkelerinde de ciddi enflasyon artışları var, 40 yılın rekorunu kıranlar var ama Türkiye'nin enflasyon rakamlarıyla mukayese edildiğinde devede kulak misali…

Bazı ülkeleri örnek vermemiz gerekirse; yıllık enflasyon ABD'de yüzde 8.5, Almanya'da yüzde 7.3, Euro Bölgesinde yüzde 7.5, savaş içinde olan Rusya'da yüzde 17.83, beklentileri aştı denilen Çin'de ise yüzde 2.1 olarak gerçekleşti.

Türkiye'de ise en son açıklanan resmi enflasyon yüzde 70 idi.

Yani geçen yıl 100 birim olan bir ürün bu yıl ABD'de 108.5, Almanya'da 107.3, Çin'de 102.1 birime yükselirken, ülkemizde 170 birime yükseldi.

Tabi, ENAG'ın verilerine göre hesaplarsak, gerçek enflasyon yüzde 157. Diğer ifadeyle 100 TL'lik bir ürün ENAG'a göre 257 TL'ye yükseldi.

Hükümet, her olumsuz veri açıkladığında mutlaka küresel gelişmeleri bir gerekçe olarak gösteriyor ama şu bir gerçek ki, saydığımız ülkelerden hiçbirisi Türkiye kadar büyük bir darbe yemiyor.

Bakan Nebati, konuşmasının devamında "Enflasyonu sadece devletin çözebileceği bir sorun olarak görmüyoruz" diyor. Enflasyonla büyük bir çabayla mücadele ettiklerini ifade edip ardından da "Yanlış yapanın üstüne de gideceğiz" ifadesini kullanıyor. Zaten hükümetin enflasyonla mücadele adı altında yürüttükleri bütün faaliyetlerde bu anlayışı görüyorsunuz. 

Hükümet, enflasyonun gerçek sebeplerini ortadan kaldırmaya yönelik politikaları tercih edeceğine, bu sebeplerin oluşturduğu sonuçları baskılamanın derdinde.

Şu bir gerçek ki sebepler ortadan kalkmadan sonuçlar asla değişmez.

Enflasyonu oluşturan sebepleri kaldırmak esnafın, tüccarın, sanayicinin, çiftçinin, marketçinin, taksicinin, dolmuşçunun görevi değildir. İsteseler de bu mücadeleyi zaten yapamazlar. Bu sebepleri ortadan kaldıracak olan tek irade devlettir. Diğer bir ifadeyle devletin idaresinde oturan, ekonominin direksiyonunda bulunan siyasi iradedir, hükümettir.

Enflasyonun sebeplerine geçmeden önce, ülkemizde bulunan enflasyonun hangi enflasyon olduğunu biraz irdeleyelim. Talep enflasyonu mu, maliyet enflasyonu mu? Ülkemizde genel anlamda bir talep enflasyonu olabilmesi mümkün değildir. Çünkü asgari ücret ve emekli aylıkları açlık sınırının altında, memur maaşları yoksulluk sınırının altındadır. TÜİK'in atıl işgücü rakamlarına göre ise 8 milyona yakın işsiz bulunmaktadır. Ülke nüfusunun yüzde 95'inin yeterli bir gelire sahip olmadığı bir atmosferde elbette ki talep enflasyonundan bahsetmek mümkün değildir.

Ülkemizde ekonominin kaymağını yiyen yüzde 1'lik bir kesimin tüketim çılgınlığını göstererek ve de bunu genele yayarak ülkemizde talep enflasyonu vardır demek en iyi ifadeyle cehaletten başka bir şey değildir. 

Diyelim ki talep enflasyonu var, bunun çözümü de kolaydır. Elbette ki bu çözüm fiyatları artırmak değildir. Prof. Dr. Haydar Baş'ın dünyaca ünlü Milli Ekonomi Modeli'nde bu konu detaylıca anlatılmaktadır. 

Talep enflasyonu talep fazla, üretim az ise ortaya çıkar. Bir de bu işin siyasilerin sıkça vurguladığı "fırsatçılık" boyutu vardır. Talep enflasyonunu önlemek için yerli üretim canlandırılır ve yeterli arz sağlanır, böylece fiyatlar dengelenir. Fırsatçılığın önüne geçmek için de devlet "narh" sistemini devreye koyar. Fakat bu narh sistemi üretici zarara uğratacak şekilde olmamalıdır. MEM'de devlet ekonomiye müdahale eder ama bu müdahale vatandaşlarına zulüm şeklinde olmaz; ne fiyat artırarak tüketiciyi mağdur eder, ne de zarar ettirerek üreticiyi mağdur eder. MEM'de devlet hem üreticiye hem de tüketiciye kazandırır.

Ülkemizdeki enflasyon Prof. Dr. Baş'ın 1990'lı yılların başından bu yana anlattığı gibi, maliyet enflasyonudur. TÜİK'in verileri bunu zaten açıkça göstermektedir. TÜİK'e göre tüketici enflasyonu yüzde 70'dir, bunun sebebi ise üretici enflasyonunun yüzde 122 olmasıdır. Gerçi yüzde 122 üretici enflasyonu varsa, tüketici enflasyonu yüzde 70'den çok fazla olması gerekir, burası da önemli.

Maliyet enflasyonunun düşürülmesi için maliyet unsurlarının düşürülmesi gerekmektedir. Nedir maliyet unsurları? Finans, hammadde, enerji, istihdam, nakliye, vergiler vs. Bu maliyet unsurlarının tamamının düşürülmesi ancak devletin eliyle gerçekleşebilir.

Milli Ekonomi Modeli, baba devlet anlayışıyla, üreticiye sıfır faizli kredi verir, madencilik ve enerji sektörünü canlandırarak yerli hammadde ve yerli enerji sağlar, bu girdileri ucuzlatır, asgari ücreti artırır ama işvereni sübvanse eder ve daha niceleri.

Özetle; ülkemizde enflasyonun düşmesi için devletin maliyetleri aşağıya çekecek politikalar uygulaması lazım, bunun için MEM'i uygulaması lazım, bu da ancak bu eşsiz modeli uygulayacak Bağımsız Türkiye Partisi kadroları ve lideri Hüseyin Baş ile mümkündür. "Mevzu Ekonomi" toplantılarını takip ediniz.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
Sinop'ta acil serviste patlama
1 hemşire yaralandı
Rusya heyeti görüşmeler için İstanbul'a geldi
Görüşme Çırağan'da planlanıyor
İsrail, suçunu örtbas etmeye çalışıyor
Saldırıdan 15 saat sonra sahte video
Suudi Arabistan'dan sert 'Hac' önlemleri
75 bin kişi geri gönderildi
Süper Lig'de 2024-2025 sezonu sona erdi
İşte Avrupa kupalarına katılacak takımlar
Vahşeti genişletme talimatı
'Tüm araçları kullanın'
İstanbul'un enflasyonu açıklandı
Enflasyon Mayıs ayında yüzde 46,57 oldu
Bingöl'de deprem
4,4 büyüklüğündeki deprem paniğe neden oldu
Antalya'da 174 turistik tesis mühürlenecek
Ruhsatları askıya alınmıştı
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Uzmanı rakamı açıkladı
İşte suç ve yeni cezaları
10. Yargı Paketi komisyondan geçti
PSG, Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu
Paris sokakları savaş alanına döndü
İsrail-ABD güdümlü yardımlar ölüm tuzağına dönüştü
En az 30 Müslüman öldü, 115 Müslüman yaralandı
Suriye yönetimine mali destek
Memur maaşlarını o iki devlet ödeyecek
Gezi Parkı olaylarının yıldönümü
Taksim demir ağlarla örüldü
Sinop'ta acil serviste patlama
1 hemşire yaralandı
Rusya heyeti görüşmeler için İstanbul'a geldi
Görüşme Çırağan'da planlanıyor
İsrail, suçunu örtbas etmeye çalışıyor
Saldırıdan 15 saat sonra sahte video
Suudi Arabistan'dan sert 'Hac' önlemleri
75 bin kişi geri gönderildi
Süper Lig'de 2024-2025 sezonu sona erdi
İşte Avrupa kupalarına katılacak takımlar
Vahşeti genişletme talimatı
'Tüm araçları kullanın'
İstanbul'un enflasyonu açıklandı
Enflasyon Mayıs ayında yüzde 46,57 oldu
Bingöl'de deprem
4,4 büyüklüğündeki deprem paniğe neden oldu
Antalya'da 174 turistik tesis mühürlenecek
Ruhsatları askıya alınmıştı
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Uzmanı rakamı açıkladı
İşte suç ve yeni cezaları
10. Yargı Paketi komisyondan geçti
PSG, Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu
Paris sokakları savaş alanına döndü
İsrail-ABD güdümlü yardımlar ölüm tuzağına dönüştü
En az 30 Müslüman öldü, 115 Müslüman yaralandı
Suriye yönetimine mali destek
Memur maaşlarını o iki devlet ödeyecek
Gezi Parkı olaylarının yıldönümü
Taksim demir ağlarla örüldü
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.